- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Kefaret Neden Ödenir?
Kefaret Neden Ödenir?
Kefaret uygulamaları, dinî sorumluluk çerçevesinde değerlendirilen bazı hata, günah ve kusurlar karşılığında yerine getirilen ibadetler olarak kabul ediliyor.
Dinen yapılması gereken bir davranışın yapılmaması ya da yapılmaması gereken bir fiilin işlenmesi neticesinde doğan yükümlülükler, kefaret ile telafi edilme imkânı buluyor. Bu kapsamda, Allah Teâlâ'nın müminlere sunduğu bu fırsatla kulun, hatalarını bağışlatma yolunda bir adım atması teşvik ediliyor.
KEFARETİN TEMEL AMACI: AF VE ARINMA
Kefaretlerin esasını, kişiyi kusur ve günahlarından arındırmak amacıyla yapılan ibadet niteliğindeki fiiller oluşturuyor. Bu bağlamda mükellefin, kefareti işlerken taşıdığı niyet ve gaye büyük önem taşıyor. Kul, bu ibadetleri Allah’ın affına mazhar olmak ümidiyle yerine getiriyor. Böylece işlenen hata karşılığında yapılan ibadetle bağışlanma ümidi doğuyor. Kefaretin uygulanması, ibadet niyetiyle yapıldığında kişinin manevi sorumluluğunu yerine getirmesi anlamına geliyor.
HEM CEZA HEM İBADET NİTELİĞİ TAŞIYOR
Kefaretler, amaçları itibarıyla hem ibadet hem de bir nevi ceza özelliği taşımakla birlikte, şekil ve içerik olarak ibadet kapsamındaki fiillerden oluşuyor. Bu nedenle İslam fıkıh geleneğinde kefaretler ibadetler başlığı altında değerlendiriliyor. Aynı zamanda, kefaretlerin uygulanması, Allah’ın rahmet ve lütfunun bir yansıması olarak görülüyor. Bu sebeple, kefaret yükümlülüğü, müminler için tanınmış özel bir imkân ve ayrıcalık olarak kabul ediliyor.
KEFARET TÜRLERİ KUR’AN VE SÜNNET’LE BELİRLENMİŞTİR
Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in söz ve uygulamaları doğrultusunda belirlenen kefaret türleri arasında, orucun kasten bozulması, yemin edilip bozulması, zıhâr (eşe "sen bana annem gibisin" denmesi), hac yasaklarının ihlali, kasıtlı veya hatayla adam öldürme ve hayız hâlindeki kadınla cinsel ilişki gibi durumlar yer alıyor. Bu tür davranışlar karşısında uygulanacak kefaretler, hem bireyin sorumluluğunu yerine getirmesi hem de toplumun manevi düzeninin korunması açısından önem taşıyor.
Bakmadan Geçme





