Kasap esnafı dertli – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı tebliğlerin, kasap esnafını tehdit ettiğini savundu Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teklif haline getirilen Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlemesine Dair Tebliğ [&hellip]

Kasap esnafı dertli

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı tebliğlerin, kasap esnafını tehdit ettiğini savundu

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teklif haline getirilen Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlemesine Dair Tebliğ nedeni ve ülkemize katkısı anlaşılamamakla beraber sektörde bulunan Kasap Esnafı arkadaşlarımızı iflasa sürükleyecek, Ticaret Hukuku’yla ve Serbest Piyasa Ekonomisi ile uyuşmayan bir takım uygulamaların altyapısını kurmaktadır.50 kilometre alanda satış yapılması ile ne amaçlanıyor?” dedi.
AFYON SUCUĞU ÖLMESİN
Yörük, Afyon Sucuğu’nun da tehdit altında olduğuna dikkat çekerek “Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlemesine Dair Tebliğ Taslağının 6’ncı Maddesi’nde şöyle anlatılıyor: Et ve Et Ürünleri için yerel faaliyet alanı 50 km yarıçap içinde kalan alandır. Türkiye’nin bir ucundan bir ucuna kesime hayvan götürülebilirken et, sucuk gibi stratejik öneme haiz gıdalar 50 km ile sınırlandırılmaya çalışılmaktadır, sorarım bu durumda ünü yurt sınırlarını aşan kalitede bir marka olan, geleneksel üretimi pazarda önemli yer tutan Afyon Sucuğu ne olacaktır. Hedef çarşıdaki pazardaki ortalama kasap esnafı mıdır, bBizim vatandaş olarak beklentimiz, en büyüklere göre mevzuat yapılması değil en küçüğe göre planlama yapılmasıdır” diye konuştu.
KONTROLLER
NASIL SAĞLANACAK?
Yörük, sorunların bununla bitmediğini belirterek şöyle devam etti:
“Bu taslak aşamasındaki tebliğ adeta kasap esnafını biçmeye hazırlanan bir testere gibidir.Hazırlanan Taslaklar olumlu yöndeki motivasyonumuzu yitirmemize neden olmaktadır. Resmen kontrolü mümkün olmayan bir takım düzenlemeler getirilmeye çalışılmakta ve zaten çok az personelle cefakâr çalışmalara imza atan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri için ek ve anlamsız bir yük getirilmektedir.
Perakendeciden perakendeciye satış miktarının haftalık olarak 2000 kilogramı geçemez.Bu hüküm nasıl kontrol edilecektir? Bunu altyapısı nedir? Bu konuda yapılacak kontroller için Bakanlık Personel sayısı yeterli midir?Kasap aslen kesim yapan kişi anlamının yanında eti işleyen ona değer kazandıran kişi demektir. Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ de ise izlenebilirlik ve diğer modern önlemleri sağlamasına rağmen nedeni anlaşılmayacak şekilde tavuk eti ile ilgili olarak ambalajlı satış yapılması yönünde bir madde taslak metinde yer almaktadır. Sektörü bilenler bilir büyük tavuk üreticileri parçaladıkları tavukları kendi barkod ve markalarıyla 5-10 kg lık büyük partiler halinde kasaplara ve marketlerin kasap reyonlarına verirler buradan tartılarak bu etlerin satışı yapılır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

ÖNERİLER NELER?

Et konusunda önerilerinin olduğunu da hatırlatan Yörük, kasap esnafını zor durumda bırakacak düzenlemelerden kaçılınılması gerektiğini hatırlattı. Yörük, “Perakendecinin alanı 50 kilometre yarıçap olmamalıdır. Modern her ülkede olduğu gibi bu tür sınırlamalar konmamalıdır. Perakendeciden perakendeciye satış miktarı haftalık 2000 Kg olmamalıdır. Piyasa bu konuda kendi haline bırakılarak dengesini bulması sağlanmalıdır. Böyle bir sınırlama ülkemiz için zaten bir ayıpken; Yılın her haftası için aynı miktar olarak hesap edilmesi bu maddenin çalakalem bir çalışma olduğunu ortaya koymaktadır. Tüketicilerin güvenini kazanan kasap esnafı zor durumda bırakılıyor. Kasaplarımıza dolandırıcı gibi yaklaşan bir mevzuat istemiyoruz.Her konuda kanunlara uymaya çalışan, bu konuda benzeri görülmemiş bir işbirliği anlayışı olan, motivasyonu yüksek bir topluluk olan Kasap Esnafı gücendiriliyor. Vatandaşa değer veren Sayın Başbakanın anlayışı kulak ardı ediliyor. Her şey yolunda giderken bir kriz çıkartılmaya çalışılıyor” dedi.

Bakmadan Geçme