Kent Meydanı yarışması Resmi Gazete’de

Afyonkarahisar şehir merkezinin görüntüsünü değiştirecek Kent Meydanı projesi yarışmasıyla ilgili ilan, Resmi Gazete’de yayınlandı. Yarışmacılar projeleri en geç 10 Ekim 2011 tarihinde saat 17:00'a kadar iletebilecekler Afyonkarahisar şehir merkezinde ciddi bir dönüşümü gerçekleştirecek olan Kent Meyranı ile ilgili resmi süreç başladı. Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje [&hellip]

Kent Meydanı yarışması Resmi Gazete'de

Afyonkarahisar şehir merkezinin görüntüsünü değiştirecek Kent Meydanı projesi yarışmasıyla ilgili ilan, Resmi Gazete’de yayınlandı. Yarışmacılar projeleri en geç 10 Ekim 2011 tarihinde saat 17:00’a kadar iletebilecekler

Afyonkarahisar şehir merkezinde ciddi bir dönüşümü gerçekleştirecek olan Kent Meyranı ile ilgili resmi süreç başladı. Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması’na ilişkin ilan, Resmi Gazete’nin 18 Haziran 2011 tarihli nüshasında yayınlandı.
İlanda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23 ve 53 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan, “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği” esasları uyarınca açılan bu yarışmaya, en az bir mimar, bir şehir plancısı ve bir peyzaj mimarı bulundurmak koşuluyla, TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası’na kayıtlı üyelerden oluşan ekiplerin katılabileceği belirtildi.
Geniş bir alanı kapsıyor
Resmi Gazete’de yayınlanan ilanda, yarışmanın yeri ve konumu maddesinde şu ifadelere yer verildi:
“Yarışma alanı, tarihsel Afyonkarahisar kentinin önemli kültürel kimlik değerlerinden biri olan Karahisar Kalesi ile görsel bir bütünlük kuran, Milli Mücadele tarihimizin zaferle sonuçlanmasını simgeleyen Utku Anıtı’nın ve Parkının içinde yer aldığı Cumhuriyet Meydanı, çevresindeki Taşhan, Bedesten, İmaret Camii gibi değerli kültür varlıkları, tarihsel kamu yapıları ve içinde korunacak sivil mimarlık örnekleri ile anıtsal yapılar bulunduran geleneksel çarşı mekânı- kentsel sit alanı ile organik bir bütünlük oluşturmaktadır. Afyonkarahisar’ın tarihsel gelişme sürecinde yapılanmış ve yukarıda belirtilen yapılar, döneminin çağdaş kentsel ve mimari tasarım örneklerindendir. Yarışmacıların, kentsel ve mimari tasarım yaklaşımlarında bu niteliğin sürdürülmesine özen göstermeleri beklenmektedir.”
Yarışma takvimi işliyor
Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması’nın İlkesel Tasarım Alanı 58 hektar, Kentsel Tasarım Alanı 32 hektar, Cumhuriyet Meydanı Düzenleme Alanı 7 hektar olarak belirlendi.
Yarışma takvimine göre yarışmacılar sorularını 22 Temmuz 2011 günü saat 17:30’a kadar yarışma röportörlüğüne iletecek. Cevaplar, soru sorma tarihinden sonraki 10 gün içinde şartname alan yarışmacılara posta ile gönderilecek ayrıca Belediye’nin yarışma ile ilgili web sitesinde yayınlanacak. Yarışmacılar yer görme işlemini 19 Eylül 2011 tarihine kadar yapacak ve ilgili belgeyi mesai saatleri içinde “Afyonkarahisar Belediyesi, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Afyonkarahisar Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması Raportörlüğü”nden alacak. Yarışmacılar projeleri en geç 10 Ekim 2011 tarihinde saat 17:00’a kadar Afyonkarahisar Ticaret Borsası İzmir Karayolu 8. Km Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması Raportörlüğü’ne elden teslim edecekler. Posta ve kargo ile gönderilen projelerin teslim gününde saat 17:00’a kadar postaya veya kargoya verilmiş ve en geç 13 Ekim 2011 tarihinde 17.00 mesai bitimine kadar yarışma raportörlüğünün eline geçmiş olması gerekecek. Kargo veya posta ile ilgili teslim alındı belgelerinin yarışma raportörlerine en geç 13 Ekim 2011 tarihinde ve saat 17.00’a kadar kargoya verilen alındı belgesinin idareye fakslanmış olması gerekecek. Yarışma jürisi, yarışmanın son teslim tarihini izleyen 15 gün içinde toplanarak değerlendirme çalışmalarını yapacak.
Sonuçlar da yayınlanacakJürinin değerlendirme çalışmalarının bitiminde, yarışmanın sonucu idare tarafından Resmi Gazete’de, Kamu İhale Kurumu yayın organlarında, ilgili meslek oda ve kuruluşlarının yayın organlarında, Afyonkarahisar Belediyesi’nin resmi www.afyon.bel.tr. adresli web sitesinde ilan edilecek. Ayrıca jüri raporu çoğaltılarak tüm yarışmacılara posta ile gönderilecek.Yarışmaya katılan tüm projeler, sonuçların ilanını takiben 15 gün süre ile Afyonkarahisar Belediyesi’nce sergilenecek.. Sergide yarışma şartnamesi ve jüri raporundan örnekler bulundurulacak. Sergi süresi içinde kolokyum düzenlenecek.
Birinci projeye 100 bin lira
Yarışmacılar, şartname ve eklerini Afyonkarahisar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yarışma raportörlüğünden, Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelir Birimi’ne yatırılacak 100 TL (Yüz Türk Lirası) karşılığında alacak. Yarışma sonunda 1’inciye 100 bin lira, 2’nciye 70 bin lira, 3’üncüye 50 bin lira verilecek. Yarışmada 5 adet mansiyon ödülü dağıtılacak. Mansiyon ödülleri ise 15 bin lira olarak belirlendi. Yarışmayla ilgili bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, (272) 214 42 55 (376) numaralı telefondan, www.afyon.bel.tr internet adresinden yararlanabilecek.
Jüride birbirinden değerli isimler
Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması’nın jürisinde ise şu isimler yer aldı:
Yavuz Selim Sepin – Y. Müh. Mimar (İ.D.M.M. A. – Stuttgart T.U.) (Jüri Başkanı)
Prof. Dr S. Güven Bilsel- Y. Müh. Mimar (İ.T.Ü.) Kent ve Bölge Plancısı (Univ. of Sheffield)Nejdet Beşbaş – Y. Mimar (A.D.M.M. A.) – Restorasyon Uzmanı (G.Ü.)Prof. Dr. Mehmet Ocakçı – Y. Mimar (İ.T.Ü.) – Şehir ve Bölge PlancısıProf. Dr. Nur Çağlar – Mimar (A.D.M.M. A.) – Peyzaj Mimarı (A.Ü.)Prof. Dr. Sinan Mert Şener – Y. Mimar (İ.T.Ü.)Dr. Nuri Serteser- Y. Mimar (İ.T.Ü.)
Yarışmanın jüri danışmanları ise şöyle:
Burhanettin Çoban – Afyonkarahisar Belediye Başkanı – Avukat (D.E.Ü)Ayfer Örten – Belediye Başkan Yardımcısı – Mimar (İ.T.Ü)Betül Tarkan- Belediye Meclis Üyesi – Şehir Plancısı (İ.T.Ü)Kazım Çeşeay – Belediye Meclis Üyesi – İnşaat Mühendisi ( Y.T.Ü )Ziya Kükey- Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü – İnşaat Tekn. (A.Ü.)
Yedek jüri üyeleri olarak da şu isimler belirlendi:
Mehmet Taner – İnşaat Mühendisi (Ege Ü.)Oktay Okay – Mimar (Y.T.Ü)A. Ayça Bilsel – Y. Mimar (M.S. G.S. Ü.) Kent Tasarımcı (Univ.of Sheffield)N.Serkan Sağım – Peyzaj Mimarı (A.Ü.)Yarışmanın raportörleri de Mimar Bütel Şen ile Harita Mühendisi Mustafa Bülent Bilen oldu.

Bakmadan Geçme