• Haberler
  • Genel
  • Kanserde erken teşhis önemli – Kocatepe Gazetesi

Kanserde erken teşhis önemli – Kocatepe Gazetesi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, 4 Şubat Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada erken teşhisin önemine dikkat çekti İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, 4 Şubat Kanser Günü'nde erken teşhisin önemine dikkat çekti. Akgün, 'Kanserde erken dönemde tanı konulmasının yanında, tanı konulan hastalara gerekli tıbbi yönlendirme yapılıp tedavi merkezlerine sevk edilmesi, hasta takibinin yapılması, imkanlar [&hellip]

Kanserde erken teşhis önemli

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, 4 Şubat Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada
erken teşhisin önemine dikkat çekti

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, 4 Şubat Kanser Günü’nde erken teşhisin önemine dikkat çekti. Akgün, “Kanserde erken dönemde tanı konulmasının yanında, tanı konulan hastalara gerekli tıbbi yönlendirme yapılıp tedavi merkezlerine sevk edilmesi, hasta takibinin yapılması, imkanlar ölçüsünde sosyal, ruhsal ve tıbbi destek sağlanması da kanser kontrolünün önemli bir ayağını oluşturmaktadır” dedi.
BELLİ ARALIKLARLA
TARAMA YAPILMALI
Afyonkarahisar’daki önemli bir uygulamaya da dikkat çeken Akgün, “İlimizde Afyonkarahisar Devlet Hastanesi binasında bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi); eğitim, tarama, tetkik ve tıbbi destek yönünden vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Her hangi bir sağlık sorunu olmadan da belli yaş grubundaki kişiler kanser taraması için Merkeze başvurduklarında erken teşhis ihtimali artmaktadır. Örneğin; meme kanseri için 40-69 yaş aralığındaki kadınlar, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, bağırsak kanseri için 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler belli aralıklarla tarama yaptırmalıdır” ifadelerini kullandı.
175 BİN KİŞİYE
KANSER TEŞHİSİ KONUYOR
Akgün, şöyle çağrı yaptı:
“Ülkemizde yılda ortalama 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. KETEM personeli tarafından; ülkemizde bir ilk olarak, kanserin de sebepleri arasında yer alan obezite ile savaş amacıyla, hizmete başlayan ve halkımız tarafından oldukça yoğun ilgi gören Sağlıklı Yaşam Merkezine başvuran kişilere obezitenin kanser üzerine etkisi ve erken teşhisin önemi konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti verilip, tetkik ve tarama için KETEM’ e davet edilmektedir. Yine KETEM çalışanlarınca aile sağlığı merkezleri de ziyaret edilerek eğitim ve tarama çalışmaları sürdürülmekte, şüpheli vakalar ileri tetkik ve tarama için yönlendirilmekte ve olası vakaların erken tespiti ve erken tedavisi sağlanmaktadır.Risk grubunda olan, kilo fazlası olan bütün herkesi hem Sağlıklı Yaşam Merkezine hem de KETEM’e davet ediyoruz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme