• Haberler
  • Genel
  • Karbonmonoksit zehirlenmesine dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Karbonmonoksit zehirlenmesine dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, lodoslu havalarda soba ve şofben yakarken daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Akgün, genel geçer kurallara uyuyup lodosun yoğun etkisinin geçene kadar mümkünse soba yakılmaması gerektiğini ifade etti Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Meteoroloji tarafından önümüzdeki bir kaç gün etkili olacağı belirtilen lodosun bir taraftan havanın ısınmasını [&hellip]

Karbonmonoksit zehirlenmesine dikkat!

Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, lodoslu havalarda soba ve şofben
yakarken daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Akgün, genel geçer kurallara uyuyup
lodosun yoğun etkisinin geçene kadar mümkünse soba yakılmaması gerektiğini ifade etti

Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Meteoroloji tarafından önümüzdeki bir kaç gün etkili olacağı belirtilen lodosun bir taraftan havanın ısınmasını sağlarken diğer taraftan da soba ve şofben zehirlenmelerine sebep olabileceğini söyledi.
SESSİZ KATİL
Bu yüzden özellikle bu bir kaç gün içinde soba ve şofben yakarken daha dikkatli olunması gerektiğinin önemle altını çizen Akgün, “Genel geçer kurallara uyup lodosun yoğun etkisi geçene kadar mümkünse soba yakılmamalı, yakılması zorunluysa oda sık sık havalandırılmalı ve gece yatarken sobanın içinde yakacak kalmadığına emin olunmalı, yatmadan önce asla yeni odun kömür atılmamalı ve odanın kapısı da hafif aralık bırakılmalıdır. Yukarıda sözünü ettiğimiz soba zehirlenmesi; odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit (CO) gazından kaynaklanır. Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanıp, oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder .Karbonmonoksit; tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir. Zehirlenmede ilk belirtiler baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür.” dedi.
TIBBİ MÜDAHALE YAPILMALI
Bir kişinin karbonmonoksit zehirlenmesi geçirdiği takdirde ilk yapılması gerekenleri anlatan Akgün, “Hemen camları açıp, ortamın havalandırılmasını sağlayın. Hızla ortamdan uzaklaşın ve açık havaya çıkın. 112 Acil Yardım Servisini arayın. Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için; Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan “lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme