• Haberler
  • Genel
  • Kayıt dışılığın önüne geçilmeli – Kocatepe Gazetesi

Kayıt dışılığın önüne geçilmeli – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, kayıtdışı ile mücadelenin önemine dikkat çekti. Hancıoğlu, işyerlerindeki kayıt dışılık nedeniyle tüm kesimlerin zarar gördüğünü kaydetti Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, Şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi. ATSO Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, Meclis toplantısı sonuç bildirgesinde kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi üzerinde durdu. Hancıoğlu, 'Tüm olumsuz [&hellip]

Kayıt dışılığın önüne geçilmeli

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, kayıtdışı ile mücadelenin önemine dikkat çekti. Hancıoğlu, işyerlerindeki kayıt dışılık nedeniyle tüm kesimlerin zarar gördüğünü kaydetti

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, Şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi. ATSO Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, Meclis toplantısı sonuç bildirgesinde kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi üzerinde durdu. Hancıoğlu, “Tüm olumsuz ekonomik koşullara rağmen çalışan, üreten, istihdam sağlayan ve vergisini düzenli ödeyen mükellefler, yükümlülüklerini yeri-ne getirmenin huzuruna gölge düşüren kayıt dışılık olgusu nedeniyle, haksızlığa uğramaktadır. Bu da moral ve motivasyonu olumsuz etkilemekte ve acil çözüm beklentisini arttırmaktadır” dedi.
Vergi adaletini bozuyor
Kayıt dışılığın vergi adaletini de zedelediğini kaydeden Hancıoğlu, “Kayıt dışılık, vergi sistemindeki adalet duygusunu derinden zedeleyen bir yaradır. Vergilendirilmemiş kazanç, adı üzerinde kayıt dışı olduğu için yasadışı faaliyetleri de arttırmakta ve bu nedenle, boyutlarını tespit etmek güçleşmektedir. Türkiye’de kayıt dışılık oranı maalesef çok yüksek seviyelerde seyrediyor. Bu nedenle, etkin yasal düzenlemeler ve yaptırımlarla sorumluluk sahibi vatandaşın mağduriyetini en aza indirecek şekilde kayıt dışılık ile mücadele etmek zorundayız. Kayıt dışı ile mücadelenin ancak bir devlet politikası olarak yürütüldüğünde, her kademedeki vatandaş ve iş dünyasını da içine alarak başarılı olacağına inanı-yoruz” ifadelerini kullandı.
Her birey vergisini
vermeli
Devletin verdiği hizmetin devam etmesi için verginin çok önemli olduğuna dikkat çeken Hancıoğlu, “Devletin vatandaşına sunduğu hizmeti kesintisiz ve sağlıklı bir altyapıyla sürdürebilmesinin en önemli koşullarından biri de zamanında ve tam ödenen vergilerdir. Vergi en basit tanımıyla bir vatandaşlık görevidir. Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmesi ve dünyayla rekabette adını daha da üst sıralara taşıyabilmesi için çalışan her birey devlete karşı bu görevini ifa etmekle yükümlüdür” diye konuştu.
Afyon’un ihracatı arttı
Hancıoğlu, Afyonkarahisar’da ihracatın arttığına da dikkat çekerek şöyle devam etti:
“2011 yılında Afyonkarahisar’da ihracat yüzde 34 artışla, iller arasında ihracat artış oranına göre 19. Sırada yer almaktadır. 2010 Ocak- Aralık döneminde 214 milyon 570 bin 235 dolar olan ihracat yüzde 34,31 artışla 2011 Ocak- Aralık döneminde 288 milyon 203 bin 967 dolar olmuştur. 2011 Aralık ayı İlimiz potansiyeline bakıldığında direkt ihracatın yanı sıra ihraç kayıtlı rakamlarımızın yaklaşık 76 milyon 350 bin 750 Dolar olduğu tahmin edilmektedir. 2011 Ocak- Aralık Dönemi direkt ve ihraç kayıtlı ihracatımız yaklaşık olarak toplam 364 milyon 554 bin 717 dolardır. İlimiz 2011 Aralık ayı itibariyle Türkiye genelinde iller arasında ihracatta 31. Sırada yer almakta olup 2011 yılı Ocak- Aralık dönemi sonunda toplam 113 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir.”(Kocatepe)

Bakmadan Geçme