'Kara Paket' uygulaması esnafımızı zora sokar

Afyonkarahisar Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, son günlerde kamuoyu gündeminde yer alan ve bazı milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan  tütün ürünlerinin satış noktalarında görünürlüğünün önlenmesi/yasaklanması adına sigara paketlerinde 'kara paket' uygulaması ve satış noktalarında sigara paketlerinin 'kara kutu' içinde satışa arzı uygulaması hakkında değerlendirmede bulundu.'KAÇAK SİGARA SATIŞI YENİDEN HORTLAR'TBMM'ye sunulan bu yasa teklifi ile kaçak sigara satışının [&hellip]

Afyonkarahisar Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, son günlerde kamuoyu gündeminde yer alan ve bazı milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan;  tütün ürünlerinin satış noktalarında görünürlüğünün önlenmesi/yasaklanması adına sigara paketlerinde “kara paket” uygulaması ve satış noktalarında sigara paketlerinin “kara kutu” içinde satışa arzı uygulaması hakkında değerlendirmede bulundu.
“KAÇAK SİGARA SATIŞI
 YENİDEN HORTLAR”
TBMM’ye sunulan bu yasa teklifi ile kaçak sigara satışının yeniden hortlayacağını kaydeden Üstün, “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında TESK Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken’in katılımlarıyla gerçekleştirilen ve şahsen katıldığım kaçak ürün satışı ile mücadele kapsamında yapılan kampanyaların ve çalışmaların değerlendirildiği “Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı”nda da belirtildiği gibi; yıllardır süren kaçak sigara/tütün ile devlet-esnaf el ele mücadele etmekte ve bu mücadelenin neticesi olarak son araştırmalara göre birkaç yıl önce yüzde 20’lere dayanmış kaçak sigara ticareti yüzde 8’lere kadar gerilemiştir. Öte yandan TBMM’ye sunulan bu yasa teklifi ile kaçak sigara satışı yeniden hortlayacak, kaçakçılıkla mücadele akamete uğrayacaktır. Dolayısıyla bu durum hem vergi kayıplarına yol açacak hem de terörü parasal açıdan besleyecektir.” dedi.
“GELİRİ DÜŞEN ESNAF DÜKKANINA KİLİT VURMA NOKTASINA GELECEK”
Üstün açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Ayrıca bu uygulama öncelikle zaten zor günler geçiren esnafımızı, bakkalımızı fiyatı 2 ile 4 bin arasında değişen bir kapalı dolap maliyeti ile karşı karşıya getirecektir. Hele hele son zamanlarda bakkal esnafının gelirinin yüzde 60’ının yasal sigara satışından geri kalanının ise ekmek, meşrubat gibi birkaç kalem gıda ürününden oluştuğunu dikkate alırsak, böyle bir sıkıntılı dönemde geliri düşen esnafımız zincir mağazalar karşısında zaten zor rekabet ederken dükkanına kilit vurma noktasına gelecektir. Buradan Afyonkarahisarımızı TBMM’de temsil eden saygıdeğer milletvekillerimize siz değerli basın mensubu arkadaşların huzurunda ve aracılığınız ile bir kez daha sesleniyorum;  geliniz bakkalımızı zora sokacak, vergi kaybını artıracak ve kaçakçılıkla mücadeleyi akamete uğratıp terörün finansmanını azdıracak bu uygulamayı kanun teklifinden çıkartınız. Bu hem esnafımızın hem de devletimizin hayrına olacaktır.”

Bakmadan Geçme