'Karamsar tabloları bırakıp üretime yönelmeliyiz'
Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekonomist Murat Sağman, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda 'Türkiye Ekonomisi ve Geleceği' isimli bir seminer verdi. Merkez Bankası'nın Piyasa Beklenti Anketi'ni hazırlarken Türkiye'de başvurduğu 50 isimden birisi olan Murat Sağman'ın seminerine yoğun katılım gerçekleşti.'ZOR GÜNLERİ KENETLENEREK AŞACAĞIZ'Seminerin açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, [&hellip]
Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekonomist Murat Sağman, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Türkiye Ekonomisi ve Geleceği” isimli bir seminer verdi. Merkez Bankası’nın Piyasa Beklenti Anketi’ni hazırlarken Türkiye’de başvurduğu 50 isimden birisi olan Murat Sağman’ın seminerine yoğun katılım gerçekleşti.
“ZOR GÜNLERİ KENETLENEREK AŞACAĞIZ”
Seminerin açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Bildiğiniz gibi 4-5 aydır ülkemiz zor günler yaşıyor. Hükümetimizin aldığı değişik kararlarla bu durumdan çıkmaya çalışıyoruz. Bunun yanında Enflasyonla Mücadele konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 365 Oda ve Borsa ile birlikte çalışmaları var. Şu ana kadar Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’na Odamız’a kayıtlı 65 firma katıldı. Kendilerine teşekkür ederiz. Bu kampanya sene sonuna kadar sürecek. Oynak Dolar kurundan dolayı birçok üründe fiyat değişikliği oluyor. Fırsatçılara müsaade etmemeliyiz. Ticaret Bakanlığı denetlemelere devam ediyor. Hepimiz, böyle bir durum gördüğümüzde Ticaret Bakanlığı İhbar Hattı’na başvurabiliriz. Zor günler yaşıyoruz ama birbirimize kenetlenerek bugünleri de aşmaya çalışacağız.” dedi.
“TASARRUF, ÜRETİM VE İHRACAT”
Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekonomist Murat Sağman ise seminerde Türkiye’nin karamsar tabloları konuşmak yerine üretime yönelmesi gerektiğini belirtti. Sağman, “Türkiye’nin çıkış yolu, tasarruf, üretim ve ihracattır. İhracatımız 150 milyar Dolar. Güney Kore’nin ise 600 milyar Dolar. Güney Kore önemli bir başarı öyküsüdür. Bildiğimiz markaları var. Örnek olabilir. Teknoloji odaklı bir eğitimden geçiyorlar. Üretimin üstüne eğildiler ve ihracat ağırlıklı bir ekonomi oluşturdular. Bizim potansiyelimiz var. Yeni Ekonomi Programı’nın hazırlanması çalışmasında biz de vardık. Yeni Ekonomi Programı’nda gerçekçi hedefler konuldu. Bu hedeflere ulaşılacağını düşünüyorum.” dedi.
“DIŞARIDA VE YASTIK ALTINDA 400 MİLYAR DOLAR”
Ekonominin ihtiyaç duyduğu paranın mevcut olduğunu vurgulayan Sağman, “Karalar bağlamak gerekmiyor. Türkiye ekonomisinde çok büyük bir sorun yok. 450 milyar Dolar toplam borcumuz var. Türkiye’nin kendi ülkesi dışında 200 milyar Dolar’lık parası var. Yastık altında da en az bir 200 milyar Dolar var. Aslında bu para var. Bu paranın yarısı gelirse sıkıntı kalmaz.” ifadelerini kullandı.
“KRİZLERİ KOLAY ATLATIYORUZ”
Türk işadamları ve sanayicileri başarılı bulduğunu aktaran Sağman, şöyle konuştu:
“28 yıl yurtdışında yaşadım 50-60 ülkeyi inceledim. Türk sanayicilerini ve işadamlarını başarılı buluyorum. Bu başarıyı biraz daha uzun vadeli yönetmemiz gerekiyor. Türkiye krizleri çok kolay atlatan bir ülke. Ben 11 Eylül saldırılarından bir gün önce İkiz Kuleler’deydim. 11 Eylül 2001 tarihinde saldırı olduktan sonra, Amerika Birleşik Devletleri’nde on gün boyunca piyasa kapandı, ekonomi durdu. Biz ise 15 Temmuz’u atlattık, ama piyasalardaki işleyiş hiçbir şekilde durmadı. Biz kısa dönemde önemli yönetim başarıları gösteriyoruz. Bu başarımızı orta ve uzun vadeye yaymamız gerekiyor.”
Seminer, soru-cevap bölümü ile devam etti.