Kazı panelinde 8 bin yıllık tarih ele alındı
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce düzenlenen Afyonkarahisar Kazı ve Yüzey Araştırmaları panelinde Afyonkarahisar'ın 8 bin yıllık tarihi ele alındı   İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından (AŞK) Ahmet Şemsettin Karahisari Kültür ve Sanat Günleri kapsamında, Afyonkarahisar Kazı ve Yüzey Araştırmaları Paneli Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Arkeoloji Müzesi Müdürü Mevlüt Üyümez'in Moderatör [&hellip]
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce düzenlenen Afyonkarahisar Kazı ve Yüzey Araştırmaları panelinde Afyonkarahisar’ın 8 bin yıllık tarihi ele alındı
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından (AŞK) Ahmet Şemsettin Karahisari Kültür ve Sanat Günleri kapsamında, Afyonkarahisar Kazı ve Yüzey Araştırmaları Paneli Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Arkeoloji Müzesi Müdürü Mevlüt Üyümez’in Moderatör olduğu panelde; Prof. Dr. Özdemir Koçak, Dr. Mustafa Bilgin ve Dr. Ümit Emrah Kurt sunum yaptı. Panelde Afyonkarahisar’da yapılan kazı ve yüzey araştırmaları sonucu elde edilen eserlerden şehir tarihinin 8 bin yıl öncesine kadar ulaştığı bildirildi.
“32 BİRİMDE KAZI YAPILDI”
Panelin açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır yaptı. İnsanlık tarihinin Hz. Âdem ile birlikte başladığını belirten Tanır, “Bu nedenle arkeologlar araştırma yaparken bu gerçeği de göz önünde bulundurmalıdır. Katılımcılara ve öğrencilere Afyonkarahisar’da geçmişten günümüze kadar yapılan, kazı ve yüzey araştırmaları hakkında akademisyenler tarafından belgeleriyle birlikte sunumlar yapılacaktır. Bu panelle amacımız arkeoloji bilimini tanıtmak, arkeoloji alanında ilgiyi arttırmak, sevdirmek, benimsetmek ve arkeoloji bilimini insanlık tarihi noktasında ortaya koyduğu bilimsel verilerin insanlarla buluşturulmasını amaçlıyoruz. Evciler ilçesindeki en eski yerleşim alanı başta olmak üzere 32 yerleşim biriminde yapılan yüzey ve kazı çalışmaları önemli bir gelişmedir.” dedi.
“ARAŞTIRMALAR KÖKLÜ TARİHİ ORTAYA ÇIKARDI”
Afyonkarahisar’da 18 yıldır araştırma yaptığı öğrenilen Prof. Dr. Özdemir Koçak şöyle konuştu:
“Dazkırı, Başmakçı, Çobanlar, Bolvadin ve Sinanpaşa’da yapılan kazı ve çalışmalarla Afyonkarahisar tarihinin M.Ö 6 bin yılına kadar yani 8 bin yıl öncesine ulaştığı bu araştırmalar sonrası ortaya çıkarıldı.”
Yüzey araştırmasının 6 farklı uzmanın katılımıyla yapıldığını dile getiren Dr. Mustafa Bilgin, “Anadolu’nun ikinci büyük kenti M.Ö. binin sonlarında Apameia Kibatos olarak adlandırılmaya başladı. Roma’nın yardımcı birlikleri bu kentte konakladı ve ilk müzik festivali bu kentte yapıldı. 1986-1989 yılları arasında Eski Müze Müdürü Merhum Ahmet Topbaş tarafından kurtarma kazısı yapıldığı ve 2008-2010 yıllarında yüzey araştırması 6 farklı uzmanın katılımıyla yapılmıştır.” diye konuştu.
“İLK KAZI DİNAR’DA YAPILDI”
Dr. Ümit Emrah Kurt, Dinar Apameia Tiyatro kazı çalışmalarının ilk defa 1986-1987 yılları arasında eski Afyonkarahisar Müze Müdürü Merhum Ahmet Topbaş ve Uzman Ahmet İlaslı tarafından yapıldığını kaydetti. Kurt, 2008-2010 yıllara arasındaki yüzey araştırmaları ve 2017-2019 yılları arasında tiyatro kazısı çalışmalarının Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez Başkanlığında yürütüldüğünü sözlerine ekledi.