Kayıtdışı istihdam ile mücadele ediliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Uğur Kaya, kayıtdışı istihdamla mücadele için bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi. Konuyla ilgili öğrenci ve er-erbaşlara da ulaşacaklarını vurgulayan Kaya, vatandaşların işe başladıklarında, çalıştıkları kurumlardan sosyal güvence istemelerini önerdi Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Uğur Kaya, kurum olarak Afyonkarahisar ve ülke genelinde kayıtdışı istihdam ile mücadele ettiklerini belirtti. Bu çerçevede bilgilendirme [&hellip]

Kayıtdışı istihdam ile mücadele ediliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Uğur Kaya, kayıtdışı istihdamla mücadele için bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi. Konuyla ilgili öğrenci ve er-erbaşlara da ulaşacaklarını vurgulayan Kaya, vatandaşların işe başladıklarında, çalıştıkları kurumlardan sosyal güvence istemelerini önerdi

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Uğur Kaya, kurum olarak Afyonkarahisar ve ülke genelinde kayıtdışı istihdam ile mücadele ettiklerini belirtti. Bu çerçevede bilgilendirme toplantıları da yapılacağını kaydeden Kaya, “Bu ayın son döneminde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak ilkokul 4’üncü sınıflara, meslek liselerindeki öğrencilere, genel liselerde sosyal güvenlik kavramı hakkında bilgilendirme eğitimleri gerçekleştireceğiz. Yine askeri birliklerdeki komutanlarla görüşerek terhislerine az bir süre kalan er ve erbaşlar için de bir bilgilendirme çalışması yapacağız. Genel Sağlık Sigortası’nı da anlatacağız. Kayıtdışı istihdamla mücadelenin herkesin görevi olduğunun altını çizeceğiz. Sosyal güvencenin bir hak olduğunun üzerinde duracağız” dedi.
ÇALIŞAN, SOSYAL
GÜVENCE İSTESİN
Kayıtdışı istihdamın hem çalışana, hem işverene zarar verdiğini hatırlatan Kaya, “Çalışmalarımızın amacı kayıtdışı istihdamla mücadeleye, kayıtlı sistemin teşvikiyle ilgili oluyor. Sigortalı kimselerin, 5510 Sayılı Kanun gereği işe başladıklarında işe başladıkları işveren adını, soyadını, işyeri adresini, işe başlama adreslerini bildirme zorunluluğu vardır. Bildirildiği takdirde biz sosyal güvencenin sağlanıp sağlanmadığını takip ediyoruz. Birey bildirmezse, ancak genel bir taramada veya ihbarda ortayla çıkacaktır. Benim tavsiyem, bir kişi işe başladığında mutlaka sosyal güvencesini istesin ve sağlatsın. Bu sağlanamıyorsa müdürlüğümüze yazılı olarak başvursun. Biz de kurum olarak gerekli tespiti yapalım” diye konuştu.
KAYITDIŞININ CEZASI BÜYÜK
Sosyal güvencesiz işçi çalıştırmanın cezasının büyük olduğuna dikkat çeken Kaya, “Kurumumuzda kayıtdışı ile ilgili olsun evrakla ilgili süreçlerin olsun hepsi idari para cezasına konu. Cezalar çok caydırıcı bir şekilde uygulanıyor. Aynı yıl içerisinde birkaç defa kayıtdışı tespitimiz olursa onların cezaları katlanıyor” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

150 bine yakın vatandaş sigortalı

SGK İl Müdürü Uğur Kaya, Afyon-karahisar’da 3 ayrı sigortalılık biçimden 150 bine yakın vatandaşın bulunduğunu aktardı. Kaya, “Afyonkarahisar’da 50 bin SSK statüsünde, 41 bin Bağ-Kur statüsünde, 25 bin de devlet memuru statüsünde vatandaşımız var” dedi.

İnternet sistemi, etkin kullanılıyor

SGK İl Müdürü Uğur Kaya, interneti en işlevsel kullanan kurumlar arasında olduklarını belirtti. Kaya, değişik statülerde çalışmış kişilerin emeklilik talepleri için 1 yıl önceden başvurmaları hâlinde yığılmanın önüne geçileceğini söyledi

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Uğur Kaya, e-devlet projesi içinde interneti en işlevsel şekilde kullanan kurumlar arasında olduklarını bildirdi. Kaya, “E-devlet projesi içinde internetle bilgi alışverişini kullanan kurumların öncüsü durumundayız. Birçok belgeyi internet üzerinden alıyoruz. Bilgiyi de 7 gün 24 saat internet üzerinden veriyoruz. Tahsis talebi dediğimiz, emeklilik talebi olan yazılı dilekçeyi de internet üzerinden kabul eder hale geldik. Kişiler, internet üzerinden emeklilik talebinde bulunacak, sistem üzerinden biz talebi alacağız ve aylık bağlayacağız” diye konuştu.
FARKLI STATÜLERDE ÇALIŞANLARA UYARI
Emeklilik sürecinde aylık bağlama konusunda daha önce SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi farklı statülerde çalışıp, daha sonra da statüsünde değişiklik olanlara bir uyarıda bulunan Kaya, şöyle devam etti:
“Değişik şehirlerde farklı statülerde hizmeti olanlar, emekliliklerine en geç bir yıl kala müracaat etsinler. Statülerini, son konumla birleştirsinler. Böylece yazışmalar, bir yıl içinde hazır hale gelir. Özellikle Emekli Sandığı’na tabi vekil öğretmenlik, yedek subaylık gibi durumlarda, çalıştıkları kurumların özlük memurları tarafından eksik belgeyle bildirilmiş, ya da Emekli Sandığı’na hiç bildirilmemiş oluyor. Bu durumda eski çalıştıkları birimleriyle yazışma sürecine giriliyor, bu da zaman alıyor.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme