• Haberler
  • Genel
  • Kelime-İ Şehadet Ne Zaman Ve Ne İçin Söylenir?

Kelime-İ Şehadet Ne Zaman Ve Ne İçin Söylenir?

Kelime-i Şehadet, Müslümanlar için hem şahitlik hem de vazgeçilmez bir duadır.

İslâm’ın 5 şartının ilki olan Kelime-i Şehadet, “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh" şeklinde söylenir, anlamı ise “"Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederim" demektir. 

Kelime-i Şehadet, İslâm inancına sahip herkes tarafından söylenir; sonradan Müslüman olanlar da ilk olarak şehadet getirirler. Müslümanlar imanlarını yenilemek, Allah'a olan bağlılıklarını hatırlamak için kelime-i şehadeti sıkça tekrar ederler. Bu, ibadetlerin bir parçası olabilir. Müslümanlar, ölüm anında veya bir kişinin ölmeden önce son sözlerinin kelime-i şehadet olması için Allah’a yalvarırlar. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kelime-i Şehadet’i şöyle tanımlar:

“Kelime-i şehâdet, imanın özü ve İslam’ın ilk şartıdır. Allah ile aramızda bir sözleşmedir. Rabbimizin rızasına talip olacağımıza ve Kur’an’ın yolundan ayrılmayacağımıza dair sözümüzdür. Kelime-i şehâdet, Peygamberimizle (S.A.V.) aramızda ahittir. Bu ahitle bizler, Peygamberimizin sünnetine sımsıkı sarılmanın, imanımızın bir gereği olduğunu beyan ederiz. Allah’ın rızasına kavuşmanın Resûlüne itaatten geçtiğini bir kez daha ifade etmiş oluruz. Kelime-i şehâdet aynı zamanda bir duruştur. Öyle bir duruş ki hayatının her alanına İslam’ı aktarmayı ilke edinen… Hak davasından ve hakikat yolundan ayrılmamayı ilan eden… İslam’ın yüce değerlerinden hiçbir zaman ödün vermemeyi taahhüt eden Müslüman duruşu…

Kelime-i şehâdet, üstün bir amel, faziletli bir zikir, muazzam bir duadır.”

Bakmadan Geçme