Kazaları ceza ile önlemek mümkün değil
Afyonkarahisar İkbal Termal Otel’de Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı yapıldı. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Mustafa Doğan Kılınç ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın da katıldı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Mustafa Doğan Kılınç, trafik kazalarının sadece ceza yöntemiyle [&hellip]
Afyonkarahisar İkbal Termal Otel’de Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı yapıldı. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Mustafa Doğan Kılınç ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın da katıldı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Mustafa Doğan Kılınç, trafik kazalarının sadece ceza yöntemiyle önlenmesinin mümkün olmadığını belirtti
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından düzenlenen Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı Afyonkarahisar İkbal Termal Otel’de yapıldı.
40 yıllık tecrübe, sıradışı öneri
Toplantıda konuşan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Mustafa Doğan Kılınç, 40 yıllık meslek hayatında hep cezadan, denetimden, eğitimden bahsedildiğini, ancak dünden bugüne değişen bir şey olmadığını söyledi. Sıradışı bir öneriyi gündeme getiren Kılınç, “Polislerinin hepsini polis merkezlerine çeksek. Atanmasını bekleyen bir sürü öğretmenimiz var, hepsine özel bir kıyafet giydirip yollara diksek” dedi. Kılınç, önerisini şöyle sürdürdü:
“ Atanmasını bekleyen bir sürü öğretmenimiz var, hepsine özel bir kıyafet giydirip yollara diksek. Şu trafik ceza makbuzlarını da çöpe atsak, o öğretmenlerin ellerine de birer tane tablet bilgisayar versek. Trafik ile ilgili insanoğlunun bütün hareketlerini onun üzerine şifrelesek. Daha sonra hemen ‘Şu hata, şu şoför’ diye tabletin üzerine o kişi dokunsa. O da her ildeki merkezlerde kaydedilse, onların başında da bir grup olsa oraya da şifreler konsa şu kural ihlalinden sonra, 10’uncudan sonra, sürücü kardeşimiz neredeyse bulunup ‘Bakın şu tarihte şurada, şu hataları yaptınız, siz de bir kişilik problemi görüyoruz 10 gün şu eğitimi alacaksınız’ dese. Ceza ile bu iş olmuyor diye düşünüyorum, Çünkü eğitim ise eğitimin alasını veri-yoruz.”
Kalpler de eğitilmeli
Her gün önüne trafik kazaları ile ilgili dosyaların geldiğini hatırlatan Kılınç, “Her sabah önüme liste geliyor, Türkiye genelinde kaç kaza olmuş? Kaçı ölü kaçı yaralı? Dikkat ettim, her ay 6 bin kaza, 280 ile 297 arasında ölü, 10 bin yaralı. Yılda 2 milyona yakın kişiye, 60-70 bin sürücümüzü eğitiyor. Sürücülerimizin en azından yarısı denetimden geçiyor. Önce kalpleri eğiteceğiz. Ceza ile bu işin bunun olmayacağını, insanların rant kavgası ile kalplerinin sesi ortasında bir noktada buluşması için eğitimcilere de görev düşüyor” dedi.
Şoför kelimesi daha uygun
Sürücü kelimesinin otomobil, minibüs, kamyon, otobüs gibi araçları kullananların dışındaki kişiler için de geçerli olabileceğini hatırlatan Kılınç, “Şoför daha iyi değil mi? Sürücü belgesi yerine ehliyetname denmesi daha güzel olmaz mı? Şoförlük biraz daha zanaatkar bir içerikte. Ne dersiniz?” diye sordu. Salonda, konuşmayı izleyenler, bu soruya alkışla yanıt verdi.
Kurallara herkes uymalı
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise trafik kurallarının herkes için uygulanmasının doğru olacağı görüşünü açıkladı. Balkanlıoğlu, bazen hızlı gittiğinde polisler tarafından durdurulduğunu, unvanını söyleyince, herhangi bir cezai işleme tabi tutulmadan yoluna devam ettiğini hatırlatarak “
İstisnasız herkese ceza uygulanmalı. Hakimlere, savcılara, valiye kaymakama polis ceza yazamaz, yöneticiler, yönetici çocuklarına ceza yazamaz. Birileri kural ihlali yaptığı zaman geneli de yapıyor. Trafikçilerin kamyoncuları durduruğunu görüyorum. Sormadım, belki birçok eksiklikleri vardır. Bazen ‘torpili yoktur’ diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Kural ihlali yapan herkese aynı cezayı uygulamakta sayısız faydalar var” ifadelerini kullandı.
Kul hakkına riayet edilmeli
Yurtdışında ikamet eden Türk kökenli kişilerin, Avrupa’da trafik kurallarına uyduklarını, ancak Türkiye’ye geldiklerinde Avrupa’daki kadar titiz davranmadıklarını belirten Balkanlıoğlu, kurallara her yerde uyulması gerektiğini vurguladı. Balkanlıoğlu, trafik kurallarına uymak ile “kul hakkı” anlayışının bağlantılı olduğuna dikkat çekerek “Eğer insan kul hakkına riayet ederse sağlam bir inanç temelinde hareket ederse bu kazaların hiçbirisinin olmayacağına inanmak lazım. Trafik kurallarına harfiyen uymadan oluşacak bir kaza neticesinde bir ölüm vuku bulursa buna sebep olanın katil olacağı yönünde fikir beyan eden din alimleri var” şeklinde konuştu.
Ceza puanı girişimi olumlu
Toplantıda konuşan TŞOF Genel Başkanı Fevzi Apaydın ise, teşkilatın sıkıntılarının gideril-mesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yüksek ceza puanları ile ilgili bir çalışma başlattıklarını belirten Fevzi Apaydın, ceza puanlarının 20 gibi yüksek rakamlara çıkarılmasının her gün yollarda olan binlerce şoför esnafının kısa zamanda 100 ceza puanını doldurarak sürücü belgelerine el konulmasına neden olduğunu hatırlattı. Bu konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletildiğini anlatan Apaydın, Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddesinde değişiklik yapılarak 20 olan ceza puanının 10’a indirilmesini sağladıklarını belirtti.
1985 ve daha eski model kamyon, çekici, tanker ve otobüslerin bedeli karşılığında hurdaya çıkarılması işlemlerine, TŞOF’un önerisi ile kamyonet ve minibüslerin de dahil edildiğini aktaran Apaydın, böylece nakliyeci esnafının ekonomik ömrü dolmuş olan yaşlı araçlarını değerleri karşılığında elden çıkarma imkanını bulduklarını kaydetti.
Toplantıya yoğun katılım
Toplantıda Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker de kısa bir konuşma yaptı. Ticari araç sürücülerine yönelik toplantıya, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan Kılınç, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, TŞOF Genel Başkanı Fevzi Apaydın, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Mustafa Solak, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Jandarma Komutanı Okçin Akşit, Emniyet Müdür Yardımcısı Abdurrezzak Avcı, polisler ve çok sayıda ticari araç sürücüsü katıldı. Haber ve Fotoğraflar: Murat ARISOY