Katkılı ekmek satana ceza yolda

Ekmekçiler 'Bize tebligat yapılmadı' derken, yetkililer 'Yönetmeliğe uymayana ceza var' uyarısında bulunuyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yeni yayınlanan genelge ile ekmeklerde katkı maddesi kullanımı yasaklandı. Bu konudaki uygulamanın yankıları sürüyor.Geçtiğimiz nafta içerisinde Afyonkarahisar'daki bazı ekmekçiler tarafından 'Genelge yayınlandı ama bize tebliğ edilmedi' şeklindeki açıklamaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ayrıca [&hellip]

Katkılı ekmek satana ceza yolda

Ekmekçiler “Bize tebligat yapılmadı” derken, yetkililer “Yönetmeliğe uymayana ceza var” uyarısında bulunuyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yeni yayınlanan genelge ile ekmeklerde katkı maddesi kullanımı yasaklandı. Bu konudaki uygulamanın yankıları sürüyor.
Geçtiğimiz nafta içerisinde Afyonkarahisar’daki bazı ekmekçiler tarafından “Genelge yayınlandı ama bize tebliğ edilmedi” şeklindeki açıklamaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ayrıca bir tebligata gerek bulunmadığını, Resmi Gazete7de yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte uygulamanın başladığını duyurmuştu.
Uygulamanın başlangıcıyla ilgili tartışmalar devam ederken, yönetmeliğe uymayan ekmek üreticilerine ciddi para cezaları uygulanacağı açıklandı.
Katkısız ekmek uygulaması vatandaşlar ve birçok üretici tarafından olumlu karşılanırken, bazı fırıncılar yeni uygulamaya hazırlıksız yakalandı. Tebliği duymayan ve katkılı ekmek satmaya devam eden fırınlar ciddi para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek
Yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi. Ancak pek çok fırıncının uygulamadan habersiz olduğu ortaya çıktı. Alışılmış usullerle ekmek üretmeye devam eden bazı üreticiler konuyla ilgili açıklayıcı bir genelge yayımlanmamasından şikayetçi olurken, bazı fırıncıların ise “Biz zaten katkısız ekmek üretiyoruz” diyerek eski usul üretime devam ettiği öğrenildi.
Yeni dönemle ilgili bir diğer sıkıntı da katkısız ekmek için ihtiyaç duyulan katkısız unların piyasada yeterince bulunamaması. Özellikle küçük kentlerdeki esnaf, katkısız ekmek satmak için gelecek yeni tipte unları bekliyor. Tebliğe rağmen katkılı ekmek üretmeye devam eden fabrika ve fırınları ise ağır ceza bekliyor. Tebliğin getirdiği şartlara un firmalarının ve fırınların uymaması durumunda 12 bin 800 lira cezai işlem uygulanacak.
Öte yandan yetkililer fırıncılara yeni uygulamayla ilgili uyarıda bulunuyorlar. Yeni genelgenin ilgili birimler ile esnaf odalarından alınması gerekiyor. Yeni tebliğ, sayısı 17’yi bulan katkı maddelerinin ekmekten kaldırılmasını, ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini zorunlu kılıyor.
Ekmekte çeşitli enzimler, bitkisel yağlar, kalsiyum propiyonat, sodyum propiyonat, sodyum diasetat, sirke, asetik asit, propiyonik asit, potasyum sorbat, sorbik asit, şeker (Sakaroz, maltoz, fruktoz, glukoz) gibi katkı maddeleri yer alıyordu.

Mustafa ERTÜRK

Bakmadan Geçme