• Haberler
  • Genel
  • Karahisar Kalesi'ne asansör için çalışma başlıyor

Karahisar Kalesi'ne asansör için çalışma başlıyor

Afyonkarahisar'da Belediye'nin şehre adını veren Karahisar Kalesi'ne asansör yapılması için ulusal basına verdiği ilanlara Türkiye'nin pek çok üniversitesinden yanıt geldi. Havalar ısınınca arazi çalışması yapılacak kalede asansör projesi gerçekleşirse, Türkiye'nin bu alandaki en dik ve eğimli asansörü olacak Şehrin tam ortasında bulunan 226 metre yüksekteki Karahisar Kalesi'ni turizme kazandırma çalışmaları, yaklaşık 600 basamak tırmanarak ulaşılabilen [&hellip]

Karahisar Kalesi’ne asansör için çalışma başlıyor

Afyonkarahisar’da Belediye’nin şehre adını veren Karahisar Kalesi’ne asansör yapılması için ulusal basına verdiği ilanlara Türkiye’nin pek çok üniversitesinden yanıt geldi. Havalar ısınınca arazi çalışması yapılacak kalede; asansör projesi gerçekleşirse, Türkiye’nin bu alandaki en dik ve eğimli asansörü olacak

Şehrin tam ortasında bulunan 226 metre yüksekteki Karahisar Kalesi’ni turizme kazandırma çalışmaları, yaklaşık 600 basamak tırmanarak ulaşılabilen Kale’ye farklı ulaşım imkanlarını gündeme getirdi. Afyonkarahisar’da yıllardır dillendirilen Kale’ye teleferik projesini uygun bulmayan Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Kale için asansör veya benzeri bir proje önerdi. Kurulun asansör veya benzeri bir projeyi uygun göreceğini açıklamasıyla 3 yıldır projeyi gerçekleştirecek uygun bir firma bulamayan Afyonkarahisar Belediyesi, çareyi ulusal gazetelere ilan vermekte buldu.
İlan üzerine bir çok üniversite, mimar ve mühendisin kendilerine ulaştığını açıklayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, çalışmalara hava şartları düzelir düzelmez başlanacağını anlattı. Kale’nin birinci dereceden doğal ve arkeolojik sit alanı olduğunu vurgulayan Çoban, “Proje için Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun üyeleri masa başında karar vermek yerine tam kadro Afyonkarahisar’a gelerek kalemize tırmandılar. Teleferik projesinin uygun olmayacağı ancak bir asansör ya da benzeri bir proje için ön izin verdiler. Biz de bunun üzerine çalışmalara başladık. Ancak kimseden bir dönüş alamadık. Finlandiya’dan Afyonkarahisar’a gelen dünyaca ünlü bir asansör firmasının yetkilisine de konuyu aktardım. Onlardan da yapabilecekleri şeklinde bir dönüş alamadık. Ülkemizde belki bu işe kafa yoranlar vardır diyerek ilan verdik. Aynı zamanda şehrimizin de tanıtımını yaptık” dedi.
BEDELİ NE OLURSA OLSUN YAPACAĞIZ
İlan sonrası pek çok mimar, mühendis ile üniversitenin ilgili bölümünden konuyla ilgili görüşmeler yaptıklarına değinen Başkan Çoban, mevsim şartlarının değişmesiyle birlikte çalışmaların başlayacağını söyledi. Projeyi maliyeti ne olursa olsun gerçekleştireceklerini anlatan Çoban sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye’de bunun bir benzeri yok. Yurt dışında benzer projeler var ama bu kadar dik ve yüksek bir proje yok. Raylar üzerinde halatla çalışan bir sistem üzerinde Türkiye’nin saygın üniversitelerinden dönüşler oldu. Mevsim şartları oluşur oluşmaz arazide topoğrafik özellikleri çıkararak proje çalışmasına başlayacağız. Proje ortaya çıkınca bunu Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna sunacağız. Kurul uygun görürse bedeli ne olursa olsun bunu afyon ve ülkemiz için gerçekleştireceğiz.”
PROJE DOKUYU
BOZMADAN UYGULANMALI
Projenin uygulanabilir olduğunu söyleyen Afynkarahisar Mimarlar Odası Başkanı Süleyman Bircan, projenin Kale’nin siluetini bozmadan gerçekleştirilebileceğini anlattı. Termal turizmde yıldızı parlayan Afyonkarahisar’a gelen turistlerin şehir içine çekilmesi için dokuya uygun bir proje yapılması gerektiğine değinen Bircan, teleferik projesinin de gündemden çıkmaması gerektiğini kaydetti.
ULUSAL BASINDA
‘BABAYİĞİT ARANIYOR’ HABERİ
Afyonkarahisar Belediyesi’nin asansör veya benzeri bir projeyle ilgili ilanın ardından ulusal basın konuyla haberler de yaptı. Karahisar Kalesi’ni ve Afyonkarahisar’ın turizm potansiyelin tanıtıldığı haberlerden özellikle Milliyet Gazetesi haberi tüm Türkiye’de yayınlanan sayılarının 1 sayfasından verdi. Afyonkarahisar’a sürmanşetten tanıtan Milliyet’in haberinde; “Tarihi Afyonkarahisar Kalesi, şu sıralar Afyonkarahisar Belediyesi’nin neredeyse öncelikli konularından biri. Kente gelen turistlerin kaleyi sadece uzaktan “seyretmek”le yetinmeyip, gezmelerini de isteyen belediye, bu amacıyla asansör benzeri bir proje düşünmüştü. Bunun için araştırmalara girişen, ancak bir türlü ‘doğru kişi ve firma’yı bulamayan belediye, son olarak çareyi ‘asansörcü babayiğit’i ilanla aramakta buldu.” ifadelerine yer verildi.
UZMANLAR MÜHENDİSLİK HESABI DOĞRU YAPILMALI DİYOR
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın asansör projesinin gelişimini anlattığı Duygu Erdoğan imzalı haberde uzman görüşlerine de yer verildi. Projenin Dünyada örnekleri olduğunu Milliyet’e anlatan Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli haberde şu görüşlere yer verdi, “Öyle bir şekilde yapılır ki, dağın doğal peyzajını bozabilir. Yapılacak işin kalitesini bilmek gerekiyor. Bunu yapabilecek kalitede bir grup bulunmalı” Aynı haberde Dr. Sinan Genim ise “Böyle bir sistem yapılabilir. Olursa, turizm açısından da çok güzel olur. Mühendislik olarak hesabının doğru yapılması lazım. Ciddi bir mühendislik, çeşitli şekillerde inceleme lazım. Maliyetinin de iyi hesaplanması gerekir” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme