Karnesinde zayıf olan çocuğunuzu başkasıyla karşılaştırmayın
Uzmanlar, yaklaşan yarı yıl tatili öncesi ailelere, karnesinde zayıf olan çocuklarını başkalarıyla karşılaştırmamaları uyarısında bulundu. Başkalarıyla karşılaştırılan çocuklarda, kendine olan güvende sarsılma meydana geldiği belirtiliyor Afyonkarahisar Özel Zafer İlköğretim Okulu Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmeni Kerem Sağlam notların, öğrencinin hayattaki başarısını değil, okulda yeterli çalışıp çalışmadığını gösterdiğini söyledi. Sağlam, ailelere bu konuda daha duyarlı davranmaları [&hellip]
Uzmanlar, yaklaşan yarı yıl tatili öncesi ailelere, karnesinde zayıf olan çocuklarını başkalarıyla karşılaştırmamaları uyarısında bulundu. Başkalarıyla karşılaştırılan çocuklarda, kendine olan güvende sarsılma meydana geldiği belirtiliyor
Afyonkarahisar Özel Zafer İlköğretim Okulu Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmeni Kerem Sağlam; notların, öğrencinin hayattaki başarısını değil, okulda yeterli çalışıp çalışmadığını gösterdiğini söyledi. Sağlam, ailelere bu konuda daha duyarlı davranmaları önerisinde bulundu.
Başarısız notların öğrencide üzüntüye, bunun da çoğu zaman korkuya dönüşebildiğini aktaran Sağlam, oysa çocukların özellikle ilkokulda kendini başarılı hissetmeye ihtiyacı olduğunu kaydetti. Karnedeki düşük notlar karşısında kızmak, sinirlenmek ya da üzülmenin bir çözüm getirmeyeceğinin altını çizen Sağlam, bir dönem boyunca yapılan hataların çocukla karşılıklı konuşulup çözüm üretilmesi gerektiğini bildirdi.
Ara tatil programının öğrenci, veli ve okul işbirliğiyle planlanması gerektiğine değinen Sağlam, öncelikle öğrencinin tatil ve dinlenme ihtiyacının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Bu doğrultuda veli, okul işbirliğinin gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren Sağlam, “Bununla birlikte ara tatil dönemi ders çalışma, öncelikle tekrar ve eksik tamamlama şeklinde olmalı, soru çözümleriyle pekiştirme yapılmalı. Okul ve öğretmen yönlendirmesinde aile, karne ne şekilde olursa olsun yapıcı yaklaşım sergilenmeli. Eleştiri ve tenkitte kesinlikle ölçü kaçmamalı. Pozitif ve yapıcı yaklaşım elden bırakılmamalıdır.” dedi.
Soruna çocukla birlikte çözüm aranması gerektiğine işaret eden Sağlam, şöyle devam etti: “Çocuğa, sorunun bir parçası ise çözümün de bir parçası olması gerektiği kavratılmaya çalışılmalı. Karnede, ders notlarının yanı sıra davranış gelişimi notlarına da önem verilmeli ve bu öğrenciye hissettirilmeli. Ona güvendiğinizi ama gelecek için birlikte hareket etmenin önemi üzerinde durulmalı. Kıyaslama yapma hatasına düşülmemeli. Başarı, ölçülü ve dengeli ödüllendirilmeli. Eş, dost ve akrabanın desteği devreye sokulmamalı. Özellikle de kitap okumanın üzerinde durulmalı. Ayrıca, bilgisayar ve televiz-yon izlemenin ayarı kaçırılmamalı. Gezme ve eğlenmeye de zaman ayrılmalıdır.” (Cihan)