Kartel oluşturan yumurtacılara toplam 98 milyon ceza

Rekabet Kurumu Türkiye genelindeki toplam 56 ticari teşebbüsü inceledi. Fiyatları ortak belirleyip dağıtım bölgelerini paylaştıkları belirlenen 26 ticari teşebbüse “kartel oluşturmak” suçundan toplam 98 milyon TL ceza kesildi. Ceza kesilen birlik ve şirketler arasında Afyonkarahisar’da faaliyet gösterenler de bulunuyor.

Haber

Rekabet Kurumu tarafından yumurta sektöründeki bir çok firmaya yönelik düzenlenen soruşturma tamamlandı. Yumurta sektörüne yönelik olarak fiyat tespiti, bölge paylaşımı ve arz miktarının kısıtlandığı iddialarıyla iki ayrı soruşturma açılmıştı. Bu soruşturmalar tamamlandı. Aralarında Afyonkarahisar’dan 4 firmanın da bulunduğu çok sayıda birlik ile firmaya ceza kesildi.

Rekabet Kurumu’ndan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

Yumurta Sektörüne Yönelik Soruşturmalar Tamamlanmıştır. (31.10.2023)
Rekabet Kurulu tarafından 2022 yılının Mayıs ayında, yumurta sektörüne yönelik olarak fiyat tespiti, bölge paylaşımı ve arz miktarının kısıtlandığı iddialarıyla iki ayrı soruşturma başlatılmıştır. Bu soruşturmaların ilkinde toplam 34 yumurta üreticisine, ikincisinde ise 13 adet yumurta üreticisi birliğine ve ayrıca 12 yumurta üreticisine, yönelik olan söz konusu iddialar kapsamlı bir şekilde incelenmiştir.

26’sinin yumurta fiyatlarını birlikte belirledikleri ve bölgeleri paylaştıkları belirlendi

Yumurta üreticileri hakkında yürütülen ilk soruşturmada, soruşturma tarafı 14 teşebbüs soruşturma sürecinde uzlaşma talebinde bulunmuştur. Yürütülen uzlaşma süreçleri sonucunda ihlalin varlığını ve kapsamını kabul eden teşebbüsler bakımından soruşturma, ihlal tespitini ve idari para cezasını içeren Kurul kararlarıyla sonlandırılmıştır. Her iki soruşturma da Rekabet Kurulunun 26 Ekim 2023 tarihinde aldığı kararlarla tamamlanmıştır.

Yumurta üreticisi teşebbüsler hakkında yürütülen ilk soruşturmada, toplam 26 teşebbüsün yumurta fiyatlarını birlikte belirledikleri ve yumurta satışı yaptıkları bölgeleri paylaştıkları tespit edilmiş ve bu davranışların rekabet hukukunda en ağır ihlal olarak nitelenen kartel niteliği taşıdığı değerlendirilmiştir. İkinci soruşturmada ise soruşturma tarafı yumurta üreticisi birliklerinin yumurta fiyatını tespit ettikleri ve yumurta arz miktarını kısıtladıkları saptanmıştır. Soruşturma tarafı olan teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin bu davranışları Rekabet Kanunu’nun teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve teşebbüs birliklerinin rekabeti sınırlayıcı kararlarını ve eylemlerini yasaklayan 4. maddesi kapsamında yer almaktadır.

Bu nedenle anılan soruşturmalar neticesinde, Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlal ettiği tespit edilen taraflara toplamda yaklaşık 98 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bakmadan Geçme