Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KENDİMİZİ BİLMEK;

Hz. Muhammed (SAV); “Kendini Bilen Rabbi’ni Bilir.” demiştir. Kendini bilen, haddini bilir. Başkaları için ümit dünyası olup insanlara köle olmaktan veya başkalarını köle etmekten kurtarır.
İnsan, ne ararsa kendinde aramalı, kendi özünü tanımalı. İnsan iç içe geçmiş iki dünya içinde kendi varlığını sürdürmek için mücadele etmektedir.
Birincisi, sayılı günlerimizi üzerinde yaşadığımız, insanı kendisine bağlamış olan, nimetlerinden daha fazla faydalanmak için her yola başvurup, esiri olduğumuz dünya. İnsana, insani ve medeni değerleri, ahlak kurallarının maddi ve manevi yaptırım gücünü unutturan misafiri olduğumuz dünya.
İkincisi de, tamamen bizim yarattığımız, doğruyu anlamamızı engelleyen yersiz kibir ve gurur içinde istediğimiz gibi olmasını istediğimiz dünya. Hazır bulduğumuz dış dünyayı anlamak kolay. Esas mesele, bizim az ile yetinmeyip, ölümü, hoşgörü ve paylaşmayı unutup havayı, suyu, dünyayı, düşünceyi, hayatı insanı insan yapan değerleri bir kenara bırakıp kendimizi bulup gerçeği anlamalı ve aramamızdır.
İnsanın kendi sesine kulak vermesi çok zordur. Kendini bilmek her türlü hatadan uzak olmak demektir. Kendini bilen, kusurlarını da bilir, bilmezse bir ömür çilesini çeker.
Ölü dirilmez ama hata düzeltilir, hatayı kabul etmek de erdemliliktir. Hata yapmadan yaşamak için; ”özü” ile yaşamak, insan için güzel bir fırsattır. İnsan tek başına yaşayamaz. Hepimiz birbirimize bağlıyız ve muhtacız. En önemli varlığımız olan aklımıza kötü işler yaptırıp, başkalarının zararına kullanmamak gerekir.
Yunus Emre;
”İlim ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir,
Sen kendin bilmezsen
Ya nice okumaktır.”
Bu sözler bize; kendini tanı, ne istediğini bil, sahip olduğun değerlerin farkında ol, şükretmesini bil, aklını ve mantığını kullan, iyiyi ve kötüyü ayırt et işaretini verir.
Yaptıklarının farkında olmanın büyük bir kazanç olduğunu bil, başka insanların yanındaki değerini öğren, kendi istek ve arzularının ne olduğunun farkında ol. Aklını etkili ve doğru kullan, vicdanının sesini dinle, kendi gerçeklerin ile yüzleş.
Kuşadası Kendini bil, hep güzel şeyler hayal et, hep güzel şeyler yaşa.
İnsan, kaderini kendisi hazırlar. Kafasından geçenlerle değil, kalbinden geçenlerle yaşar.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER