• Haberler
  • Genel
  • Kaynakların verimli kullanılması için kümelenme şart

Kaynakların verimli kullanılması için kümelenme şart

Afyonkarahisar Valiliği ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, 'kümelenme' toplantısı düzenledi. Anemon Otel'deki toplantıda, sektördeki kümelenmelerin, kaynakların verimli kullanılması için bir gereklilik olduğu vurgulandı Anemon Otel'de yapılan toplantıya Afyonkarahisar Vali Vekili Sabahattin Yücel'in yanı sıra AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, çevre illerden gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri, ATSO yönetim Kurulu [&hellip]

Kaynakların verimli kullanılması için kümelenme şart

Afyonkarahisar Valiliği ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, “kümelenme” toplantısı düzenledi. Anemon Otel’deki toplantıda, sektördeki kümelenmelerin, kaynakların verimli kullanılması için bir gereklilik olduğu vurgulandı

Anemon Otel’de yapılan toplantıya Afyonkarahisar Vali Vekili Sabahattin Yücel’in yanı sıra AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, çevre illerden gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri, ATSO yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gül, iş adamları ve ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı.
Afyonkarahisar Vali Vekili Sabahattin Yücel kümelenmenin önemine dikkat çekti. Yücel, “Günümüzün küresel piyasalarında söz sahibi olabilmek için kaynakları daha verimli ve etkin kullanmak gerekliliktir. Kümelenme de bu gerekliliği yerine getirebilmenin yollarından birini oluşturmaktır. Bölgesel bir ekonomik kalkınma modeli olan ‘Kümelenme’ işletmelerin bir araya gelerek oluşturdukları sinerji sayesinde faktör koşullarını ve piyasalarını geliştirmeyi, üye kuruluşların ve küme bütününün etkinliğini ve verimliliğini artırmayı, inovasyonu geliştirmeyi, endüstriyel girdilere daha ucuz ulaşmayı, maliyetleri düşürmeyi sağlamakta ve böylece rekabet gücünü artırmaktadır. Bu modelin inşası ve gelişimi ülkemiz işletmelerinin ve sektörlerinin güçlendirilmesi açısından büyük bir fırsat sunmaktadır” dedi.
TÜRK SANAYİSİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akın Yıldırım ise Türk sanayisinin gelişmesi için çaba sarf ettiklerini vurguladı. Yıldırım, “Amacımız, Türk sanayinin rekabet gücünü arttırarak, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojiye dayalı ürünlerin üretildiği, istihdam sorununu çözmüş, nitelikli iş gücüne sahip, topluma ve çevreye duyarlı’ bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmaktır. Bakanlığımızın üzerinde hassasiyetle çalıştığı konulardan biri olan kümelenme, ülkemizin rekabet gücünü arttıracak önemli araçlardan biridir. Sanayi, birbirinin değer zinciri ile bağlı birçok unsuru barındıran büyük bir sistemdir. Bu sistemin akışında oluşacak en küçük bir aksaklık, çarkların ahenk içinde dönmesini engelleyecektir. Kümelenme ise sanayi üretim sistemimizin ahenk içinde daha hızlı dönmesini sağlayan çok önemli bir yaklaşımdır” diye konuştu.
2 PROJEYE AKÜ DESTEĞİ
İşadamı Melih Yurter, kümelenme ile rekabetin de artacağını vurgulayarak “Daha önce özel sektör yalnız bırakılıyordu, birçok kurum ve kuruluş bu kümeleşmede yer alacak. Başta üniversitemiz bu ayakta yer alacak. 2 projemizi bitirmek üzereyiz, üniversite ile birlikte çalıştık. Projeler, üretimimizin daha kaliteli olmasını sağladı” ifadelerini kullandı.
ASLİ UNSURLAR NELER?
Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Barış Gökçe ise kümelenmenin asli unsurları hakkında bilgi verdi. Gökçe, “Afyonkarahisar olarak ele aldığımızda asli unsurlar, nihai doğaltaş üreticileri, özelleşmiş tedarikçiler, hammadde üreticileri, özelleşmiş hizmet sağlayacıları, bağlantılı sanayiler, mali kurumlar, altyapı sağlayıcıları, lojistik desteği, bilgi üreten kurumlar, diyalog mekanizmalarıdır” dedi. Gökçe, Afyonkarahisar’ın komşuları olan Ankara, Eskişehir, Kütahya, Konya, Denizli, Uşak’ta kümelenme örneklerinin görüldüğünün altını çizdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme