'Karar sizin, istemezseniz çekiliriz'

Kentsel Dönüşüm projesinin detaylarını vatandaşlara izah eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Devlet bu proje için 150-160 milyonluk destek sağlıyor. Bu bir fırsattır. Ama mağduriyet istemeyiz. Vatandaşa rağmen bir şey yapmayız. Haziran sonuna kadar karar verin, istemezseniz bu imarı onaylar biz çekiliriz' dedi   Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet [&hellip]

Kentsel Dönüşüm projesinin detaylarını vatandaşlara izah eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Devlet bu proje için 150-160 milyonluk destek sağlıyor. Bu bir fırsattır. Ama mağduriyet istemeyiz. Vatandaşa rağmen bir şey yapmayız. Haziran sonuna kadar karar verin, istemezseniz bu imarı onaylar biz çekiliriz” dedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü içerisinde bulunan Atatürk Kongre Merkezi’nde Mısri Cami ve Çevresi’nde uygulanması planlanan Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili istişare toplantısına katıldı.
“ÖNCEDEN 460 TL İLE
1700 TL ARASINDA OLAN DEĞERLENDİRMELERİ 800 İLE
3500 TL ARASINA ÇIKARTTIK”
Bu bölgede tarihi noktalar olduğuna dikkat çeken Bakan Kurum, “Ata yadigarlarımızın korunmasına yönelik bir plan hazırladı. Mısri Camii önü bir meydan olarak planlandı. Az katlı bir imar düzeni var. Ticari akslar oluşturduk.506 konut ve 157 ticari yapı bulunuyor. Zemin artı 4-5 katı geçmiyor. Bölgeye ve Afyonkarahisar’a yakışacak bir proje. Devletimiz bu projeye 150 milyon TL’yiaşan bir destek uygulayacak. Amacımız vatandaşımızın mutlu olması. Biz burayı Afyon’un en güzel yeri haline getirmek istiyoruz. Etap etap hayata geçireceğimiz bu proje ile kimsenin mağduriyetini hedeflemiyoruz. Projenin detaylarına geldiğimizde 1+1, 2+1 ve 3+1 konutlarımız olacak. 1+1 30 adet, 2+1 222 adet, 3+1 214 adet toplam 506 konut 1. Etapta yer alıyor. Önceden açıklanan planlamalarda 460 TL ile 1700 TL arasında olan değerlendirmeleri 800 ile 3500 TL arasına çıkarttık” dedi.
“1+1 DAİRE İÇİN 125 BİN TL,
2+1 DAİRE İÇİN 150 BİN TL,
3+1 DAİRE İÇİN 175 BİN TL
BEDEL TESPİT EDİLDİ”
Bu projenin devlet tarafından 150-160 milyon TL sübvanse edildiğine dikkat çeken Bakan Kurum şunları söyledi: “Herkes burada karlı olacak. Bu proje Afyonkarahisar’ın ve Afyonkarahisarlıların yararına olan bir proje. 1+1 daire için 125 bin TL, 2+1 daire için 150 bin TL, 3+1 daire için 175 bin TL bedel tespit edildi. Bu rakamlar hak sahipleri için ve ortalama rakamlar. Şerefiye payına göre artar ya da eksilebilir. Bu dairelerden almak isteyen hak sahibi 700 TL ile 970 TL arasında aylık taksitler ödeyerek borçlanacak. Taksitlerdeki artış TÜFE oranlarını geçemeyecek. Yani bu % 10’u geçmeyecek gibi anlaşılmalı. Kira yardımı için 1000 TL, taşınma yardımı için 2000 TL belirledik. Kiracılar sadece taşınma bedelinden faydalanabilecek. Mülk sahipleri hem kira yardımından hem taşınma yardımından faydalanabilecek. Bittiği zaman buradaki 3+1 dairenin 700 bin TL’den satılabileceğini belirledik. BU konuda Belediyemiz geniş bir çalışma yaptı. Enkaz bedellerini de proje değerinden belirliyoruz. Bugünkü değer tespitlerinde sahadaki rakamlar ne ise o olsun diye çalıştık. Çünkü enkaz bedellerini biz sizden alıp bir yerde kullanamayacağız. Enkazları bir şekilde değerlendiremeyeceğiz ama mağduriyet olsun istemiyoruz. Sadece vatandaşın rızası olsun diye böyle yapıyoruz. Belirttiğim rakamlar ortalama fiyatlardır, şerefiye farkları olacaktır.”
“HATA OLDUĞUNU DÜŞÜNEN VARSA GELSİN, DÜZELTELİM”
Hata yapmadan, mağduriyet oluşmadan bir değer tespiti yapmaya çalıştıklarını, ama buna rağmen haksızlık olduğunu düşünen varsa, hataları düzeltebileceklerini belirten Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü:
“Değer tespitinin eksik yanlış olduğunu düşünen varsa gelsin, düzeltiriz. Mevcut değerlerinden daha düşük bir değer belirlemedik. Fiyat olarak gerekenin en iyisini yaptık. Ben orada kat artışı neden yapmayayım, imar düzeni benim elimde, ben bunu yapmayı bilmiyor muyum? Ama bu bölgenin tarihi özellikleri ve afet riski ancak bu plana müsaade eder. Biz buranın Afyon’un en değerli yeri olmasını istiyoruz. Kimsenin bu mahalleden gitmesini istemiyoruz, ama yine de gitmek isteyen olursa hakkını alır. Kimsenin mağdur edilmesini istemiyoruz, mağduriyet yok. Bu konuda Belediye Başkanımızla, milletvekillerimizle onlarca toplantı yaptık, yine yaparız. Mağduriyet istemiyoruz.”
“1. ETABI 2023’DE BİTİRECEĞİZ. SONRA 2. ETAP VE AKABİNDE İMARET
ÇEVRESİ VAR”
Mecidiye Mahallesi muhtarı Deniz Özcan Mecidiye Mahallesi’ndeki evlerin % 70’inin yeni yapı olduğunu, imarı serbest bırakılsa geri kalanların da yenileneceğini belirterek durumu Bakan Kurum’a aktardı. Bunun üzerine Mecidiye bölgesini de kapsayan 2. Etapla ilgili bilgiler veren Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vatandaş 2. Etap için de bizim imarımızı yap, bizi serbest bırak derse aynı yoğunlukta orada da imarı yapar sizleri serbest bırakırız. 2023 yılı ortasında en geç biz 1. Etabı tamamlayıp akabinde 2. Etaba, akabinde de İmaret çevresine geçmek istiyoruz. 1. Etabı tamamlamadan 2. Etaba girmeyeceğiz.”
“HAK SAHİPLERİNİN
YARISINDAN BİR FAZLASI İSTEMEZSE İMARI ONAYLAR ÇEKİLİRİZ”
AK Parti’den önceki yönetimlerin böyle bir risk almadıklarını hatırlatan Bakan Kurum vatandaşların soruları üzerine şunları söyledi:
“Bizden önce gelen hiç kimse buralarda böyle bir kentsel dönüşüm için hareket geçmemiş. Bizim için, devlet için aslında en kolayı imar düzenlemesini yapıp bırakmaktır. Ama biz risk aldık, taşın altına elimizi koyduk. İmar verip çekilmedik. Vatandaşlarımız aynı yerinde, aynı şartlarda, aşnı komşularıyla otursun istiyoruz. Eğer ki hak sahiplerimizden % 50 ve üzeri vatandaşımız bu projenin yapılmamasını isterse Biz buna da hazırız. Taleplerinizi ofisimize bildiriniz. Haziran ayı sonuna kadar süre tayin edelim. Bu süre zarfında kararınızı verin. Eğer ki %50’den 1 fazla kişi yapılmasın derse yapmayız. Bu imar planı ile sizleri serbest bırakırız. Bu imar planını onaylarız ve siz müteahhitlerle görüşürsünüz.
Bu bölgeye bundan başka bir imar planı uygulanamaz. Sizlerin örnek verdiği şehrin diğer bölgeleri ile buranın farkları var. Herşeyden önce tarihi kültür miraslarımız var. Bunları korumak mecburiyetindeyiz. Burası için yapılabilecek en uygun imar planı budur. Bunun haricindeki bir imar düzeninin vebalini ben veremem. Aynı zamanda afet riskli binalar var. Biz İzmir’de 7 katlı binayı yıktık yerine 5 katlı bina yaptık. İmarı bunun dışına çıkartamayız. Siz istemezseniz bu imar planını onaylar ve sizleri serbest bırakırız. Ama bunu yaparken imar riski dolayısıyla sizlere evlerini boşaltın tebliğini de yapmak zorundayım. Burası Uydukent’le, Uzunçarşı ile aynı şartlara sahip değil. Vatandaşa rağmen yapmadık, yapmayız, yapmayacağız.”
>> Sezer KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme