Kemal Sunal’ın İlk Filmi Nedir?
Komedyen, oyuncu Kemal Sunal'ın vefatının üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen halen daha tüm filmleri sıkça izlenen oyunculardan biri olarak büyük bir hayran kitlesine sahiptir.
Hayranları Kemal Sunal’ın ilk filminin ne olduğunu araştırıyor. Peki, Kemal Sunal’ın ilk filmi nedir?
AKILLARDA ŞABAN OLARAK YER ETTİ
Doğum adıyla Ali Kemal Sunal, 11 Kasım 1944 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Oyuncu, yapımcı, senarist ve komedyendir. Türk sinemasının en başarılı ve unutulmaz oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir. Tiyatro ile sanat hayatına başlayan Kemal Sunal’ın ilk amatör tiyatro oyunu, Vefa Lisesi’ndeyken rol aldığı Zoraki Tabip’tir. 1974 yılında çekilen Hababam Sınıfı filmindeki “İnek Şaban” karakteriyle büyük bir popülerlik elde etti ve bu rolü, daha sonraki yıllarda adının “Şaban” olarak akıllarda kalmasına neden oldu. Filmlerinde oynadığı iyi, saf ve komik adam rolleriyle beğeni kazandı. Sanatçı, komedi filmleri ağırlıkta olsa da dram türündeki filmlerde de yer aldı.
TOPLAM 82 FİLMDE ROL ALDI
Kemal Sunal, toplam 82 filmde rol aldı. Sunal’ın son filmi, 1999 yılında vizyona giren Propaganda’dır. Bu film aynı zamanda Kemal Sunal’ın, oğlu Ali Sunal ile birlikte rol aldığı ilk ve tek filmidir. Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka isimli filmin Trabzon’daki çekimlerine gitmek için bindiği uçakta kalp krizi geçirerek 55 yaşında hayatını kaybetti. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı’ndadır. Sunal, İstanbul’un Fatih ilçesindeki Küçükpazar semtinde Malatyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Migros’tan emekli Mustafa Sunal, annesi Saime Sunal’dır. Ailenin büyük çocuğu olan Kemal Sunal’ın, Cemil ve Cengiz isminde iki de kardeşi vardır. İlkokulu Mimar Sinan İlkokulu’nda okudu, ardından Vefa Lisesi’nden mezun oldu. Sanatçı haylazlık nedeniyle liseyi 11 yılda tamamladığını açıklamıştı. Yüksek tahsiline Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (o zamanki adıyla “İstanbul Gazetecilik Yüksekokulu”) başlamış ancak eğitimini tamamlayamamıştır. Eğitim hayatı boyunca çeşitli işlerde çalışan sanatçı, önceleri Emayetaş Fabrikası’nda çalıştı, ayrıca elektrikçide çıraklık yaptı. Sanatçı ailesinin ekonomik durumunun iyi olmadığını babasının Migros’tan emekli olduğunu yaz tatillerinde ayakkabı, kitap parasına yardımcı olmak için çalıştığını anlatmıştır.
1981 yılında askere giden sanatçı, diğer askerlerin kendisini görünce gülmeye başlaması nedeniyle, birliğin düzenini bozduğu gerekçesiyle geri hizmete verildi. Ankara, Etimesgut’ta askerliğini yapan Sunal, usta birliğinde “Armoni Mızıkası” isimli moral grubuna dağıtıldı, bu vesileyle Türkiye’nin birçok bölgesinde askerlik yaptı. Yarım bıraktığı üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin radyo, televizyon ve sinema bölümünden mezun olarak 1995 yılında tamamladı ve ardından yüksek lisans yaptı. Yüksek lisanstan “TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü” başlıklı teziyle 1999’da mezun oldu. Merhum Oyuncu Kemal Sunal, Kenterler, Ulvi Araz, Ayfer Feray ve son olarak Devekuşu Kabare tiyatrolarında profesyonel olarak rol aldıktan sonra, ünlü yönetmen Ertem Eğilmez, kendisini fark etti. Böylece Sunal, 1972 yılında “Tatlı Dillim” filminde rol alarak sinemaya ilk adımını attı ve 1974 yılında çevrilen “Salako” filmiyle ilk başrol deneyimine sahip oldu.