Karşılıksız çekte kastı olanlar yargılansın

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülen 'Yatırım Ortamı'nın İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası getiren 63'üncü Maddesi kapsamında parti grubu adına söz alarak bir konuşma yapan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, 'Birincisi, düzenlediği çeki hiçbir şekilde ödemeye niyeti olmayan, küçük sermayelerle kurulan her işi yaparımcı şirketler… [&hellip]

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen “Yatırım Ortamı’nın İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası getiren 63’üncü Maddesi kapsamında parti grubu adına söz alarak bir konuşma yapan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, “Birincisi, düzenlediği çeki hiçbir şekilde ödemeye niyeti olmayan, küçük sermayelerle kurulan her işi yaparımcı şirketler… Bu şirketlerin birçoğu özellikle de kamu bankalarında pek çok çek hesabı açıp, çek defterleri alıp -piyasa tabiriyle söylüyorum- bu çekleri doğrayıp onlarca, yüzlerce firmanın iflasına veya çok zor durumda kalmasına yol açıyorlar. Bunlarla ilgili her hâl ve şartta hapis cezası da uygulanmalı, bunlar en sert yönüyle de uygulanmalı ki ticaret hayatının gerekliliği yerine getirilebilsin” dedi.
HAKKANİYETLİ DEĞİL
Ekonomik bunalımlar nedeniyle geçici olarak çeklerini ödeyemeyenlerin de olduğunun altını çizen Parsak, “Örneğin, bizim Başmakçı ilçemiz, yumurta borsasının bulunduğu, yumurta piyasasının belirlendiği bir ilçemizdir. Bu anlamda, çok fazla sayıda orada özellikle Suriye’ye, Irak’a ihracat yapan firmamız var. Bunlar içinde elli yıldır bu ticareti namuslu ve dürüst bir şekilde sürdürdüğü hâlde son dönemde yanlış uygulanan ekonomik politikalardan dolayı, siyasi politikalardan dolayı, yanlış diplomatik tercihlerden dolayı zor durumda kalanlar var. Bunlardan dolayı, elli yıllık ticaret hayatında bir defa ve belki de ilk ve son defa bir çeki ödeyememekten dolayı bugün bu getirilen düzenlemeyle bin beş yüz güne kadar hapis cezasıyla muhatap oluyorlar. Bu durum adaletli ve hakkaniyetli bir yaklaşım değil” şeklinde konuştu.
İYİ NİYETLİ  ESNAF KORUNSUN
Kurunun yanında yaşın da yanmaması için bu duruma bir çözüm bulunması gerektiğini savunan Mehmet Parsak, “Bu konuyu AKP’nin ‘kervan yolda dizilir’ yaklaşımına emanet edemeyiz. MHP olarak verdiğimiz önergede, iyi niyetli olan ancak ekonomik imkansızlıklar nedeniyle çekini ödeyememiş esnaflara, bir sefere mahsus olmak üzere cezasını kamu yararına çalışarak çeksin. Diğer yandan karşılıksız çek düzenlemeyi alışkanlık haline getiren, defalarca tekrarlayan, hatta bunu kötü niyetle kullanarak suiistimal eden, bu şekilde birçok firmanın batmasına ve zarar görmesine neden olanların ise hapis cezası ile cezalandırılmasına diyeceğimiz yok” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme