• Haberler
  • Genel
  • 'Kaymakköy' için ilk adım – Kocatepe Gazetesi

'Kaymakköy' için ilk adım – Kocatepe Gazetesi

Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Kurumu İl Koordinatörlüğü tarafından Zafer Kalkınma Ajansı’na sunulan ve kabul edilen projenin tanıtımı Korel Termal Otel’de yapıldı.Proje sonunda oluşacak araştırma raporundan yola çıkılarak 'Kaymakköy' adını taşıyan bir yöresel ürün pazarının kurulması öngörülüyor Afyonkarahisar’ın simgesi hâline gelen ürünler, artık daha kolay pazar bulup satılabilecek. Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Kurumu İl Koordinatörlüğü tarafından [&hellip]

“Kaymakköy” için ilk adım

Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Kurumu İl Koordinatörlüğü tarafından Zafer Kalkınma Ajansı’na sunulan ve kabul edilen projenin tanıtımı Korel Termal Otel’de yapıldı.Proje sonunda oluşacak araştırma raporundan yola çıkılarak “Kaymakköy” adını taşıyan bir yöresel ürün pazarının kurulması öngörülüyor

Afyonkarahisar’ın simgesi hâline gelen ürünler, artık daha kolay pazar bulup satılabilecek. Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Kurumu İl Koordinatörlüğü tarafından Zafer Kalkınma Ajansı’na sunulan ve Ajans’ın 2011 Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında kabul edilen proje, yerel ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda daha çok pazar bulmasına katkı sağlayacak. “Yöresel Ürünlerin Ekonomik Değerinin Anlaşılmasına Yönelik Araştırma Raporu Hazırlanması” projesi, çok geniş bir yelpazeye hitap edecek. Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Gıda-Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ortaklığı ile yürütülecek projenin amacı, Afyonkarahisar’ın marka değeri taşıyan ürün, hizmet ve değerlerin belirlenerek bu ürünlerin pazarlanabileceği bir alışveriş ve tanıtım alanı ile ilgili yatırımları teşvik edecek bir araştırma raporunun hazırlanması olarak açıklandı.
Araştırma sonundaki rapor, yön verecek
Projenin sonunda oluşacak araştırma raporuna göre Afyonkarahisar’da bir yöresel ürün pazarının inşa edilmesi öngörülüyor. Bu ürün pazarının adının ise “Kaymakköy” olması planlanıyor. Kaymakköy’de Afyonkarahisar’ın markaları hâline gelen sucuk, haşhaş, vişne, lokum, kaymak, Bayat Kilimi, mermer gibi ürünlerin tanıtılıp satılması, nihai hedefler arasında. Bu raporun hazırlanış sürecinde ise çeşitli anketler yapılıyor. Raporda anketlerden çıkan sonuçlar da yer alacak.
Projenin tanıtımı yapıldı
Öte yandan Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2011 yılı doğrudan faaliyet programı kapsamında desteklediği ‘Yöresel Ürünlerin Ekonomik Değerinin Anlaşılmasına Yönelik Araştırma Raporu Hazırlanması” isimli projenin tanıtımı yapıldı.
Korel Termal Otel’deki projenin tanıtımını, (TKDK) Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü’nde uzman Birsen Karaaslan yaptı. Karaaslan, Afyonkarahisar’da marka değeri taşıyan ürün, hizmet ve değerlerin belirlenerek, bu ürünlerin pazarlanabileceği bir alışveriş ve tanıtım alanı raporunun hazırlandığını söyledi.
Potansiyel
değerlendirilemiyor
Afyonkarahisar’ın sahip olduğu yöresel ürünlerin il ekonomisine daha fazla katkı sağlayabileceği düşüncesinin bu projeyi hazırlamaya teşvik ettiğini anlatan Birsen Karaaslan, Afyonkarahisar’ın sucuğu, kaymağı, lokumu, haşhaşı, Bayat Kilimi, patatesli ekmeği, Sultandağı kirazı, mermeri, termali ve daha birçok değeri ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Türkiye’de yerel ürünlerin yeterince geliştiril-mediğini belirten Karaaslan, “Hazırlanan ürünlerin pazarlanmamış olmasından dolayı hem ciddi bir katma değer potansiyeli hem de kırsal nüfus istihdam olanağı yeterince değerlendirilememektedir. Ülkemizde çeşitli şehirlerde sahip olunan yöresel ürünler için farklı çalışmalar yapılmakta, bu ürünler değişik pazarlama metotlarıyla özellikle yurt dışından gelen ziyaretçilere sunulmaktadır. Elbette ki ilimizin sahip olduğu değerler de çeşitli alışveriş merkezlerinde ya da yol üstü güzergahlarında satışa sunulmaktadır. Ancak bizim projemizle dikkat çekmek istediğimiz nokta, pazarlama metodunun nasıl daha da cazip hale getirilebileceğidir” dedi.
Önemli bir katkı sağlanacak
Projenin hazırlanması evresinde Hollanda ve Belçika’nın ziyaret edildiğini aktaran Karaaslan, buralardaki yöresel ürünlerin turistik değer olarak pazarlandıkları alanların incelendiğini söyledi. Karaaslan, yöresel ürünler sayesinde, bu ülkelerin, ekonomilerine önemli bir katkı sağladığını belirtti. Afyonkarahisar’a inşa edilecek olan yöresel bir ürün pazarının projede yer aldığını aktaran Karaaslan, burasının aynı zamanda bir yaşam alanı olarak düşünülebileceğini ifade etti. Karaaslan, bu projenin Afyonkarahisar ve bölgesine önemli bir katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Afyonkarahisar’ın hem ürünleri, hem de konumu itibariyle çok avantajlı bir bölgede bulunduğuna işaret etti. Korel Termal Otel’deki toplantıya; Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ve proje ortaklarının yanı sıra pek çok daire müdürü, ilçe ve belde belediye başkanları ile ilçe Kaymakamları katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme