Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Kavşaklar – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 29 Eylül 2011 Perşembe 03:00:00
  Türkiye’nin yükü en ağır karayollarından birisi olan Afyonkarahisar-İzmir-Kütahya ayrımında trafik yükünü hafifletmek için yeni projeler üzerinde çalışılıyor. Yeni yolun Özdilek kavşağı, Zeyland kavşağı ve Çakırköy kavşağını üst geçitlerle aşıp, Kırkalıoğlu Beli’nden (Özdilek yanı) Akören Ovası’na tünellerle ulaşması planlanıyor. Karayolları Şube Şefi Yalçın Özgür, Afyonkarahisar’dan geçen üç daire başkanının durumu yerinde incelediklerini, Özdilek kavşağı Zeyland’ın bulunduğu yerdeki kavşak ve Çakırköy kavşağının üst geçişlerle aşılması, bu durumun da tünel projesi ile birlikte gerçeleşti-rilmesi fikrinin gündeme geldiğini hatırlattı.
Bu bilgiyi Karayolları Şube Şefi Yalçın Özgür birkaç gün önce gazeteniz Kocatepe aracılığıyla kamuoyuna aktarmıştı.
Konu gündeme gelince bugünkü Çevreyolunun yaklaşık 15 yıl önceki yapım çalışmaları aklımıza geldi. Karayolları’nın Afyonkarahisar çevreyoluyla ilgili projelerine göre yol, viyadükler üzerinde yükselecekti. Ankara yolunu, İzmir gü-zergahına başlayacak olan ve bugün hepimizin çevreyolu olarak adlandırdığımız güzergah tüm ovayı yerden yaklaşık 7 metre yükseklikteki sütunlar üzerinde aşacaktı.
O zaman gazeteye gelen pek çok büyüğümüzün rahmetli babam Şükrü Küçükkurt’a “Bu iş yanlış. Bunu gündeme getirin. Viyadükler üzerinden gidecek araçlar Afyon’da durmayacak. Yol boyundaki tesislerin hiç biri çalışamayacak. Yol kenarına yeni tesisler yapılıp yeni iş imkanı yaratılamayacak. Afyon suyu çekilmiş değirmene dönecek. Hem de viyadükler için devletin milyarları harcanacak. Bu iş memleketin zararına” diyerek istekte bulunmuşlardı.
Konuyla ilgili yazılar gazeteniz Kocatepe’de çıkmış, dönemin güçlü siyasilerinden konuya ilgi göstermeleri istenmişti. Sonuç olarak viyadük fikrinden vaz geçilmiş, yol bugünkü halini almıştı. Ölüm kavşağı olarak bilinen nokta hariç…
O kavşakların kapasitesinin yetersiz geldiği tespitleri doğru. Karayolları yetkililerinin tıkanma noktalarını sağlıklı bir şekilde işler hale getirmeye yönelik iyi niyetli çaba içinde olduklarını biliyoruz.
Yol trafiğinin Afyonkarahisar ekonomisi için önemini kimse tartışamaz. O zaman bu ekonomik değerin kaybedilmemesi, yol maliyetinin aşağı çekilmesi için viyadüklerden vaz geçilmişti.
Bugün sorunlu kavşakları yine viyadüklerle aşmanın hesabını yapıyoruz. Oysa sorunlu noktalar, adı ölüm kavşağına çıkan “cenazeler” hala ortada duruyor. Önce bu cenazelerin kaldırılması gerektiğine inanıyoruz.
Sözümüz Afyonkarahisar’daki Karayolları yetkililerine değil. Afyonkarahisar Karayollarında yeterince söz sahibi olamamanın eksikliğini hep hisseti. Karayolları Bölge Müdürlüğü’müz olmadığı müddetçe de bu eksikliği hep yaşayacağız.
O nedenle Karayolları Bölge Müdürlüğü yet-kilileri ilin kaderi için etkili olacak bu tür çalışmalarda Afyonkarahisarlılar’ın görüşüne başvurmalı. Bugünkü siyasilerimiz de konuyu yakından ve ilgiyle takip etmeli. Sonra Ölüm Kavşağı gibi, Konya yolu çıkışı gibi “cenazeler” ortada kalmamamalı..

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER