Kekemelik tedavi edilebilir – Kocatepe Gazetesi
Kekemeliğin bir hastalık olmadığına ve tedavi edilebilir bir durum olduğuna değinen Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr.Nagihan Saday Duman, “Kekemeliğin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, nörolojik ya da ruhsal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, inme, kafa travması, diyaliz uygulaması gibi durumlar sonucunda da ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalarla kekemeliğe yatkın olan çocuklarda ani korku ya da korkutmaların, [&hellip]
Kekemeliğin bir hastalık olmadığına ve tedavi edilebilir bir durum olduğuna değinen Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr.Nagihan Saday Duman, “Kekemeliğin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, nörolojik ya da ruhsal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, inme, kafa travması, diyaliz uygulaması gibi durumlar sonucunda da ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalarla kekemeliğe yatkın olan çocuklarda ani korku ya da korkutmaların, kekemeliğin ortaya çıkmasına sebep olan kilit faktörler arasında olduğu görülmektedir. Kekemelik sorunuyla karşılaşan çocuklar, sıkıntılı nefes alma, göz kırpma, yüz buruşturma, takıldığı sözcükleri söylememe ve durumdan kaçma gibi hareketler sergileyebilir” dedi.
Duman, şöyle devam etti:
“Kekemeliğin özgün bir ilaç tedavisi yoktur. Kekemelik tedavisinde çoğu meslektaşımız ilk olarak dolaylı müdahale yöntemini kullanmaktadır. Bu yöntem ailenin, rahat ve telaşsız konuşma ortamlarını sağlayıcı ve ev ortamında iletişim güçlüklerini azaltıcı teknikleri içerir. Bu durumda aileler daha bilinçli davranarak çocuk üzerinde baskı kurmamaya, onları zorla konuşması için baskı yapmamaya, çocuğun cümlelerini düzeltmemeye ve tamamlamamaya, çocuğun dikkatini konuşmaya çekmemeye özen göstermeliler. Aileler aşırı titiz, kuralcı, denetimci ise bu tutumlarının biraz gevşetilmesi istenir. İkinci yaklaşım olarak ailelere davranışsal teknikleri uygulamaları ve çocuğun günlük konuşma ortamında kekemelikten bağımsız sözel iletişime yönlendirmeleri öğretilir. Bu durumun yetersiz kaldığı durumlarda konuşma terapileri uygulanabilir. Bu çocuklara ergenlikten önce müdahale edilirse, tedavinin başarı oranı büyük ölçüde artar.” (Kocatepe Haber Merkezi)