• Haberler
  • Genel
  • Kendiliğinden yetişen mantarlardan uzak durun!

Kendiliğinden yetişen mantarlardan uzak durun!

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün mantar zehirlenmelerine karşı uyardı. Dr. Akgün, her nerede olursa olsun kendiliğinden yetişen mantarlardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini belirtti Dr. Lüfti Akgün, yağışlı havaları seven mantarın, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yağışların bollaşmasıyla doğada kendiliğinden çıkarak doğal bir besin olarak tüketildiğini kaydetti. AYIRT ETMEK GÜÇ Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, [&hellip]

Kendiliğinden yetişen mantarlardan uzak durun!

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün mantar zehirlenmelerine karşı uyardı. Dr. Akgün, her nerede olursa olsun kendiliğinden yetişen mantarlardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini belirtti

Dr. Lüfti Akgün, yağışlı havaları seven mantarın, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yağışların bollaşmasıyla doğada kendiliğinden çıkarak doğal bir besin olarak tüketildiğini kaydetti.
AYIRT ETMEK GÜÇ
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, doğal olarak yetişen ve çeşitli şekillerde tüketilen bu şapkalı mantarların yapısında zehirli madde bulunduğunu ifade etti. Dr. Akgün; “Yapısında zehirli madde bulunan mantarların tüketilmesi ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenme vakalarına sebep olmaktadır. Kişiler her ne kadar zehirli olanla olmayanı ayırt edebildiğini iddia etse de her zaman bu mümkün olmamaktadır. Bu yüzden doğal ortamda kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Mantar zehirlenmelerindeki belirtiler, mantarın yapısındaki zehrin çeşidine göre 2 saatte ya da 6 saatte ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesinden 2 saat sonra ortaya çıkan belirtiler; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, bulanık görme, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, terleme olarak sayılabilir. Altı saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise; bulantı ve kusma, ishal, ateş, nabızda artış, karın ağrısı, daha sonra da karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluğuna bağlı belirtilerdir.” dedi.
ÇİĞ TÜKETMEKTE DOĞRU DEĞİL
Mantar zehirlenmesinde tedavinin genel olarak meydana gelen bulgulara yönelik yapıldığını ifade eden Dr. Lüfti Akgün, mantar panzehirinin Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Ulusal Zehir Danışma Merkezinin 114 numaralı telefonundan ulaşılabileceğini kaydetti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme