Kardeş Kardeşe Fitre Verilir Mi?

Ramazan ayı ile birlikte fitrenin kimlere verilebileceği konusundaki sorulara kardeş kardeşe fitre verilir mi de eklendi.

Sadaka-i fıtır, toplumda yaygın olan adıyla fitre borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman’a vacip, yani yapılması yerine getirilmesi gereken anlamındadır.

FİTRE İÇİN MALI ARTICI VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMESİ GEREKMEZ

Müslüman bireyin sadaka-i fıtır ile mükellef olması için öngörülen zenginlik ölçüsü, zekâtta aranan nisap miktarı olmaktadır. Ancak sadaka-i fıtırda, zekâtta öngörülen, malın artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmaz.

BİR GÜNLÜK YİYECEĞİ OLANIN FİTRE VERMESİ FARZDIR

Fitre yani sadaka-i fıtır miktarları her sene değişmez. İslâmiyetin bildirdiği ölçü; buğday ve undan 1750 gram, arpa, kuru üzüm ve hurmadan kişi başına 3500 gramdır. Her sene bu ölçüye göre verilir. Hanefi mezhebinde, buğday, arpa ve un bol olduğu zamanlarda bunların kıymetini altın veya gümüş olarak vermek daha iyidir. Kıtlık zamanında bunların kendilerine vermek daha sevaptır. Şafii, Maliki ve Hanbelî mezheplerinde, bir günlük yiyeceği olanın fıtra vermesi farzdır.

FAKİR OLMASI ŞARTIYLA KARDEŞE FİTRE VERİLEBİLİR

Seferi yani yolcu olan kimsenin de, nisaba malikse fitre vermesi gerekir. Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez. Fakir olmak şartı ile kardeşe, geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya, üvey anneye fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze, kardeş, kardeş çocuğu gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur. İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir.

Bakmadan Geçme