• Haberler
  • Genel
  • Kanser’de erken teşhis önemli – Kocatepe Gazetesi

Kanser’de erken teşhis önemli – Kocatepe Gazetesi

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde yaptığı açıklamada kanser hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çekti Dr. Lüfti Akgün, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi bünyesinde kanser tarama testlerini ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi'nde (KETEM) yaptırıldığını kaydetti. NEDENLERİN BAŞINDA SİGARA VARHalk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, kanserin dünya da ve Türkiye’de sebebi [&hellip]

Kanser'de erken teşhis önemli

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde yaptığı açıklamada kanser hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çekti

Dr. Lüfti Akgün, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi bünyesinde kanser tarama testlerini ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi’nde (KETEM) yaptırıldığını kaydetti.
NEDENLERİN BAŞINDA SİGARA VAR
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, kanserin dünya da ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci önemli neden olmasından dolayı önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Taramalarla erken teşhisin önemine dikkat çeken Dr. Akgün; “Ülkemizde her yıl yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanser hastalığının üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Ülkemizde görülen kanser hastalıklarının nedenleri arasında en başta sigara ve obezite gelmektedir. Doğru korunma tedbirleri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun yüzde 90-95’den sorumludur. Sigara kullanımı, kötü beslenme alışkanlığı, hareketsiz yaşam, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalmanın kanser oluşumunu tetiklediği düşünüldüğünde, çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını da azaltacaktır. Dolayısı ile sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilir ve kanser tarama testlerini yaptırarak erken teşhis ile yaşam süremizi uzatabiliriz.” dedi.
DÜZENLİ KONTROL ÖNEMLİ
Kanser tarama testlerini ücretsiz olarak Afyonkarahisar Devlet Hastanesi bünyesinde yer alan Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezinde (KETEM) yaptırarak erken dönemde kanser vakalarını yakalamanın mümkün olduğunu da anlatan Dr. Akgün sözlerine şöyle devam etti: “Bu amaçla kadınlar 30 yaşından sonra rahim ağzı kanseri taraması için rahim ağzından sürüntü alınması, 40 yaşından sonra da meme kanseri taraması için mamografi çekimini, kadın ve erkekler kalın bağırsak kanseri taraması için 50 yaşından sonra gaitada gizli kan testi dediğimiz büyük abdestlerinde gizli kan olup olmadığına baktırarak kanser tarama testlerini yaptırabilir. Ayrıca kadınların 20 yaşından sonra düzenli olarak her ay kendi kendilerine meme muayenelerini yapması, kadın ve erkeklerin kalın bağırsak kanseri taraması için 50 yaşından sonra her 10 yılda bir kolonoskopi testini yaptırması gerekliliği bilimsel araştırmalarla ispatlanmıştır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme