Kârımız yok, en az zarar için çalışıyoruz
Afyonkarahisar Belediye Meclisi ve AFSU Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karataş, toplu taşımacılık hizmetinde yaşananları Gazeteniz Kocatepe'ye verdiği röportajda değerlendirdi.Afyonkarahisar'da toplu taşımacılık hizmet güncellemesi ne şekilde seyir aldı?İbrahim Karataş: Görev değişiklikleri zaman zaman olabiliyor. Özel Halk Otobüsü hizmetinde 21 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni bir yönetim anlayışı görevi devir aldı. Araç filomuzu yeniledik. Toplam 30 yeni [&hellip]
Afyonkarahisar Belediye Meclisi ve AFSU Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karataş, toplu taşımacılık hizmetinde yaşananları Gazeteniz Kocatepe’ye verdiği röportajda değerlendirdi.
Afyonkarahisar’da toplu taşımacılık hizmet güncellemesi ne şekilde seyir aldı?
İbrahim Karataş: Görev değişiklikleri zaman zaman olabiliyor. Özel Halk Otobüsü hizmetinde 21 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni bir yönetim anlayışı görevi devir aldı. Araç filomuzu yeniledik. Toplam 30 yeni aracımız oldu. Araç filomuzdaki araçların yaşları 0-2 yaş arasındadır. Daima da kendisini genç tutmak zorunda. Toplam 70 tane aracımız var. Bunlardan 60 tanesi aktif hizmet veriyor.
Özel halk otobüsü şirketi isim değişikliğine gitti. Neden isim değiştirildi?
İbrahim Karataş: AFSU, açılımı Afyon Seyahat Ulaşım Acentesidir. Kısa ve öz. İnsanlarımızın akıllarında rahatça yer ediyor diye düşündük. Rahat anlaşılan bir isim AFSU. Daha önce ki firma malum şehrimizde bu işi yapmıyor. Bu isimle anılması yerine kısa, öz yeni bir ismin daha sağlıklı olacağını düşündük.
Toplu taşımacılıkta zam talebi meclis gündeminde. Ancak sonuca gidilmedi. Neden zam talebi var?
İbrahim Karataş: Firmamız Afyonkarahisar Belediyesi’nden Kamu İhale Kanununa göre ihale almış bir firmadır. Örneğin Belediye bir dükkanını kiraya verirken yılık TEFE-TÜFE veya belli oranlarda artış yapıyorsa hizmet alımında da aynı durum sözkonusudur. Yıllık ikinci 12 ay doldurulduğunda en az taban olan TEFE-TÜFE oranında zam yapılması gerekiyor. İhaleyi alış sözleşmemize göre hakkımız olan zam talebinde bulunduk. Belediye Meclis üyelerimiz her iki grupta öğrenciler ve halk adına Ramazan ayının tamamlanıp, okulların kapatılması ardından zam konusunun görüşülmesi yönünde fikir birliğine vardılar. Bizde bu sürede çalışmalarımızı gözden geçirip tekrarlayalım dedik. Sözün başında da söylediğim gibi yasal hakkımızı talep ediyoruz.
Zam talebinde beklenti oransal olarak nedir?
İbrahim Karataş: Çok afaki bir beklentimiz yok. Bu etik de olmaz. Zam aldığımız tarihten bugüne mazota yüzde 32 zam geldi. En son zammı 2016 yılının Şubat ayında almıştık. Asgari ücret artış gösterdi, SSK giderleri artış gösterdi, araç, sigorta, kasko v.d giderleri ciddi ölçüde artış gösterdi. Toplamda yüzde 40 maliyetimiz arttı. Bunun talebi var. Keşke mazot ucuz olsa giderlerimiz de ucuz olsa da bizde zam talep etmesek. Ama bu işletmenin hizmetini sürdürmesi için ayakta kalması gerekiyor. İşletmemizin istihdamı var. 150 çalışanımız var. Araçlarımızın ayrı giderleri var. Zam talebimiz Belediye Meclisini meşgul ediyor. Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Çoban’la Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir ve komisyon üyesi H. İbrahim Baykara’nın ortak dilekleriyle zammı müsamalı şekilde yaklaştık. Uygun bir rakam bekliyoruz. Hizmeti sürdürmek için bizimde ayakta kalmamız bekleniyor. Ülkemizde sıkıntılar malum. İnşallah halkımıza zarar vermeden bizi de kurtaracak şekilde bir talepte bulunduk. Bu bizim yasal hakkımız. Malum emekli, işçi, memur zammını alıyor. Belediye kiralık mülklerinden gelir elde ediyor. Tüm girdiler dövize bağlı. Bu artışları söylemek bile istemiyorum. Bunlar herkesçe biliniyor.
Ücretsiz biniş suistimalleri de ücretli yolcuyu engelleyen faktörler arasında mı? Kar, zarar dengesinde bu durum sıkıntı oluşturuyor mu?
İbrahim Karataş: Ne yazık ki ücretsiz biniş hakkında ciddi suistimaller var. Bu konuda biz muzdaripiz. Bu durumu çok sefer yetkili yerlere ilettik. Yasa gereği Türkiye de toplu taşımada oran yüzde 8-10 arasında. Ama Afyon’da bu oran maalesef yüzde 35’dir. Hesap bilançomuz Belediye’de de var. Ücretsiz yolcu taşıma ve aktarımlar hepsi kayıt altında. Ücretsiz taşımanın oransal fazlalığı ciddi anlamda yük getiriyor. Devlet bize ücretsiz taşımanın sadece iki günün ücretini ödemiş oluyor. Çünkü bu rakam aylık araç başına 600 liradır. Ama 30 günlük periyotta geriye kalan 28 günü biz kendi bünyemizden finanse ediyoruz. Bu da bizi zora sokuyor. Kar etme diye bir durumumuz yok.
AFSU’nun kaç ortağı var? Şirketin durumu nasıl?
İbrahim Karataş: Şirketimizin 350 ortağı var. Yeni bir yapılanma oldu. Geçmiş zamanda sıkıntılar yaşandı. Sistemin oturması adına. Bizden önce ki firmada da bu sıkıntılar yaşandı. Bizden önce ki firmanın da ciddi hizmetleri oldu. Şu an için ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Bizim için artık kar diye bir şey yok. Sadece zararı ne kadar kurtarabilir, ne kadar aşağıya çekebilirizin derdinde ve çabasındayız. Türkiye’nin acı gerçeği bu. Diğer illerde de durum aynı. Karımız yok, zararı minimalize etmeye çalışıyoruz. Diğer illerde ki meslektaşlarımız bize ne kazanıyorsunuz diye sormuyorlar. Ne kadar zarar ediyorsunuz diye soruyorlar. Onların bizim gibi ağır yükleri de yok. Türkiye genelinde en yoğun ve fazla ücretsiz yolcuyu taşıyan il olarak Afyon başı çekiyor.
S plakalarla ilgili durumda gündemde. Neler söylemek istersiniz?
İbrahim Karataş: S plaka konusu Belediye Meclisine taşındı. Çünkü Afyon’da 362 tane minibüs var. 66 tane halk otobüsü var, 357 tane de S plakalı araç var. Bunun yanında korsan diye tabir ettiğimiz D2 Belediye’den güzergah izin belgesi almayan tespit edilmedi. Bu korsanlar hem minibüsçü hem halk otobüsü esnafının hem servisçi esnafını zor durumda bırakıyorlar. Çünkü rekabeti engelliyorlar, düzgün araçlarla çıkmıyorlar. Denetimleri yok. S plakaları hem Belediye hem de Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yapıyor. Sivil plakanın nereye gittiği belli değil. Bu da yasal şartlarda çalışan esnafımızı zor durumda bırakıyor. Belediye Meclisi çalışma yaparken de esnaf temsilcisi olarak Trafik Komisyonu’nda hem Şoförler Odası hem de Ticaret Odası da görev alıyor. Esnafın temsilcileri onlar halkın temsilcisi de Belediye Meclis Üyeleri. Bu konuda onlardan mantıklı görüşler gelmedi. Çoğu toplantıya da katılmadılar. Üç aydır çalışmalar devam ediyordu. Son gün Belediye Meclisi bir ara karar var. Bu karar sehven alınmıştır. O günkü görüşmeler eskileri kapsamayacak. Yeni ihale ile 30 tane 10 veya 20 yıllık kiralama ile yasalar müsaade ettiği sürece Belediye Meclisi’nce kiraya verilecekti. Bizim ısrarla şahsen benim üzerinde durduğum tek şey şu idi. Plakaları da farklı olsun. S plaka olmasın. Bu yönden bir kargaşa olmamasıdır. Yasal zeminin buna müsaade etmediği belirtildi. Tekrar ediyorum; Bu sehven yapılmış bir hatadır. Düzeltilmesi ortak görüştür. Trafik Komisyonu Başkanımız il dışında. Taksici esnafımız da bu durumdan zarar görüyordu. Çalışmalar tam yetişmediğinden bir hata oluştu. Esnafımızda bir panik ve fitne mekanizmaları var. Biz bunları doğru bulmuyoruz. Bunların çözüm mercii Afyonkarahisar Belediye Meclisidir. Bu kara orada alındı orada da düzelir. ATSO ve Şoförler Odası temsilcileri de görüş ve proje bildirmek zorundalar. Bunlardan bir görüş ve proje gelmedi. Esnafımız S plaka sahipleri kesinlikle fitneye, dedikoduya kapılmasınlar. Bu karar Afyonkarahisar Belediyesi’nce alınmıştır. İkinci ay düzeltilebilir hiçbir sıkıntı yok. Sayın Belediye Başkanımızın bu konuda ki görüşü olumludur. Trafik Komisyon Başkanımız Pazartesi günü dönecek. Kimsenin tereddütü olmasın. S plaka hususunda sıkıntıya mahal yoktur.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı