Kardeşe Zekat Verilir Mi?

Kardeşe zekat verilir mi? Sorusu Türkiye'de en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Özellikle ramazan aylarında insanlar zekâtlarını kimlere vermesi gerektiği konusunda tereddüt yaşıyor. Peki, Zekat nedir?  Kimlere verilir? Kardeşe zekât geçer mi?

ZEKÂT NEDİR?

Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kişilerin, Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekât, nisap miktarı mala sahip olan kişilerin diğer bu mallarının zekâtını vermesi zorunludur. Zekâtın kimlere verileceği Kur’an da açıklanmıştır.

ZEKÂT KİMLERE FARZDIR?

Zekât ibadeti, Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olan ve bir yıllık borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla “nisap miktarı” mala sahip olanlara farzdır. Zekâtın farz olması için ayrıca nisap miktarı mal ya da servete sahip olduktan sonra üzerinden bir kameri yılın geçmesi ve yılsonunda kadar nisap miktarını koruması gereklidir.

KARDEŞE ZEKÂT VERİLİR Mİ?

Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da zekat verilebilmektedir.  Zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.

ZEKÂT KİMLERE VERİLMEZ?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara zekât ve fitre verilmez:

  1. a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
  2. b) Evlat, ve torunlara,
  3. c) Eşe,
  4. d) Müslüman olmayanlara,

e) Asli ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye

Bakmadan Geçme