Katarakt, tedavi edilebilir bir hastalık

AKÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Serkan Özcan, kataraktın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi Gün FM'de yayınlanan Sağlık Olsun programında katarakt hastalığı işlendi. AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir'in hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. [&hellip]

Katarakt, tedavi edilebilir bir hastalık

AKÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Serkan Özcan, kataraktın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında katarakt hastalığı işlendi. AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Serkan Özcan konuk olarak katıldı.P rogramda kataraktla ilgili değerlendirmede bulunan Özcan, “Gözümüzün renkli tabakasının hemen arkasında bulunan ve normalde şeffaf bir mercek olan lens tabakasının herhangi bir nedenle saydamlığını kaybederek bulanıklaşmasına, gözün önünde görme netliği bozan bir sis perdesinin oluşmasına katarakt denir. Kataraktlı gözlerde görme bulanıklığı, kataraktın derecesine göre, az bulanık görmeden başlayarak sadece ışık görecek dereceye kadar çok değişik seviyelerde olabilir. Tüm dünyada en çok görülen körlük nedeni olan katarakt, tedavi edilebilir bir görme kaybıdır” şeklinde konuştu.
GENELDE 60 YAŞTAN
SONRA GÖRÜLÜR
Kataraktın yaşlılık belirtisi olup, sıklıkla 60 yaşın üzerindeki bireylerde görüldüğünü kaydeden Özcan, “Nadiren doğuştan ya da travma sonrası olabilir. Katarakt oluşurken hastanın uzak veya yakın görmesi bozulur. Görmedeki sislenme zamanla artar. Işık yansımaları rahatsız edici olmaya başlar. Hastanın görmesi, günlük yaşamını veya mesleğini engelleyen bir seviyeye kadar azaldığı zaman kataraktı tedavi edilir. Yakın gözlüğü takan yaşlıların, gözlüksüz yakını görmeye başlamaları merkezi kataraktın tipik belirtisidir” diye bilgi verdi.
AMELİYAT İHMAL EDİLMESİN
Kataraktın tedavisinin cerrahi olduğunu belirten Özcan, “Gözde katarakt oluşmuşsa ameliyat tek çaredir. Kullanılan ameliyat tekniği FAKO denilen yöntemdir. Bu ameliyat özel bir cihaz yardımı ile yapılmaktadır. Göze küçük bir tünel açılarak, ultrasonik dalgalar oluşturan cihazın ucu ile göz içine girilerek kataraktlı lens yerinde, parçalanarak emilir. Çıkarılan lensin yerine, görme fonksiyonunu yerine getirecek kalıcı suni bir mercek yerleştirilir. Hastanın görüş seviyesi artık ihtiyaçlarını karşılamıyorsa, gözdeki iltihap gibi bir rahatsızlık katarakt oluşturmuşsa ya da katarakt hastanın göz tansiyonunu yükseltiyorsa hastanın bir an önce ameliyat olması gerekir” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme