• Haberler
  • Genel
  • Karaçay-Balkar Türkleri, Afyon’da buluştu – Kocatepe Gazetesi

Karaçay-Balkar Türkleri, Afyon’da buluştu – Kocatepe Gazetesi

Türkiye’deki Karaçay-Balkar Türkleri, İscehisar’a bağlı Doğlat Köyü’nde bir araya geldi. “Dağlıların Büyük Buluşması” olarak bilinen Tavlulanı Ullu Cıyını Festivali’ne yoğun katılım gerçekleşti Kafkasya’daki Elbruz Dağı eteklerinden Türkiye’ye göç eden Karaçay-Balkar Türkleri, her yıl geleneksel olarak düzenledikleri Tavlulanı Ullu Cıyını Festivali’ni, bu yıl Afyonkarahisar’da gerçekleştirdi. İscehisar ilçesine bağlı Doğlat Köyü’ndeki etkinliğe başta Afyonkarahisar olmak üzere Eskişehir, [&hellip]

Karaçay-Balkar Türkleri, Afyon'da buluştu

Türkiye’deki Karaçay-Balkar Türkleri, İscehisar’a bağlı Doğlat Köyü’nde bir araya geldi. “Dağlıların Büyük Buluşması” olarak bilinen Tavlulanı Ullu Cıyını Festivali’ne yoğun katılım gerçekleşti

Kafkasya’daki Elbruz Dağı eteklerinden Türkiye’ye göç eden Karaçay-Balkar Türkleri, her yıl geleneksel olarak düzenledikleri Tavlulanı Ullu Cıyını Festivali’ni, bu yıl Afyonkarahisar’da gerçekleştirdi. İscehisar ilçesine bağlı Doğlat Köyü’ndeki etkinliğe başta Afyonkarahisar olmak üzere Eskişehir, Yalova, Tokat, Ankara, Konya’dan yoğun katılım gözlendi. Kafkasya’daki Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nden misafirlerin de geldiği Festival’de Karaçay-Balkar Türkleri’nin yüzyıllardan günümüze kadar gelen halk oyunları oynandı.
“ALGIŞ” İLE BAŞLADI
Orta Asya ve Kafkasya’daki “Algış” (Dua) töreni ile başlayan Festival’de “Algış Ayak” adı verilen şekerli su dolu kap, Kafkasya’dan gelen Ali Uyanayv’a verildi. Uyanayv, kaptaki sudan bir yudum aldıktan sonra kabı sahnedeki Karaçay-Balkar Türkleri temsilcilerine verdi. Dua törenin ardından konuşan Ali Uyanayv, “İki farklı bölgedeyiz, ama gönüllerimiz bir. Siz kültürünüzü yaşattıkça, biz kültürümüzü yaşattıkça, kalplerimiz bir atacak. Buraya gelmekten ve sizi görmekten çok mutlu oldum” dedi.
“ALLAH MURADINIZI VERSİN”
Afyonkarahisar Kuzey Kafkas Karaçay Balkar Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği Nurettin Aydoğdu ise Burada sıla-ı rahim yapıyoruz. Birbirimizi görüp gönül zenginliğimizi paylaşıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Hepinizin Allah muradımızı versin. Buraya geldiğiniz için hepinizden Allah razı olsun” diye konuştu.
DERNEKLER DE BİR ARAYA GELDİ
Tavlulanı Ullu Cıyını Festivali’ne şu dernekler katıldı:
Afyonkarahisar Kuzey Kaftas Karaçay-Balkar Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Eskişehir Kuzey Kafkas Karaçay-Balkar Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Gökçeyayla Kuzey Kafkas Karaçay Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Başhüyük Karaçay-Balkar Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Çifteler Karaçay-Balkar Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Çitlikköy Kafkas Kültür Derneği. (Kocatepe)

Dans gösterileri büyüledi

Kafkasya’dan ve Yalova’dan gelen dans ekiplerinin sergilediği danslar, Festival’e katılanlardan büyük alkış aldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme