Karaman'da Gezilecek Yerler

Anadolu’nun tam ortasında yer alan kadim Türk yurtlarından birisi olan Karaman’da gezip-görebileceğiniz bir çok yer bulunkamtadır

Karamanoğlu Beyliği’nin başkenti olarak Anadolu ve Türk tarihinde yer edinmiş olan Karaman ilimizdeki gezilip, görülmesi gereken yerlerden bazıları şunlardır:

KARAMAN KALESİ

Karaman’a hakim bir tepe üzerine bulunan kalenin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber 11’nci yüzyılda yapıldığı tahmin edilir. Güneybatıdaki orta kulede kalenin giriş kapısı bulunur. Selçuklular ve Osmanlılar tarafından da stratejik bir konumda olduğu için kullanılan kalenin bir kısmı zamanla tahrip olmakla birlikte iç kale, günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebildi. Karaman kent merkezindeki kale, Karaman gezilerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

HÜRREM DAYI EVİ

300 yıllık bir tarihi konak olan Hürrem Dayı Evi, içerisindeki ahşap işlemeler ve motifler ile kendini göstermektedir.

MANAZAN MAĞARALARI

Karaman’ ın binlerce yıllık tarihinin bir parçası olarak Karaman şehir merkezine 40 km mesafede bulunan mağaralar, beş kattan oluşur. Tarih öncesi çağların hayat şartlarının hayal edilebileceği bu Manazan mağaraları Karaman’ın Taşkale sınırları içinde bulunmaktadır.

YUNUS EMRE CAMİİ VE TÜRBESİ

13.yüzyılda şehir merkezinde Karamanoğulları Beyliği devrinde  yapılan camii, kesme taştan merkezi kubbe ile son cemaat yerinde beş küçük kubbe ile örtülüdür. Batı duvarı bitişiğinde Yunus Emre’ye ait bir türbe bulunmaktadır. Ayrıca türbe içerisinde Yunus Emre’nin hocası Taptuk Emre, Yunus Emre’nin oğlu ve kızına ait dört sanduka bulunmaktadır. Tamamı kesme taştan yapılmış türbe, beşik tonoz örtülüdür.

İNCESU MAĞARASI

Miyosen kireç taşları ve damlataşlarla bezenmiş mağara, çok yağışlı zamanlarda içerisinde bir yer altı nehri oluşturmaktadır. Türkiye’nin en güzel mağaralarından birisi olan yapı 1050 metre uzunluğundadır. Mağara Taşkale Kasabası’na 9 km mesafede bulunmaktadır.

AKTEKKE CAMİİ

1370 yılında Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırılan cami, Mevlana’nın annesi Mümine Hatun için inşa ettirilmiştir. Caminin türbesinde Mümine Hatun, Aleaddin Çelebi, Karamanoğlu Seyfettin Bey, başta 21 tane mezar vardır.

KARAMAN MÜZESİ

Hititlerden tutun, Urartulara, Roma’ya, Bizans’a, Selçuklular’a, Osmanlı’ya kadar eserleri bu müzede görebilirsiniz.

Haber

ERMENEK KALESİ

Ermenek ilçesinde bulunan kale, tarih boyunca özellikle de Karamanoğulları döneminde stratejik bir öneme sahip bir yer olduğu bilinmektedir. Geçmişte Firan Kalesi olarak da bilinen kale, Ünlü seyyah Evliya Çelebi Seyahatname adlı kitabında Kale için şöyle der; “Göklere ser çekmiş kırmızı bir dağın ortasında Tanrı kudreti ile yapılmış bir kaledir. Ben karada ve denizde 32 yılda 18 padişahlık yer gezdim böyle bir kale görmedim. Mutlaka gezilmeli görülmelidir. Bu kale Tanrının kudret eliyle yapılmıştır”

Haber

TAŞKALE TAHIL AMBARI

Yüksekliği 40 metreyi bulan, toplamda 251 adet tahıl ambarları hububat ve tahıl saklamak için oyularak yapılmıştır. Karaman şehir merkezinde bulunan bu tarihi eser mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.

Haber

GÖKÇESEKİ KAYA MEZARLARI ÖRENYERİ

Karaman’nın Ermenek İlçesi Gökçeseki Köyü’nde bulunan kaya mezarları örenyeri olarak tescillenmiş durumda. Örenyerindeki mezarların ve çevresinin Roma ve Bizans döneminde yerleşim yeri olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.

TARTAN EVİ

Osmanlı yaşamını bugünlere taşıyan bir yapı olarak 19’ucu yüzyıldan kalmış olan bu konak şehir merkezinde, alt tarafında kiler, mutfak gibi bölümlerle üst katta odalardan oluşmaktadır.

Bakmadan Geçme