KBRN ekibi, 16 vakada görevlendirildi
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim ve Halkla İlişkiler Uzmanı Fatih Müftüoğlu, Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer ekibinin 2010’dan bu yana 16 vakada görevlendirildiğini kaydetti İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim ve Halkla İlişkiler Uzmanı Fatih Müftüoğlu, basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısında KBRN ile ilgili bilgiler verdi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü [&hellip]
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim ve Halkla İlişkiler Uzmanı Fatih Müftüoğlu, Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer ekibinin 2010’dan bu yana 16 vakada görevlendirildiğini kaydetti
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim ve Halkla İlişkiler Uzmanı Fatih Müftüoğlu, basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısında KBRN ile ilgili bilgiler verdi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde görevlerini sürdüren Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nde, 2004 yılında KBRN ekibi oluşturulduğunu kaydeden Müftüoğlu, “Birlik Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan personellerden 2006 yılında 3, 2007 yılında 5, 2009 yılında 15 kişi Sivil Savunma Kolejinde 3 hafta süreli KBRN kursuna katılmıştır. Ayrıca İstanbul Küçükyalı’daki KBRN Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığında 2010 yılı Mart ayında 2 hafta süreli KBRN eğitimine 2 personelimiz katılmış, olup toplamda 20 personel KBRN eğitimi almıştır” dedi.
Mitingler, törenler, gaz ölçümleri…
Müftüoğlu, Afyonkarahisar’daki KBRN ekibinin kurulduğu günden bu yana 16 göreve gittiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“İlimizdeki KBRN ekibi, Sayın Cumhurbaşkanımız ve eşinin katıldığı bazı programlarda, Başbakan ve diğer bakanların katıldığı bazı mitinglerde önlem olarak görev almıştır. 4 Şubat 2010’da Eskişehir Kırka Bor Maden Ocağı Radyasyon Ölçümü ile ilk görevlendirmesine çıkan ekibimiz, başta miting ve Şeb-i Aruz törenleri olmak üzere, soba zehirlenmeleri de dahil olmak üzere pek çok vakaya gitmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki şüpheli zarf ihbarında da KBRN ekibimiz, tüm personelin dekontaminasyonu yapmıştır” diye konuştu.
Modern tehçizat
Basın bilgilendirme toplantısında Afyonkarahisar’daki KBRN ekibinin tehçizatı hakkında da bilgi verildi. Buna göre KBRN ekibinin envanterinde 1 adet Kimyasal Savaş Gazları tespit cihazı (Chemical Agent Monitor, CAM Cihazı), 1 adet CHEMPRO 100 kimyasal gaz tespit cihazı, 1 adet M40 Multigas tespit cihazı, 3 adet radyakmetre, 50 adet şahşi dozimetre, 3 adet dozimetre şarj cihazı, 10 adet A tipi, 6 adet B tipi, 60 adet C tipi koruyucu elbise, yeterli sayıda maske ve filtre, 2 adet kapalı devre solunum cihazı, 4 takım temiz hava tüplü solunum sistemi, 1 adet A tipi koruyucu elbise test kiti, 1 adet numune alma çantası ve 1 adet dekontaminasyon sistemi bulunuyor.
İl Afet ve Acil Müdürlüğü’ndeki KBRN dekontaminasyon kamyonu ise diğer illere göre daha işlevli ve pratik olmasıyla öne çıkıyor. KBRN ekibinin tehçizat tanıtımını Sivil Savunma Uzman Vekili Taner Altun ile Vahit Yıldız gerçekleştirdi.
Kozan çalışmalarına destek verildi
Sivil Savunma Uzman Vekili Taner Altun başkanlığındaki bir ekip, Adana’nın Kozan ilçesinde yapımı devam eden barajda meydana gelen kapak patlaması nedeniyle kaybolan işçilerin kurtarılması çalışmalarına katıldı. Afyonkarahisar ekibi, 25 Şubat Cumartesi gününden başlayarak, 2 dalgıç, 3 dağcılık ekibi ile çalışmalara 7 gün süreyle destek verildi.
Afyon’un hazırlığı masaya yatırılacak
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar Deprem Stratejisi ve Eylem Planı Hazırlık Konferansı düzenlenecek. 13 Mart 2012’te, saat 13.30’da başlayacak konferansın açış konuşmasını Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan gerçekleştirecek.
Konferansta, Başbakanlık AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı Jeoloji Yüksek Mühendisi Bengi Avcı ve AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi Çalışma Grup Başkanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Demir Akın sunum yapacak.
Tuz ruhu ile çamaşır suyunu karıştırmak tehlikeli
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim ve Halkla İlişkiler Birim Amiri Fatih Müftüoğlu, basın mensuplarına verilen eğitimde hem basın mensuplarını, hem de vatandaşları uyardı. Bazı vatandaşların temizlik yaparken tuz ruhu ile çamaşır suyunu karıştırdığını ve ortaya yeni bir sıvı çıkarttığını bildiren Müftüoğlu, ortaya çıkan yeni karışımın tehlikeli olabileceğini kaydetti. Müftüoğlu, “Tuz ruhu ile çamaşır suyunun karıştırılmasından sonra ortaya klor çıkar. Klor, ilk olarak 1915’te Almanlar tarafından Fransızlara karşı savaşta silah şeklinde kullanıldı. Bu kimyasalın etkisiyle Fransızlar 5 bin kayıp verdi, 10 bin Fransız asker yaralandı. Tuz ruhu ile çamaşır suyunu karıştırdığınızda işte böyle bir kimyasal elde edersiniz. Bu kimyasala maruz kalan vatandaşlar, açık ve oksijeni bol olan bir yere çıkarılmalı. Durumu ağır ise sağlık ekiplerine haber verilmeli” dedi.
Gaz uyarı sistemi kurulmalı
Vatandaşların karşılaştığı sıkıntılar arasında gaz zehirlenmeleri ve gaz kaçakları olduğunu da hatırlatan Müftüoğlu “Gaz kaçağından kaynaklanan patlamalar, evlerde büyük hasarlara neden olabiliyor. Yine gaz sızıntıları, insan kayıplarına yol açabiliyor. O nedenle enerjide gaz kullanılan binalarda gaz uyarı sistemi kurulmalı ve bu uyarı sistemi takip edilmeli” şeklinde konuştu.
“Hayatınızı riske atmayın”
Basın mensuplarını da uyaran Müftüoğlu, “Geçen aylarda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde meydana gelen şüpheli toz ihbarında, iki arkadaşımız, herhangi bir önlem almadan şüpheli zarfın olduğu kata çıkmış. Bu durum, kendileri için son derece tehlikeliydi. Böyle durumlarda ilgili birimlere danışılarak hareket edilmeli. Haber yapma arzunuz takdire şayan, ama hayatınızı riske atmamalısınız” ifadelerine yer verdi. (Kocatepe)