Kanserde iyileşme erken teşhise bağlı

Özel Fuar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Bulut, kanserin iyileştirilebilir bir hastalık olduğunu, iyileşme oranının erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu hatırlattı. Dr. Bulut, erken teşhis şansı için yılda en az bir kez doktor kontrolü yaptırılmasını önerdi 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklama yapan Özel Fuar Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet [&hellip]

Kanserde iyileşme erken teşhise bağlı

Özel Fuar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Bulut, kanserin iyileştirilebilir bir hastalık olduğunu, iyileşme oranının erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu hatırlattı. Dr. Bulut, erken teşhis şansı için yılda en az bir kez doktor kontrolü yaptırılmasını önerdi

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklama yapan Özel Fuar Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bulut, özel haftaların, halkı bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
KANSERDEN
KORUNMAK MÜMKÜN
Kanser tedavisinin kolay olduğu erken evrelerde yakalanabilmesi için taramaların gerekli olduğunu belirten Dr. Bulut, kanserin korunulabilir bir hastalık olup, doğru korunma stratejileri ile vakaların üçte birinin önlenebileceğini belirtti. Bulut; “Sebebi henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır.” dedi.
YAŞAM ŞEKLİ ÖNEMLİ
Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü bulunduğundan söz eden Başhekim Mehmet Bulut, risk faktörlerinin, yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişebileceğini kaydetti. Dr. Bulut; “Erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanserinin en sık görülen kanser türleridir. 15-24 yaş grubundaki gençlerde ise erkeklerde testis kanseri ve kemik kanserleri, kadınlarda ise tiroid ve hodgkin hastalığı ön planda. Çocuklarda çocukluk çağı lösemileri en sık görülen kanser türü. Çocukluk çağında her iki cinsiyette de lenfomalar, merkezi sinir sistemi tümörleri ve nöroblastomalar lösemileri takip ediyor. Meme kanseri taraması için mamografi 2 yılda, rahim ağzı kanseri taraması ise 5 yılda bir tekrarlanmalı.” ifadelerini kullandı.
ÇEVRESEL
FAKTÖRLERDE ÖNEMLİ
Kanserin belirti ve bulgularının, köken aldığı doku ve organlara göre değiştiğini aktaran Dr. Bulut sözlerine şöyle devam etti: “Kanser vakası bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde tanı konulabilir. Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara, büyük ve küçük abdest yapmaktaki değişiklikler bulgular olarak değerlendirilir. Sigara alkol kullanımı, uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler, bazı virüsler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığı da çevresel faktörler arasındadır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme