Karahisar Kalesi tarihi

Afyonkarahisar ilimize ismini veren Tarihi Karahisar Kalesi’nin tarihi özelliklerini biliyor musunuz?

Haber

Afyon Karahisar Kalesi

Afyonkarahisar şehir merkezinde, volkanik kayalar üzerinde yükselen ve şehri heybetiyle selamlayan Karahisar Kalesi’nin oldukça eski bir tarihi geçmişi bulunuyor.

Karahisar Kalesi’nin günümüzden yaklaşık 3 bin 340 yıl önce, Milattan Önce 1340’lı yıllarda Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit Kralı II.Murşil tarafından, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla yapıldığı sanılmaktadır.

Kale’nin o zaman ki adı Hapanuva, yani “Yüksek Tepe Şehri”dir. Daha sonra Mira Kuvalya Krallığı’nın egemenliğine bırakılan Hapanuva eteklerine Frigler zamanında köy kurulur ve “Akronio” ya da “Akroniom” adını alır.

Haber

Sırasıyla Lidyalılar, Persler, Helenler, Bergama Krallığı, Pont krallığı, Romalılar ve Bizanslılar’ın egemenliğinde kalan Kale, Hicret’ten sonra İstanbul’u fethetmek amacıyla Anadolu’ya gelen Emevi Halifelerinin, Anadolu’ya yaptıkları seferler sırasında birkaç kez el değiştirdikten sonra, Sultan Alparslan’ın oğlu Melikşah zamanında Selçuklu topraklarına katılmıştır.

Haber

Daha sonra Devlet Hazineler’nin Kale’de saklanmasından dolayı “Karahisar-ı Devle” yani “Devletin Karahisarı” adını alır. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Kale’nin zirvesine bir mescit ve bir saray yaptırılır.

Anadolu Beylikleri döneminde Sahipoğulları beyliği bölgeye hakim olur. Sahipataoğulları Beyliği’nin Germiyan beyliğine ilhakı ile Germiyanoğulları’nın hüküm sürdükleri Karahisar-ı Devle, 1392 yılında Yıldırm Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılır.

Ankara Savaşı’ndan sonra Timur ordularının hakimiyetine giren Karahisar-ı Devle, Timur’un beylere, topraklarını geri vermeleri üzerine Germiyanoğulları’na, daha sonra vasiyet yoluyla 1428 yılında Osmanlı Türk Birliği’ne katılır. Anadolu’daki diğer karahisarlarla karışamamsı için ” Karahisar-ı Sahib” yani ” Sahibinin Karahisarı” adını alır. Mevcut Şeriye Sicillerine göre Karahisar’ın başına Afyonkarahisar kelimesi ilk kez 1651 yılında gelmiş ve o günden bu yana Afyonkarahisar adı ile anılır olmuştur.

Haber

2023 yılında Teleferik çalışmaları için Kale’nin zirvesinde yapılan çalışmalarda yeni tarihi bulgulara ulaşılmıştır. Bu bulgularla ilgili araştırmalar sürmektedir.

Bakmadan Geçme