Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Burcu Aydın

Kent ormanı yükselen değer – Kocatepe Gazetesi

Burcu Aydın 16 Eylül 2010 Perşembe 03:00:00
  10 Ekim 2010 Pazar günü saat 10.10’da Sayın Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı ile açılışı yapılacak olan Zafer Kent Ormanı’ndaki çalışmaları yerinde inceleyerek haber hazırlama fırsatını bulduk. Bu şehirde yaşayan insanlardan biri olarak tamamlanması için ekstra gayret gösterilen orman gören herkes gibi bizi de heyecanlandırdı. Burada yürütülen çalışmalar her türlü takdir ve övgünün üzerindedir. Hani nutkumuz tutuldu dersek inanın abartmış olmayacağız. İşçisinden, şoförüne, malzeme teminini sağlayanından mühendisine, yöneticisine kadar emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler ediyoruz. Allah hepsinden ayrı ayrı razı olsun.
İçerisinde 16 Türk Devleti’nin hükümdarının portresini bulunduracak olan sultan seyirliğinden, yıldız biçimli kamelyasına, kahvaltı evinden lokantasına, yörük çadırına kadar pek çok bizi biz yapan unsura Zafer Kent Ormanı’nda yer ve-rildiğini gördük. Afyonkarahisar’ı hatırlatan manda ve haşhaş kapsülü sembollerine kadar bu ormanda yok yok. Bir milyon 500 bin metrekare gibi büyük bir arazide doğal güzelliklere tarih ve kültür unsurları da eklenince tadına doyulmaz bir tablo ortaya çıkıyor.
Evet tam olarak bitmese de görür görmez heyecanlandıran bu çalışma kaygılanmaya da sebep oldu. Niye mi? Çok ciddi bir emek yoğunluğu ve özencin var olduğu ülkeye örnek nitelikteki çalışmayı koruyabilecek miyiz? Ormanın gelecek nesillere teslimi, tabiat ananın güzelliklerini kültürel ögelerle harmanlayan emeğe saygı duyma tam olarak gerçekleşebilecek mi? Malum başkasının emeğini harcamak hiçe saymak kolay. Hele hele kamu malı ya da kamunun ortak kullanduığı ortamları koruma noktasında hassasiyetimiz ortada. Buranın değerini bilerek kullanıp korumak hepimizin görevi.
Etkisi altında kaldığımız bu araziyi, kent ormanını gezerken şeytan insanın aklına türlü türlü şeyler getiriyor. Yerli ve yabancı turistlere de hitap edecek olan Zafer Kent Ormanı’nda korumacı zihniyetin aksine davranışlar bir alışkanlık halini alır mı diye düşünüyoruz. Güvenliği, asayişi, huzuru bozabilecek faktörler ilk akla gelenler. Böylesi bir ortamda nezih bir atmosfer oluşturulmak durumunda. İnsanlar eşleriyle, hanım arkadaşlarıyla veya hanım hanıma rahatça bu ortamı kullanabilmeli. Nahoş görüntüler olmamalı böylesi bir yerde.
Alaturka zihniyetle küçük tüpünü çaydanlığını alıp çizgili pijamaları ve atleti ile tepeleri zapt etmemeli kimileri. Bunun yanında içki şişelerin gazete kağıtlarına sarıp kafa çekmek için yukarıda bahsettiğimiz alanlar mesken olmamalı. Zafer Kent Ormanı’nın alt kısmı maalesef sıkıntılı bir yapılaşmanın söz konusu olduğu alanı kapsıyor. Alt gelir ve alt kültür grubundan insanların burayı görmeye gelen ziyaretçileri huzursuz etme ihtimalini düşündüm önceki gün ve dün ormanı dolaşırken. Arazi çok geniş. Çok sıkı güvenlik önlemleri zorunlu. Ayrıca lokanta, kahvaltı evi, satış ünitelerinde profesyonel ve misafirperver işletmecilik şartları aranmalı. Turisti tabiri caizse yolunacak kaz olarak gören zihniyet değil. Burada görev alacak insanların kaba, saba beylik hitaplar yerine kibarlıktan, centilmenlikten vazgeçmeyecek bir alışkanlığa sahip olmaları da önemli. Yirmi çeşit bitkinin kaplayacağı arazideki çiçekleri, 2 bin adet gülü yolmak yerine koklamaktan öteye gitmemeyi başarmak da mühim.
Doğal zenginlikle, insanoğlunun istek ve çabası birleşince tamamlanmamasına karşılık harika bir görüntü ortaya çıkıyor. Hani eşi dostu, misafiri götürebileceğiniz, 4 mevsim manzarasıyla farklı güzellikleri ortaya koyabilecek ulaşım sıkıntısı olmayan bir kent ormanı hızla açılış gününe hazırlanıyor. Emeği geçenlere tekrar teşekkür ederken Allah mahcup etmesin diyoruz. Umarım kadrini kıymetini bilerek sahip çıkarız. Kent ormanı deyip geçmemek lazım. Afyonkarahisar’ı iç turizmde farklı bir noktaya getirecek olan bu orman ekonomiye de katkı sağlayacak.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER