Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kasaplar Odası Başkanı Yörük’ten “domuz eti” açıklaması: “Denetimler kadar ticari itibar da önemli, yargısız infaz yapılmamalı”

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta taklit, tağşiş yapan firmaların ifşa edilmesinin ardından Afyonkarahisar’da iki esnaftan birinin işletmesini kapattığını belirterek, “Denetimleri gerekli görüyor ve önemsiyoruz. Ama bu tür olaylarda yargısız infaz yapılmamalı,
ticari itibarın sarsılmaması da en az denetimlerin yapılması kadar önemlidir” dedi

 

Kasaplar ve Sucukçular Esnaf Odası Başkanı İbrahim Yörük, 13 Ocak 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan ifşa listesinde Afyonkarahisar’dan 2 esnafın ürünlerinde domuz eti tespit edildiği bilgisinin kamuoyu ile paylaşıldığını belirtti.
“DİKKAT ÇEKİCİ HUSUSLAR VAR”
Tarım ve Orman Bakanlığı denetimlerini olumlu bularak desteklediklerini ancak cezaların caydırıcılığının arttırılması gerektiğini kaydeden Yörük, “İlimizde tespit edilerek kamuoyuna duyurulan ürünlere ilişkin yaptığımız çalışmada dikkat çekici hususlara ulaştık. Afyon bilindiği üzere et kalitesi ve kasaplık açısından Türkiye’nin en iyi şehirlerinden biridir. İlimizde kasaplık ve et sektörü tarihi yüzyılları bulan ve geleneksel olarak etik ve ahlaki değerler ışığında sağlıklı bir şekilde yürütülmektedir. İncelememiz sonucunda ilgili Adana Kebap ürünlerinde ette domuz eti bulunmadığı ancak Konya’dan bir aracı tarafından temin edilerek; ilimize getirilen koyun kuyruk yağı içerisinde domuz ürünü bulunduğu tespit edilmiştir. Bu konu ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de bu bilgiye sahiptir.” dedi.
“AFYON KASABI KONUMUNU HAK EDEREK ALDI”
Et ve son ürün konusunda tüm işletmelerin üzerlerine düşen sorumluluğu sonuna kadar yaptığını dile getiren Yörük, “İfşa listesinde ismi geçen 2 esnafımızdan biri işletmesini kapatmıştır. Diğeri ise hala hizmet vermektedir. Bu tür olaylarda yargısız infaz yapılmaması, ticari itibarın sarsılmaması da en az denetimlerin yapılması kadar önemlidir. Elbette her kasada bir çürük elma bulunabilir. Ancak konunun kaynağına inilmesi de önemlidir. Aynı zamanda Adana Kebabının yapısı itibariyle kuyruk yağı bulundurması ve işletmelerinde birinci sınıf ürün elde etmek maksadıyla, hayvansal ürünleri kaynağından almaya çalışması nedeniyle ortaya çıkan bu tür risklere de önlem alınmalıdır. Burada aynı zamanda koyun kuyruk yağının fiyatının kuzu etinden daha pahalı olduğunu da söylemek gerekir ki, ilgili işletmelerin söz konusu kuyruk yağını daha pahalıya alarak Adana Kebapta kullanmaları daha iyi bir ürün elde edilmesi için olduğu ortaya çıksın. Afyon kasap esnafı et ürünleri açısından bulunduğu konumu boşuna değil bilakis hak ederek almıştır.” ifadelerine yer verdi.
“ADİL YAKLAŞIMDA GEREKİYOR”
Geleneksel kasaplık ve esnaflık kültürü neticesinde esnafın üzerine düşeni büyük bir titizlikle yaptığını belirten Yörük sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde ve ilimizde dünya çağında ilimizin et ve et ürünlerinde namımız duyulmuştur. Bu tür denetimler vesilesi ile kasap esnafımız da gıda teröristleri ve alınabilecek tedbirler hususunda kendini geliştirmekte ve bugüne kadar hiç aklımızdan çıkarmadığımız insanımıza sağlıklı, kaliteli ve dürüst hizmet sunma gayretini sürdürmektedir. Yapılan denetimlerin bu konuda kamuoyu oluşması açısından katkısı yadsınamaz. Denetim ve ceza işlemlerinin sağlıklı yürümesi açısından daha adil davranılması da gerekmektedir. Sağlığımıza, milli ve dini hassasiyetlerimize yönelen bu tür tehditlerin savuşturulmasında etkin denetim ve cezalandırmanın yanı sıra, kişilerin ya da işletmelerin yargısız infaz edilmemesi de önem taşımaktadır.”
“GASTRONOMİ ŞEHRİNDE TİTİZ DAVRANILMALI”
“Konya ilinden temin edildiği ifade edilen koyun kuyruk yağının bu domuz eti skandalındaki rolü değerlendirilmelidir.” diyen Yörük, “Yanlış yapan hiç kimseyi savunmayacağımız gibi kusurun sahiplerinin, kusuru oranınca cezalandırılması gerektiğini de düşünmekteyiz. Domuz eti bilindiği üzere dini bir hassasiyettir aynı zamanda meselenin kaynağına inilerek gerçek suçluların ortaya çıkarılması da adaletin yerini bulmasında önemlidir. İlimizin BM tarafından Gastronomi Şehri unvanı aldığı bu günlerde, bu meselenin çok dikkatli ve titizlikle soruşturulması ve tüm bulguların kamuoyu ile şeffaflıkla paylaşılmasının da çok önemli olduğu bilinmelidir.” şeklinde konuştu.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti