Keçeyi, ustasından öğreniyorlar – Kocatepe Gazetesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar’ın geleneksel sanatlarının gelecek kuşaklara aktarılması için çalışma yürütüyor. AKÜ’ye bağlıYaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde keçe sanatçısı R. Gülenay Yalçınkaya’nın gönüllü eğitmenliğinde Keçe Atölyesi kuruldu Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi tarafından 'Geçmişten Geleceğe Türk El Sanatları Köprüsü Projesi' kapsamında Afyonkarahisar'da kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan keçecilik konusunda atölye çalışmaları [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar’ın geleneksel sanatlarının gelecek kuşaklara aktarılması için çalışma yürütüyor. AKÜ’ye bağlıYaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde keçe sanatçısı R. Gülenay Yalçınkaya’nın gönüllü eğitmenliğinde Keçe Atölyesi kuruldu
Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi tarafından “Geçmişten Geleceğe Türk El Sanatları Köprüsü Projesi” kapsamında; Afyonkarahisar’da kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan keçecilik konusunda atölye çalışmaları yapılıyor. Keçe sanatçısı R. Gülenay Yalçınkaya’nın gönüllü eğitmenlik yaptığı Keçe Atölyesi’nde 16 kursiyer, keçeyi tanıyor, keçe yapmasını ve şekillendirmesini öğreniyor.
16 kursiyer, Atölye’ye
devam ediyor
Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Özlem Solak, üniversite olarak şehir ile üniversitenin bütünleşmesine büyük önem verdiklerini, bu doğrultuda keçecilik ile ilgili atölye çalışması başlattıklarını bildirdi. Solak, “Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin internet sitesinde bu a-tölye ile ilgili duyuru yayınlandı. Duyurunun yayınlanmasının ardından başvuruları kabul ettik. Şu anda 16 kursiyerimiz, Keçe Atölyesi’ne devam ediyor, Kentin kültürel değerlerinin korunmasını ve geliştirilmesini önemsiyoruz. Bu doğrultudaki çalışmalara da imkanlar ölçüsünde destek veriyoruz” dedi.
Gönüllü eğitmen Yalçınkaya
Keçe Atölyesi’ndeki eğitimlerin 7 Şubat 2012’de başladığını bildiren Solak, “80 saat olarak öngörülen eğitimimizin 40 saatini geride bıraktık. Gönüllü eğitmenimiz R. Gülenay Yalçınkaya, çok faal bir kişi. Bu atölyedeki çalışmadan sonra Yalçınkaya’nın programına göre yeniden atölye çalışmamız olabilir” diye konuştu.
Gelenekten günümüze
Keçe sanatçısı ve Keçe Atölyesi’nin gönüllü eğitmeni R. Gülenay Yalçınkaya ise geleneksel keçe üretiminin günümüze taşınması ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Yalçınkaya, “Atölyemizde geleneksel el sanatlarından keçe tanıtılıyor. Keçenin geleneksel yöntemlerle üretimi öğretiliyor. Yün yayma, tepme, pişirme gibi işlemlerle keçe üretiliyor” ifadelerini kullandı.
Tecrübelerini paylaşıyor
Kendisinin keçe sanatına başlarken 5 yıl boyunca keçe sanatçılarını izlediğini hatırlatan Yalçınkaya, “Ben bu atölyede, edindiğim bilgileri kursiyerlerle paylaşıyorum. Kursiyerlerimizle 2 ve 3 boyutlu çalışmalar yapıyoruz. İpek, pamuklu ve diğer kumaşlarla yünün nasıl bütünleştiğini gösteriyoruz. Günlük yaşamımızda kullanılabilecek ürünler elde ediliyor” dedi.
Zamanla meslek hâline geldi
Yalçınkaya, keçenin eskiden kadınlar tarafından yapıldığını, keçenin yün örmek gibi bir uğraş olduğunu vurguladı. Yalçınkaya, “Ancak zamanla keçeciliğin meslek hâline geldi ve erkeklerce icra edilmeye başlandı” şeklinde konuştu. Öte yandan başvuru süreci ve eğitim dönemi ücretsiz olan Keçe Atölyesi’nde 80 saatin sonunda kursiyerlerin hünerlerinin de sergilenmesi planlanıyor. (Kocatepe)