• Haberler
  • Genel
  • Kapanacak belediyelere Açba morali – Kocatepe Gazetesi

Kapanacak belediyelere Açba morali – Kocatepe Gazetesi

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba kapanacak belediyelere moral verdi: “İyi ki köy olmuşuz diyeceğimiz günler yakın” Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasa Tasarısı hakkında bilgi veren AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Doç. Dr. Sait Açba “Borç içinde yüzen, yatırım yapamayan, personel ücretini ödeyemeyen bir belde belediyesi olmak yerine, sağlıklı hizmet alan bir köy statüsüne dönüşmek bir kayıp [&hellip]

Kapanacak belediyelere Açba morali

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba kapanacak belediyelere moral verdi: “İyi ki köy olmuşuz diyeceğimiz günler yakın”

Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasa Tasarısı hakkında bilgi veren AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Doç. Dr. Sait Açba “Borç içinde yüzen, yatırım yapamayan, personel ücretini ödeyemeyen bir belde belediyesi olmak yerine, sağlıklı hizmet alan bir köy statüsüne dönüşmek bir kayıp değildir. Bu sorunun cevabını zamana bırakmak gerekir. Zamanı geldiğinde iyi ki köy olmuşuz diyeceğimiz günler yakındır” dedi.
13 YENİ BÜYÜKŞEHİR
TBMM gündemine gelen ve kamuoyunda tartışılmaya başlanan kanun kapsamında ülke genelinde 13 Büyükşehir Belediyesi’nin kurulacağını, 29 il özel idaresinin kaldırılacağını belirten Milletvekili Sait Açba, “Büyükşehir Belediyesi’nin sınırı mülki sınırı kapsayacak ve bu sınır içinde kalan belde belediyeleri kaldırılacak ve köyler de mahalle statüsüne dönüştürülecek” dedi.
BİR ÇOK YENİ UYGULAMA VAR
Ülke çapında 1591 belde belediyesinin kapatılacağını, ayrıca 16 bin 82 köy tüzel kişiliğinin de sona ereceğini kaydeden Açba yeni kanunun getirdiği yenilikleri şöyle sıraladı:
“Yeni kurulacak olan büyükşehirlerde ilçeler teşkil edilecek. Büyükşehir ilçe belediyeleri mahalleye dönüştürülen köylerde yapılacak yapılar için vergi, harç ve katılım payları 5 yıl boyunca alınmayacak. Ayrıca içme ve kullanma suyu tarifeleri 5 yıl süreyle en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek. Yapılaşmalarda ücretsiz proje desteği verilecek. Köy iken mahalleye dönüşen yerleşimler için belediyeler alt yapı bütçesine 10 yıl boyunca toplam yatırım bütçesinin yüzde 10’unu zorunlu olarak ayıracak. 29 büyükşehirde yatırım izleme ve koordinasyon merkezleri kurulacak. Otopark gelirleri büyükşehir belediysine devredilecek ve elde edilecek gelirler sadece otopark inşasında kullanılacak. Belediyeler amatör spor kulüplerine malzeme ve nakdi yardım yapabilecek, uluslararası sporcularımıza ve antrenörlerimize ödül verebilecek. İl encümeninin üye sayısı azalacak. Büyükşehir belediyesi bulunan illered il özel idareleri kaldırılacağı için genel bütçe vergi gelirlerinden verilen paylar değiştiriliyor. Belediye gelirleri arasında yar alan yol, kanalizasyon ve su harcamalarına katılma payına mükelleflerin katılımı meclis kararı ile olacak. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanlarına diplomatik pasaport verilecek. Mahalli idare birliklerine taşıt alımlarında vergi muafiyeti getiriliyor. Nüfusu 2 binin altına inen belde belediyelerinin tüzel kişiliklerinin sona ermesi ile ülke çapında 1591 belde belediyesi kapatılmış olacak.
AFYON’DA 50
BELEDİYE KAPANACAK
Bu yasa uygulamaya geçtiğinde Afyonkarahisar ilinde 50 belde belediyesi kapatılmış olacak. Komşu illerimizden Kütahya’da 45 belediye, Burdur’da 17 belediye, Isparta’da 30 Belediye, Uşak’ta 12 belediye kapanmış olacak. Büyükşehir olmayan illerde toplam 559 belediye kapatılmış olacak. Diğer kapatılan belediyeler (1591-559=1032) büyükşehir yapılanmasından kaynaklanıyor.
HİZMET DAHA İYİ OLACAK
2 binin altında olan beldelerin kapatılması aslında geçmişten beri düşünülüyordu. Amaç bu yerleşim birimlerinin daha iyi hizmet alması. AK Parti döneminde KÖYDES kapsamında yapılan yatırımlarla pek çok köyümüz küçük belde belediyelerinden daha iyi hizmet aldı. Kapatılma hizmette gerileme değil, hizmetlerin daha verimli olması sonucunu doğuracaktır. Borç içinde yüzen, yatırım yapamayan, personel ücretini ödeyemeyen bir belde belediyesi olmak yerine, sağlıklı hizmet alan bir köy statüsüne dönüşmek bir kayıp değildir. Bu sorunun cevabını zamana bırakmak gerekir. Zamanı geldiğinde iyi ki köy olmuşuz diyeceğimiz günler yakındır:” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme