Kara Para Aklanmazsa Ne Olur?

Suç örgütlerinin yasadışı yollardan elde ettiği, 'kara para' olarak tanımlanan kazancın nasıl piyasa dolaşımına sokulduğu, kamuoyunda bilinen adıyla kara paranın nasıl aklandığı araştırılırken kara para aklanmazsa akıbetinin ne olacağı da sorgulanıyor

Kara para olarak adlandırılan şey nedir, nasıl elde edilir, nasıl aklanır, hukuki yaptırımları nelerdir?

YASADIŞI FAALİYETLER İLE ELDE EDİLİR

Kara para, yasadışı faaliyetler sonucu elde edilen maddi kazanca verilen genel bir tanımlamadır. Gayri meşru işler sonucu elde edilen bir kazanç olarak da tanımlamak mümkündür.  En yüksek meblağda kara para çoğunlukla uyuşturucu ticareti, silah kaçakçılığı ve insan ticareti ile elde edilir. Başlangıçta para kaynağının yasal faaliyetle oluşması ancak daha sonra sahte fatura düzenlenmesi ile vergi teşviklerinden yararlanmak ve vergi kaçakçılığından elde edilen kazanç da kara para tanımına girmektedir.

KARA PARANIN AKLANMASI NE ANLAMA GELİR?

Kara paranın aklanması, yasadışı faaliyetlerden elde edilen gelire yasal görünüm kazandırılarak piyasaya sokulması demektir. Kayıt dışı paraya yasal görünüm kazandırılmaması halinde uluslararası veya ulusal denetim mekanizmaları bu parayı tespit etmesi soruşturma başlamasına neden olur. Bu nedenle kara paranın kaynağının kasıtlı olarak gizlenmesi zorunludur.

Bakmadan Geçme