Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kanser’de erken teşhis hayat kurtarır”

İl Sağlık Müdürü Uzman

İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi

 

İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, kanserin Türkiye de olduğu gibi bütün dünyada öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar sebebiyle de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna değindi.
Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2. sırada kanserin yer aldığını belirten Dr. Korkmaz, “Erken teşhisin çok önemli olduğu kanserle mücadelede, en etkili yöntemlerin başında toplumda kanser konusunda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi yer almaktadır. Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte biri tütün kullanımı, yüksek beden kitle indeksi meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklanmaktadır. Toplumun kanser ve erken tanısı konusunda dikkatini çekmek, bilincini arttırmak amacıyla Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak belirlenmiştir. UICC tarafından 2018 yılında ‘Kararlıyım ve Yapacağım’ teması 3 yıl geçerli olarak belirlenmiştir. Bu, bireysel kararlılığı güçlendirici bir eylem çağrısıdır ve geleceği etkilemede bugünden eyleme geçmenin önemini vurgular.” dedi.
“KETEM GEREKLİ HİZMETİ VERİYOR”
Birçok kanser türünde genetik geçişin büyük rol oynadığına temas eden Dr. Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bununla birlikte sigara ve alkol kullanımı, aşırı kilolu veya obez olmak, düşük sebze ve meyve alımını içeren sağlıksız beslenme, hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruz kalmak, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu, kentsel hava kirliliği, katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı, gereksiz ilaç alımı, yüksek kalorili diyet, katkı maddeli besinler tüketilmesi, hareketsiz bir hayat, gereksiz radyolojik tetkikler, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalmak kansere yakalanma riskini arttıran etkenlerdir. Düzenli ve dengeli beslenme, bilinçli yapılan fiziksel aktivite, düzenli bir hayat tarzı, yeterli uyku, stresten uzak durma v.b ile kansere yakalanma riski oldukça azalmaktadır. Kanserde erken dönemde tanı konulmasının yanında, tanı konulan hastalara gerekli tıbbi yönlendirme yapılıp tedavi merkezlerine sevk edilmesi, hasta takibinin yapılması, imkânlar ölçüsünde sosyal, ruhsal ve tıbbi destek sağlanması da kanser kontrolünün önemli bir ayağını oluşturmaktadır. İlimizde Afyonkarahisar Devlet Hastanesi binasında bulunan KETEM; eğitim, tarama, tetkik ve tıbbi destek yönünden vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Unutmayın; erken teşhis hayat kurtarır.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti