• Haberler
  • Genel
  • Kardeşinizi ihmal etmeyin af fırsatını kaçırmayın

Kardeşinizi ihmal etmeyin af fırsatını kaçırmayın

“Ramazan ve Kardeşlik” başlıklı sohbette konuşan Semerkand Vakfı’ndan Fatih Elibol, müminlerin kardeş olduklarını kardeşlerin birbirlerini ihmal etmemeleri gerektiğini söyledi. Elibol, kutlu zaman dilimi olan Ramazan-ı Şerif ve bin aydan daha hayırlı gece olan Kadir Gecesi’nde affa mazhar olma fırsatının kaçırılmaması üzerinde durdu Ensar Vakfı Afyonkarahisar Şubesi’nin İkindi Sohbetlerinde konuşan Semerkand Vakfı’ndan Fatih Elibol, “Ramazan ve [&hellip]

Kardeşinizi ihmal etmeyin af fırsatını kaçırmayın

“Ramazan ve Kardeşlik” başlıklı sohbette konuşan Semerkand Vakfı’ndan Fatih Elibol, müminlerin kardeş olduklarını kardeşlerin birbirlerini ihmal etmemeleri gerektiğini söyledi. Elibol, kutlu zaman dilimi olan Ramazan-ı Şerif ve bin aydan daha hayırlı gece olan Kadir Gecesi’nde affa mazhar olma fırsatının kaçırılmaması üzerinde durdu

Ensar Vakfı Afyonkarahisar Şubesi’nin İkindi Sohbetlerinde konuşan Semerkand Vakfı’ndan Fatih Elibol, “Ramazan ve Kardeşlik” konusunda sunum yaptı. Sunum öncesi Abdülkadir Macit tarafından Kuran tilaveti gerçekleştirildi.
ANCAK İNANANLAR KARDEŞTİR
Semerkand Vakfı’ndan Fatih Elibol, kıymetli bir hizmetin ifası için biraraya geldiklerini ifade etti. Elibol, her gün ikindi namazını müteakip, her akşam orucun tahammül sınırlarını zorlamaya başladığı saatlerde güzel bir ortamda zaman geçirildiğini söyledi. Ensar Vakfı Şubesi’nce organize edilen İkindi Sohbetlerinin son derece güzel bir hizmet oduğuna temas eden Fatih Elibol; “Burayı bizlere hazırlayanlara çok teşekkür ediyoruz. İnşallah Allah daha hayırlı hizmetler yapmayı onlara ve bizlere nasip etsin. ‘Ramazan ve Kardeşlik’ konusunda hasbihal etmek için biraraya geldik. Aslında Ramazan malum olduğu üzere başlı başına bir konudur. Cenab-ı Rabbül Alemin Hazretleri ayeti kerime ile beyan buyurduğuna göre Ramazan-ı Şerifi bizlere ihsan etmiştir. Ama aynı zamanda kardeşlikte müberra kitabımız Kuran-ı Kerim de ayeti kerime ile hüküm bulmuştur. Allah Celle Celilül Hazretleri malum olduğu üzere inananların ancak kardeş olduğunu beyan etmektedir.” dedi.
RAMAZAN’IN GÖLGESİ
60 GÜN MESAFEDEN DÜŞÜYOR
Fatih Elibol, inanma noktasında farklı telakkiler olabileceğini söyledi. Elibol, Allah Celle Celilüh ve Resulullah Efendimiz vasıtası ile gelenlere inanmak noktasında “Eşhedu En La İlâhe İllâllah Ve Eşhedu Enne Muhammeden Abduhu Ve Resuluhu.” kelime-i tayyibeyi münciyesini söyleyenlerin oluşturduğu inananlar topluluğunun kardeş olduklarını vurguladı. “Ramazan ve Kardeşlik” başlığıyla iki konuyu ele alacağını belirten Elibol; “Hocalarımız bize zor bir iş tevdi etmişler. Allah razı olsun. İnşallah üstesinden gelmeye çalışacağız. Öncelikle biraz Ramazanla ilgili konuşalım. On bir ayın sultanı, gölgesi 60 günlük mesafeden üzerimize düşüyor. Recep-i Şerifin birinci günü ile aslında Ramazan-ı Şerifin birinci gününü yaşamaya başlıyoruz. Arkasından Şaban-ı Şerif, arkasından Ramazan-ı Şerif geliyor. Ramazanla ilgili kişilerin geldikleri zaman ve yaşa kadar duyup dinledikleri şeyler var. Ramazan-ı Şerifin ne kadar kıymete haiz olduğu ile ilgili dinlediğimiz çok şeyler var. Eskiler güzel bir şey söylemişler, ‘Tekrar faydalıdır velev ki 180 kere olsa bile.’ Bizde bu vesile ile burada tekrar edelim inşallah.” diye konuştu.
ALLAH RAMAZAN’DA HER GECE
3 KEZ KULLARINA SESLENİR
Fatih Elibol, Cenab-ı Mevla’nın Ramazan ayı girdiğinde Cenneti Ala’nın bekçisi Rıdvan isimli meleğe emrederek; “Ey Rıdvan, cennetin kapılarını Muhammed (SAV) ümmetinden oruç tutanlar için arkasına kadar aç.” diye nida ettiğini aktardı. Arkasından da cehennemin bekçisi Malik isimli meleğe nida ederek; “Ey Malik, cehennemin kapılarını Muhammed’in (SAV) ümmetinden oruç tutanlar için kapat.” diye emrettiğini anlatan Elibol; “Aslında şunu anlayabilsek bu bize kafi gelir. Başka söze aslında gerek kalmaz. Arkasından Cenab-ı Mevla, Ramazan ayının her gecesinde o teravih kılmaya başladığımız ilk geceden arife gecesi yatsı namazı bitimine kadar her gece üç defa şöyle nida edermiş, ‘Benden bir isteği olan yok mu? Onu ona vereyim. Tevbe eden yok mu? Tevbesini kabul edeyim. İstiğfar eden yok mu? Onu affedeyim. Onu bağışlayayım. Otuz gün boyunca veya 29 gün boyunca, 29 gece boyunca Cenab-ı Rabbül Alemin Hazretleri bu şekilde her gece üç defa nida ediyor. Kullarına sesleniyor.” şeklinde konuştu.
NE İSTERSENİZ RABBİNİZDEN İSTEYİN
Zaman zaman insanların çok acizlenebildiklerini, yapılacak iş ve eylemlerin yapılıp, görülümediği şeklinde yakınmaların olduğuna değinen Fatih Elibol, beşer olmaktan kaynaklanan şikayetlerde bulunulduğunu kaydetti. Elibol, eğer Rabbül Alemin bir sene de kuluna ömür tahsis etmiş ise o bir yıllık ömür için ihtiyaç duyulan şeylerin yine O’ndan isteneceği gerçeğinin altın çizdi. Verenin Rabbül Alemin olduğunu vurgulayan Elibol; “Rabbül Alemin Hazretleri Celle Celalüh vaadinden döner mi? Haşa, O’nun vaadi Hak’tır. Onun vaadi olacaktır. O vaadin de sabittir. Ne istiyorsanız vereyim diyorsa isteyelim. Ya Rabbi rızık ver. Ya Rabbi bize sağlık ver. Ya Rabbi bize Hidayet ver. Ya Rabbi bize istikamet ver. Allahım filanca kardeşemin filanca işi var. Onu rast getir. Bana komşumun şöyle bir işi var, onu düzelt Ya Rabbi. Benim böyle bir ahlakım var onu güzelleştir Ya Rabbi. Hadisi Şerifte Resulu Ekrem (SAV) Efendimiz beyan buyurmuşlar, ‘Ne isterseniz Rabbinizden isteyin. Ayakkabınızın bağcığı dahi olsa.’ Böyle bir kutlu zaman dilimine gelmişiz. Rabbül Alemin açmış bütün kapıları. Gazabının kapısını da kapatmış. Allah verecek.” ifadelerini kullandı.
HER İFTARDA BİR MİLYON KİŞİ AFFEDİLİR
Ramazan-ı Şerifte Allah Teala Hazretleri Celle Celalüh’ün her gün iftar vaktinde azabı hak etmiş bir milyon kişiyi affettiğini belirten Elibol şu ifadelere yer verdi: “Bir sene boyunca yaptıklarıyla azabı hak eden bir milyon kişiyi her gün iftar vaktinde affediyor. Bakınız hiçbir şey yapmadılar. Belki hakkıyla oruçta tutmadılar. Ama Rabbül Alemin rahmetinin bir tecellisi olarak onları affetti. Ramazan ayı 29 gün çekerse hesap ettiğimizde, her akşam bir milyon kişi. Ramazan ayı boyunca 4 Cuma idrak ettiğimizi düşündüğümüz de bu Cuma vakitlerinin de hem gündüzün de hem gecelerin de saat başı birer milyon kişiyi daha affediyor. Allah Teala Hazretleri öyle bir rahmet sofrası açmış ki, bu da yetmedi Cenab-ı Mevla, Ramazan ayının son günü geldiğinde o güne kadar ne kadar affetiyse bir o kadarını daha affediyor. Hesabımıza göre 184 milyon kişi affediliyor. Cenab-ı Mevla yarın huzuru ilahi de sadece bunu sorsa herhalde cevabını veremeyiz. Hesap olarak sadece bu bize yeterlidir. Ramazan ayı böyle bir ay.”
ALLAH MUHAMMED
ÜMMETİNE ÇOK İLTİMAS GEÇMİŞ
Fatih Elibol, gerekli hassasiyet ve dikkatin gösterilmemesi halinde, kişilerin kendilerine çeki düzen vermemeleri sonucu hesaba göre affedilen 184 milyon kişinin içerisinde olamama ihtimalini vurguladı. Elibol şunları söyledi: “Geçmiş ümmetler Peygamber Efendimiz (SAV) öğrendiğimize göre daha uzun yaşadılar. Adem Peygamber A.S’nın bin sene yaşadığı şeklinde rivayetler var. Nuh Peygamber A.S’nın 900 sene yaşadığı yönünde rivayetler var. Efendimiz (SAV) Cenab-ı Rabbül Alemin Hazretlerine iltica ederek, ‘Ya Rabbi, geçmiş zamanın ümmetleri çok yaşadılar, çok amel ettiler, çok ameli salih işlediler. Makamları daha ali. Daha yüksek dereceye sahipler. Ancak benim ümmetim Ya Rabbi en fazla yaşasa yüz sene yaşayacak. Belki o yüz sene de önceki ümmetlerin derecesini yakalayamayabilir.’ der. Çünkü Miraç’ta O’na gösterildi. Efendimiz oradan biliyor. Allahu Teala Hazretleri Efendimize cevap verir, ‘Ey Muhammed (SAV) size kadir gecesini verdim. Senin ümmetine Ramazan-ı Şerifi verdim. Ama senin ümmetine iltimas geçtim. Kadir Gecesini verdim. Bin aydan daha hayırlı.’ diye buyurur. O da 82.3 yıl veya 83.3 yıl yapıyor. Bin ay hesap ettiğiniz zaman. Bakınız Allah Celle Celalüh başka ümmetlere vermemiş. Eğer Kadir Gecesini Peygamber Efendimiz (SAV) işareti üzerine Ramazan-ı Şerifte, son on günde, tekli gecelerde arayıp bulabilirsek 10 sene boyunca Kadir Gecesini bu şekilde yakalayabilirsek buyurun size 830 yıllık bir ömür. Aslında Allah Celle Celilüh Hazretleri bize çok iltimas geçmiş. Efendimiz (SAV) ümmetine çok iltimas geçmiş. O da Efendimizin (SAV) şerefinden ileri geliyor.”
CEBRAİL A.S. İKİ
KANADINI SADECE KADİR GECESİ AÇIYOR
Ramazan-ı Şerifin kulların affına, mağfiretine sebep olacak kutlu bir ay olduğundan söz eden Fatih Elibol, bu ayda dikkatli olunmasını tavsiye etti. Cebrail A.S’nin Kadir Gecesi’nde yanına bir grup melekleri de alarak yeryüzüne indiğini aktaran Elibol şöyle konuştu: “Cebrail A.S’nin elinde yeşil bir bayrak olurmuş. Cebrail A.S. bu yeşil bayrağı Kabe’nin damına dikermiş. Cebrail A.S.’nin 600 tane kanadı varmış. Mahiyetini Allah Celle Celalüh biliyor, Cebrail A.S. kendisi biliyor. Bu 600 kanadından sadece iki tanesini hiç açmazmış. Sadece ve sadece Kadir Gecesi’nde Kabe’nin damına indiği o kutlu anda yeşil bayrağı diktikten sonra o iki kanadını açarmış. O iki kanadın bir ucu doğu da bir ucu batı da olur. Bütün yeryüzünü kaplarmış. Yanında ki meleklere dermiş ki, ‘Ey melekler yeryüzüne dağılın. Muhammed A.S. ümmetinden ne yapıyorlar bir bakın.’ Melekler de yeryüzüne dağılıp o gece oturan, ayakta duran, sohbet meclislerinde duran, Kuran tilavet eden, Allah’ı zikir eden, Efendimize (SAV) salavatı şerif getiren kim varsa hepsi ile de selamlaşır, hepsi ile musafaha eder, hepsinin de duasına amin derlermiş. Bu güneş doğuncaya kadar devam edermiş. Güneş doğmaya başlayınca Cebrail A.S. seslenirmiş, ‘Ey melekler topluluğu, haydi gelin toplanın gitme vakti geldi.’ Onlarda toplanırlar, bizim burada olduğumuz gibi biraraya gelir Cebrail A.S. önderliğinde geldikleri yere çıkarlarmış. Ama çıkarlarken derlermiş ki, ‘Ey Cebrail, bugün gece Allah Celle Celalüh Hazretleri, Muhammed (SAV) ümmetine ne yaptı? Onlara ne ihsan etti, onlara ne ikram etti, onlara nasıl davrandı?’ Cebrail A.S’de, ‘Allah Celle Celalühü Muhammed A.S. ümmetini affeti, mağfiret etti, rahmeti ile kuşattı. Amma dört çeşit insan hariç.’ diye cevap verirmiş. Bu dört çeşit insan; İçki içmeye devam edenler, anne-babasına asi olanlar, akraba ile alakasını kesenler, kardeşi ile üç günden fazla dargın olanlar. İster aynı anne babadan isterse Allah’ın biraraya getirdiği bağ ile kardeş olsunlar.”
MÜMİNLER ANCAK KARDEŞTİRLER
Küçücük dikkatsizliklerle Ramazan ayı gibi kıymetli bir ayda rahmet sofrasından mahrum kalınmaması gerektiği mesajını veren Fatih Elibol, Müslüman’ın kardeşi ile üç günden fazla dargın kalınmamasının zorunlu olduğunu kaydetti. Kardeşin kardeşiyle üç günden fazla küs kalmasının, akraba ile bağın kesilmesinin haram olduğunu Resulullah (SAV) tarafından bildirildiğini belirten Elibol; “Hoca Efendilerden Allah ebediyyen razı olsun. Bizlere her Cuma hatırlatıyorlar. Hutbeden inerken ayetin orjinalini okuyorlar. Ondan sonra da anladığımız dilde söylüyorlar. Allah Celle Celalüh akraba ile alakayı kesmeyin diyor. Kardeşinle de alakayı kesmeyeceksin. Allah Celle Celalüh ayeti kerime de beyan buyurmuş, ‘İnananlar ancak kardeştir.’ Biz ancak kardeşiz başka birşey değiliz. Netice itibariyle en dibine baktığımız zaman annemiz de bir babamız da bir. Kime varıyor Adem A.S’a varıyor. Annemiz de Havva A.S’ye varıyor. Bunun başkaca uzantısı yok. Allah bizi kardeş olarak yaratmış veya kardeşlik bağı ile bağlamışsa bize ne oluyor? Saffet Suresi 25’nci ayeti kerime, ‘Size ne oluyor ki birbirinize yardım etmiyorsunuz?’ Yardım etme şartı da hayırlı işlerde yardım etmek. Halini hatırını sormak, onu takip etmek. Onun hem dünyasına hem de ahiretinin ihya olmasına sebep olmak. O’nun Rabbi ile arası bozulmuş ise eğer tekrar nasıl düzelir diye bir dert ile dertlenmektir.” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme