• Haberler
  • Genel
  • Karaman’da sorunlar bitmiyor – Kocatepe Gazetesi

Karaman’da sorunlar bitmiyor – Kocatepe Gazetesi

İnşa edilirken temeli uzun süre su içinde bekleyen Karaman İş Merkezi’nde yaşanan sorunlar bitmiyor. İş merkezinin eksi 3 ve eksi 4’üncü katlarında, yaklaşık 3 aydır su istilası yaşanıyor. Duvarlarında rutubetlenmelerin göze çarptığı iş merkezinin yangın alarm sistemi de çalışmıyor. İnşa edilmesi sırasında, inşa edildiği arsadaki su nedeniyle uzun süre işlem yapılamayan Karaman İş Merkezi, yine [&hellip]

Karaman'da sorunlar bitmiyor

İnşa edilirken temeli uzun süre su içinde bekleyen Karaman İş Merkezi’nde yaşanan sorunlar bitmiyor. İş merkezinin eksi 3 ve eksi 4’üncü katlarında, yaklaşık 3 aydır su istilası yaşanıyor. Duvarlarında rutubetlenmelerin göze çarptığı iş merkezinin yangın alarm sistemi de çalışmıyor.

İnşa edilmesi sırasında, inşa edildiği arsadaki su nedeniyle uzun süre işlem yapılamayan Karaman İş Merkezi, yine bir “su” sorunu ile karşı karşıya. Mart ayı sonu, Nisan ayı başından bu yana Karaman İş Merkezi’nin eksi 3 ve eksi 4’üncü katlarında su istilası yaşanıyor. Sebebi tam olarak anlaşılamayan su istilası dolayısıyla su seviyesinin bir ara 10 santimetreye kadar çıktığı belirtiliyor. Su istilasının fark edilmesinin ardından binayı incelemek için yurtdışından bazı uzmanların geldiği, bu uzmanların, tehlikeye işaret ettiği bildiriliyor.
Su seviyesini düşürmek için kuyu açıldı
İş Merkezi’nin bodrum katlarındaki su seviyesinin düşürülmesi için kuyu ile geçici kanal açılmış durumda. Buna rağmen duvarlardan ve yerden su akmaya devam ediyor. Kazan dairesinin bulunduğu bölümde ise rutubet kokusu hâkim. Afyonkarahisar Belediyesi ile Afyonkarahisar İl Özel İdaresi’nin yaptığı protokole göre ise işletme ile ilgili meydana gelebilecek bakım ve onarım, Belediye’ye ait. Suyun önlenmesinin ise farklı drenaj sistemlerinin uygulanmasıyla gerçekleşeceği vurgulanıyor.
Rutubetlenme dikkat çekiyor
Bodrum katlarında su birikmesi nedeniyle ilk zamanlarda asansör boşluklarının da dolduğu iddia edilirken bina içindeki rutubetlenme de dikkat çekiyor. Binada merdivenle çıkıldığında bazı katların duvar ve tavanlarında rutubetlenmeye rastlanıyor. Bu durumun da dış kaplamaların yetersiz olmasından kaynaklandığı savunuluyor.
Yangın alarm sistemi çalışmıyor
Karaman İş Merkezi’nin ana bina girişinde de “oturma” olarak tanımlanan çökme meydana geldi. İş Merkezi binasının kimi yerlerinde granitlerin kırıldığı göze çarparken İş Merkezi’ndeki bir sorun da yangın alarm sistemi ile ilgili. İş Merkezi’nin yangın alarm sistemi çalışmıyor.
Rapora göre rutubetin sebebi
Öte yandan Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün Karaman İş Merkezi ile ilgili hazırladığı 6 Haziran 2011 tarihli teknik raporda ise dikkat çekici ifadelere yer veriliyor. Raporda, binanın rutubetlenmesine ilişkin şu tespit yapılıyor:
“Binanın merdiven boşluklarında, özellikle 5 ve 6. katlarında yapılan incelemelerde içeride var olan rutubetlenmenin sebebi tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak varılan kanaat netice-sinde uzun bir süre aktif olarak kullanılmayan binanın 6’ncı katında var olan pencere kanadının yağışlı havalarda uzun süre açık unutulması neticesinde bu kattan içeriye giren yağmur suları, bahsi geçen rutubetlenmeye sebep vermiştir.”
Oturma, kazı nedeniyle mi?
Raporda İş Merkezi ana bina giriş kapısının ön kısmındaki “oturma” hakkında şu bilgilere yer veriliyor:
“İş merkezi ana bina giriş kapısı ön kısmında meydana gelen zemindeki oturmaların Belediye ve AFJET tarafından yapılan kazı çalışmaları sonucunda meydana geldiği, bazı kaplamaların da bu sebeple kırıklıklar oluştuğu tespit edilmiştir.”
Teknik raporda dış cephe kısımlarındaki granitlerin kırılma hadisesinin, binanın doğu kısmında meydana geldiği, ancak bu kırılmaların sebebinin imalat hatasından değil, bu bölgeye kamyon çarpmış olmasından kaynaklandığı bildiriliyor. Raporda, yangın alarm sistemine ilişkin de “Yüklenici ile yapılan şifai görüşmelerde yangın alarm sisteminin kontrolü yaptırılacaktır” denili-yor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme