'Kanserden korunmanın başında farkındalık geliyor'

Meme Kanseri Farkındalık Ayı Bilgilendirme Toplantısı konuşmacıları Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Utku Dönem Dilli kanser çeşitlerinde farkındalık ile korunmanın olası bir vakada erken teşhisin hayat kurtardığını anlattılar   Afyonkarahisar Tabip Odası ve Afyonkarahisar İş Kadınları Derneğinin (AFİKAD) ortaklaşa düzenlendiği Meme Kanseri Farkındalık Ayı Bilgilendirme Toplantısı dün öğlen Tabip Odası [&hellip]

Meme Kanseri Farkındalık Ayı Bilgilendirme Toplantısı konuşmacıları Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Utku Dönem Dilli kanser çeşitlerinde farkındalık ile korunmanın olası bir vakada erken teşhisin hayat kurtardığını anlattılar

Afyonkarahisar Tabip Odası ve Afyonkarahisar İş Kadınları Derneğinin (AFİKAD) ortaklaşa düzenlendiği Meme Kanseri Farkındalık Ayı Bilgilendirme Toplantısı dün öğlen Tabip Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
“FARKINDALIĞIN SON KAPANIŞ TOPLANTISI”
Toplantının açılış konuşmasını AFİKAD Başkanı Samiye Hancıoğlu yaptı. Meme Kanseri Farkındalık Ayı Bilgilendirme Toplantısını dernek olarak Tabip Odası ile ortaklaşa düzenlediklerini belirterek katılımcıların ilgisine teşekkür eden Hancıoğlu, Dünya da 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını söyledi. Hancıoğlu, “Düzenli kontrollerle meme kanseri riskinin azaltılabileceği hatta ortadan kaldırılabileceği bilinci yaygınlaştırılıp farkındalık arttırılarak görülecektir. Bilindiği üzere Ekim ayında Meme Kanserine dikkat çekmek üzere çeşitli platformlarda farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Bizlerde bu farkındalık ayının son kapanış toplantısını yapıyoruz. Bu hatırlatmayı yapmak istedik. O nedenle bir araya toplandık. Değerli iki uzman doktorumuz ve meme kanserini atlatmış iki değerli konuğumuz konu hakkında bilgiler verip deneyimlerini paylaşarak yol çizmiş olacaklar.” dedi.
“SAĞLIKLI OLMAK HAYAT
KAVGASININ BİRİNCİ ŞARTI”
Samiye Hancıoğlu, etkinlikte gerekli desteği sağlayan Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Utku Dönem Dilli’ye, deneyimlerini paylaşacak olan konuşmacıları Selcen Hıdıroğlu ve Mürşide Yapıcı’ya ve Tabip Odası Başkanı Dr. Alev Türe’ye teşekkür etti. Hancıoğlu, “Unutmayalım sağlıklı olmak hayat kavgasında ki başarının birinci şartıdır. Erken teşhisin hayat kurtardığını artık herkesçe biliniyor. Endişemiz değil bilincimiz artsın diyoruz.” ifadelerini kullandı.
“DENEYİM PAYLAŞIMI YOL GÖSTERİCİ”
Meme Kanseri Farkındalık Ayı Bilgilendirme Toplantısı Moderatörü Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Dr. Alev Türe, AFİKAD’ın güzel düşüncesine ev sahipliği yapmaktan bir kadın ve hekim olarak memnuniyet duyduğunu söyledi. Türe, deneyim paylaşımlarının da son derece yol gösterici olacağını sözlerine ekledi.
“EN GEÇ 45 YAŞINDA
TARAMALARA BAŞLAYIN”
AFİKAD Üyesi Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş, Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık ayı olduğunu ancak meme başta olmak üzere kadınlarla ilgili tüm kanser türlerine yönelik hatırlatmalarda bulunmak istediklerini açıkladı. Kanser türleri arasında birkaç tane önlenebilecek kanserler olduğunu kaydeden Dr. Karataş, “Bazı kanser türlerinde elimizden gelen çok şey olmuyor. Maalesef bazı hastalarımız çok geç tanı alabiliyorlar. Ama meme kanseri, rahim kanseri ve rahim ağzı kanserinde çok başarı elde edebiliyoruz. Bu başarının en önemli nedeni tarama programlarımızdır. Şunu önemli hatırlatmak isterim; Lütfen en geç 45 yaşında tüm taramalarınıza başlayınız. 55 yaşından sonra da taramalarınızı iki yılda bir tekrar ettiriniz. Kendinizi iyi hissettiğiniz sürece lütfen taramalarınızı bırakmayın. Meme kanseri fark edildiğinde çok kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Geç kalınırsa işler çok uzayabiliyor.” diye konuştu.
“TEST YAPTIRMAKTAN GERİ KALMAYIN”
İkinci olarak rahim ağzı kanserinden söz eden Dr. Karataş, bu kanser çeşidinin tedavisinde büyük gelişmeler yaşandığını söyledi. Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş, rahim ağzı kanserinde erken tanı alan bir kadının çok basit şekilde 10 dakikalık bir yara yakma işlemi ile hastalıktan kurtulduğunu belirtti. Dr. Karataş, “Aksi durumda rahim ağzı kanserinde evre bire ilerleyen bir hastanın en iyi ihtimalle rahim ve yumurtalıkları alınır. Lütfen Smear testisini eğer başarabilirseniz HPV ve DNA testlerini, tarama testlerini yaptırın. Kadınlar olarak tabii ki bu işlemleri yaptırırken çok hoşnut olmuyoruz. Bir kadın olarak sizi anlıyor ve bende bu testleri yaptırıyorum. Bir HPV ve DNA aldırmadan rahat etmeyin. Gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanseri çok az görülmeye başlandı. Kanserin yüzde 90’ı ilerlemiyor. İnsanlar tarandığı için bunlar artık en başta görünüyor. Bunları dondurma ya da lazerle yakma işlemine tabi tutup tamamen sıfırlıyoruz. Herkes evine gidip rahatça uyuyabiliyor. Liften en geç 3 yılda bir ne durumda olursanız olun bunu yaptırın. Gerçekten bu çok kıymetlidir.” şeklinde konuştu.
“İKİ DOZLUK AŞI RAHİM KANSERİNİ ÖNLÜYOR”
Rahim ağzı kanserine karşı aşı olduğunu ABD ve gelişmiş diğer ülkelerde bu aşının okullarda bedelsiz şekilde yapıldığını anlatan Dr. Karataş şöyle konuştu:
“Genellikle rahim ağzı kanseri düşük sosyo-kültürel yapının hastalığı olarak görülüyor. Kendine bakmayan hanımların hastalığı olarak değerlendiriliyor. O yüzden kız çocuklarında aşının yapımı 9 yaşında başlayabiliyor. 9-14 yaş arasında yapılacak iki doz aşı yeterli oluyor. Bunun ömür boyu koruyuculuğu var. Rahim ağzı kanserinde HPV diye çok sinir bozucu bir mikrop var. HPV olmadan bu kanser olmuyor. Biz bu HPV’yi toparladığımızda otomatik olarak kanseri ortadan kaldırıyoruz. Biz HPV’yi aşıladığımızda bu çocuklar ileride rahim ağzı kanseri olmuyorlar. Bu olay bu kadar basittir. O yüzden biz HPV’yi toparladığımızda otomatik olarak kanseri ortadan kaldırıyoruz. Dolayısıyla bu çocuklarda ileride rahim ağzı kanseri olmuyorlar. Şu anda Türkiye de yok ama sağlığa en az para ayırmaya çalışan ABD ve İngiltere gibi ülkelerde dahi artık bedava yapılan bir aşı bu. İnşallah ileride bizim ülkemizde de yapılabilir diye ümit ediyorum.”
“ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR”
Özel Park Hayat Hastanesi’nde görev yapan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Utku Dönem Dilli, Meme Kanserini anlattı. Kanserin eskisi gibi tedavi edilmediğini her kanserin 40 yaştan sonra başlamadığına dikkat çeken Dr. Dilli sözlerini şöyle sürdürdü:
“40 yaştan erken kanser başlangıçları olabiliyor. Diyet ve çevresel faktörler tamamen kontrol altına alındığında bile kanserden uzak duramıyoruz. İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkabiliyor. Kanser demek; Vücut hücrelerinin kontrolsüz şekilde büyümesidir. Mücadele veriliyor çünkü erken aşamada teşhis edilen kanser kontrol oranlarımız çok yüksektir. Erken aşamada tedavi başarı oranlarımız yükseliyor.” Kanser mücadelesini kazanan Öğretmen Mürşide Yapar ve Selcen Hıdıroğlu deneyimlerini konuklarla paylaştı. Toplantı sonunda konuşmacılara plaket verildi.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme