Kelkit Deprem Bölgesi Mi?

Kelkit merkezli depremin ardından Gümüşhane ve Kelkit’in fay hattı durumu merak konusu oldu

Haber

Kelkit Gümüşhane’de peş peşe depremler meydana geldi. Peki Gümüşhane’den fay hattı nereden geçiyor?

AFAD tarafından yayınlanan bilgilere göre 18 Aralık Pazartesi günü Gümüşhane’de Kelkit’te 23:23’te 4.1, 23:28’de 3.7 depremin ardından 19 Aralık’a kadar peş peşe 4 deprem meydana geldi.
Gümüşhane deprem bölgesi mi? Kelkit deprem bölgesi mi?
Gümüşhane, Kuzeydoğu Türkiye’de pontid Orojenik kuşağının doğusunda ve genellikle çökel tipinde kayaçların yüzeylendiği doğu Pontid tektonik birliğinin güney zonunda yer alır. Gümüşhane tektonik ve depremsellik açısından Türkiye’nin en sakin bölgelerinden biri olarak biliniyor ve aktivitesi yüksek fay hatları bulunmamakta. Buna karşın, yaklaşık 80 km güneyden geçen ve Türkiye’nin en aktif doğrultu atımlı fay zonlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonuna (KAFZ) olan yakınlığı nedeniyle bu zon üzerinde meydana gelebilecek büyük depremlerden etkilenme potansiyeli olan bir bölgedir.

Gümüşhane’nin Şiran, Kelkit ve Köse ilçeleri ile Bayburt ve Erzincan’dan geçen KAFZ ile ilişkili Kelkit Fay segmenti (KLFS), Kelkit baseni (KLB), Bayburt baseni (BYB), Kelkit Çoruh Fay zonu (KÇFZ), Akdağ-Çayırlı Fay zonu (AÇFZ), Tercan-Aşkale Fay zonu (TAFZ) ve Dağyolu fayı (DYF) gibi birçok fay segmenti ve fay zonları mevcuttur.

Bakmadan Geçme