Keçe de dışarıdan mı gelir?

Afyonkarahisar’da 15 Ekim-16 Ekim 2011 tarihlerinde düzenlenen 'Zanaattan Sanata Keçe ve Geleceğe Yolculuğu' konulu panel ve serginin sonuç bildirgesi bir basın toplantısı ile açıklandı. Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan keçe ustası Yaşar Kocataş, keçeciliğin devam edebilmesi için desteğin şart olduğunu söyledi. Kocataş, İstanbul’da satılan keçelerin Kırgızistan’dan geldiğini belirtti 15-16 Ekim [&hellip]

Keçe de dışarıdan mı gelir?

Afyonkarahisar’da 15 Ekim-16 Ekim 2011 tarihlerinde düzenlenen “Zanaattan Sanata Keçe ve Geleceğe Yolculuğu” konulu panel ve serginin sonuç bildirgesi bir basın toplantısı ile açıklandı. Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan keçe ustası Yaşar Kocataş, keçeciliğin devam edebilmesi için desteğin şart olduğunu söyledi. Kocataş, İstanbul’da satılan keçelerin Kırgızistan’dan geldiğini belirtti

15-16 Ekim 2011 tarihlerinde Afyonkarahisar’da düzenlenen “Zanaattan Sanata Keçe ve Geleceğe Yolculuğu” adlı panelin sonuç bildirgesi, bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki basın toplantısında ilk sözü alan Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, panelin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek “Afyonkarahisar, keçecilik tarihinde çok önemli bir yere sahip. Yaptığımız panel ve sergi sonunda keçeciler, bu etkinliğin her yıl devam etmesini ve panel merkezinin de Afyonkarahisar olmasını talep ettiler. Biz, keçecileri-mizi burada ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacağız”dedi.
650 kilogramdan aşağı
yün verilmiyor
Keçecilik ile ilgili basın toplantısında keçe ustası Yaşar Kocataş da hazır bulundu. Kocataş, keçecili-ğin bitmemesi için mutlaka destek görmesi gerektiğini hatırlatarak “Dışarıdan yün almaya kalksak, 650 kilodan aşağı yün vermiyorlar. Bu da 20 bin lira yapıyor. Afyonkarahisar’da benden başka hiçbir keçeci bunu alacak durumda değil. Diğer arkadaşlarımıza bu doğrultuda yardım yapılmalı. Malzeme temini yapılırsa hareket sağlanır” diye konuştu.
Taş Medrese’de
mekan talebi
Keçeciliğin zor günler geçirdiğini belirten Kocataş, şöyle devam etti:
“Keçe evi de yapılmalı. Keşke İmaret’teki Taş Medrese’den keçecilere birer dükkan verilse, işlerin orada sergilenme imkanı olsa. Bu meslekten ekmek yedik, batmasını istemiyoruz. Ucuz halılar bizi bitirdi. İstanbul’da araştırmalar yapıyorum. Kullanım alanlarındaki bütün keçeler Kırgızistan’dan geliyor. Oradan gelen mal, Kapalı Çarşı’da çok yüksek fi-yatlarda satılıyor. Keçe de mi Kırgızistan’dan gelir? Bizim keçecilerin o pazar girme gücü yok. Adam fakirlikten köye bile gidemiyor. Keçe ile birçok kullanışlı eşya yapılabilir.”
Manisa’da belediye destekledi
Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Ülkü Küçükkurt da konuşmasında destekler üzerinde durdu. Küçükkurt, “Alıcıların isteklere yönelik modern tasarım evinde kullana-bileceği ürünler yapılması teşvik edilebilir. Geçen ay Gazi Üniversitesi Uluslararası Ustalar Sempozyumu’na katıldık. Manisa’da 1 keçeci kalmış, o da dükkanı kapatmasın diye belediye ona destek vermiş. Biz de bu konuyla ilgili destek isti-yoruz” ifadelerini kullandı.
Afyon, önemli bir
keçecilik merkezi
İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz da keçecilikte Afyonkarahisar’ın önemli bir konuma sahip olduğunu hatırlatarak “Geleneksel sanatlara ilginin artması, genç neslin buna ilgi göstermesi bizi sevindiriyor. Afyonkarahisar, Osmanlı döneminde keçecilikte çok önemli bir merkezdir. Bunların kaynaklarını arşivden bulunca daha sevindik. TOSYÖV tarafından bunun desteklenmiş olması mutluluk verici. Sivil Toplum örgütleri de bu tür geleneksel sanatlara ilgi ve alaka gösterirse biz de Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak onlara her zaman destek vereceğimizi belirtmek isteriz”dedi.

Keçe Evi, keçe desteği, Keçecilik Derneği…

“Zanaattan Sanata Keçe ve Geleceğe Yolculuğu” konulu panelin sonuç bildirgesinde “Keçe Evi” talebi öne çıktı. 12 maddenin sıralandığı sonuç bildirgesinde şu talepler öne çıktı:
“Keçecilikte geleneksel üretimin yanında yozlaştırmadan modern üretim ve kullanımına yönelik çalışmaların da yapılması, çırak yetiştirilen merkezlerde keçecilik alanında da çırak yetiştirilerek üretimlerin sertifikalı eğitime dayandırılması, meslek liselerinin el sanatları bölümlerinde keçecilik eğitimine geniş olarak yer verilmesi, üniversitelerin keçecilik eğitimine yer vermesi ve
hatta keçecilik bölümlerinin açılması, yerel idarelerden keçe evi beklentisi, Keçecilik Derneği kurulması, yün pazarlarının araştırılması.”

Bakmadan Geçme