Kanser ve nedenleri masaya yatırıldı
AKÜ Kanser Günleri Programı dün sabah ve öğleden sonra iki ayrı bölümde düzenlenen oturumla tamamlandı. Toplantıda kanserin ana nedenleri başta olmak üzere tüm faktörleri masaya yatırılıp katılımcıların soruları cevaplandırdı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde AKÜ Kanser Günleri Programının son oturumları dün gerçekleştirildi. ONARILMAYAN MUTASYON KANSER TETİKÇİSİ Birinci oturumun ilk sunumunu “Kanserin Genetik [&hellip]
AKÜ Kanser Günleri Programı dün sabah ve öğleden sonra iki ayrı bölümde düzenlenen oturumla tamamlandı. Toplantıda kanserin ana nedenleri başta olmak üzere tüm faktörleri masaya yatırılıp katılımcıların soruları cevaplandırdı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde AKÜ Kanser Günleri Programının son oturumları dün gerçekleştirildi.
ONARILMAYAN MUTASYON KANSER TETİKÇİSİ
Birinci oturumun ilk sunumunu “Kanserin Genetik Yönü ve Ailesel Kanserler” başlığında Yardımcı Doçent Dr. Nuray Varol yaptı. Kanserin kısaca kontrolsüz hücre bölünmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Varol, normal hücre bölünmelerinde hücrelerin bölünme ve çoğalma işlemlerinin sıkı şekilde kontrol edildiğini söyledi. Normal olgunluğa erişe hücrelerin büyümelerini tamamladıktan sonra bölündüklerini kaydeden Dr. Varol; “Hücredeki anormal reaksiyon vücut tarafından düzeltilip onarılmaya çalışılır. Ama problem onarılamayacak kadar büyük ise hücre organdan uzaklaştırılır. Bu mutasyonlar onarılmadan kalırsa kanser oluşumuna neden olmaktadırlar. Kanser oluşumu için tek bir mutasyon yeterli değildir. Kanser çok aşamalı bir süreçle oluşumunu gerçekleştirir. Normal sağlıklı bir hücreye baktığımızda hücre dengesinin, kontrolünün ve korumalarının belirli bir düzende ve zamanda gerçekleştiğini görmekteyiz.” dedi.
KANSER NEDEN ÇOK
Yardımcı Doçent Dr. Nuray Varol, genetik yatkınlık, ailevi nedenler, stres, çevresel faktörlerle, bir takım maruziyete kalınan kimyasal faktörlerin sağlıklı hücrelerin kanserli hücrelere çevirmesine katkı sağladığına dikkat çekti. Dr. Varol; “Kalınan çeşitli maruziyetler sonucu genlerimizde meydana gelen mutasyonlar sonucunda kanser oluştuğunu görüyoruz. İki tip mutasyonla karşılaşıyoruz. Birincisi genler mutasyonu. Yani gen hücrelerimizde meydana gelen mutasyonlar. Bunlar yumurta ya da sperm hücrelerinde meydana gelen mutasyonları oluşturur. Bu mutasyonlar bir sonrakilere aktarıldığı için oldukça önemli. Çünkü meydana gelen mutasyonlar bir sonraki döneme aktarıldığı takdirde burada oluşan bireylerin hücreleri tüm bu mutasyonları taşımaktadır.” diye konuştu. Dr. Nuray Varol, gerekli tedbirlerin alınması ve erken tanı ile kanserin çok korkulacak bir hastalık olmadığını sözlerine ekledi.
SİGARA BAŞLI BAŞINA ETKEN
“Kanser ve Sigara” başlığında Yardımcı Doçent Dr. Muzaffer Sarıaydın’ın sunumunda Dünya Sağlık Örgütü kararını hatırlattı. Dünya Sağlık Örgütünce sigara alışkanlığının dünyanın en büyük salgın sorunu olarak tanımlandığını belirten Dr. Sarıaydın; “Dünya’da ki sigara içme oranlarına baktığımızda Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa ülkelerinde yüzde 5 ile 10 arasındadır. Ama Afrika ülkeleri gibi doğu ve Ortadoğu’da, Asya’da yüzde 54 oranında sigara içme oranı var. Sigara üretimini kimlerin yaptığı da belli. Sosyo ekonomik durum ile eğitim düzeyi çok önemli. Eğitim düzeyini ne kadar çok arttırırsak sigara tüketim oranımız giderek düşecektir. Sigara içimi her beş ölümden birine neden. Sigara içenleri sigaraya bağlı hastalıklardan kaybetme oran ve ihtimali tahminlerden çok yüksekte. 2025 Yılında her erişkinden birinin ölümü sigaradan olacak.” şeklinde konuştu. Sarıaydın’ın sonumu sonrası ara verildi.
AFYON’DA ONKOLOJİK
HİZMETLER BELLİ ÖLÇÜDE
Programın öğleden sonraki bölümünde; “Afyonkarahisar’da Onkoloji Hizmetlerinin Dünü, Bugünü, Yarını” konusunu Doçent. Dr. Mükremin Uysal anlattı. Dr. Uysal, onkolojik hizmetlerin en başında ki hassasiyetin hastalara en doğru tedaviyi gerçekleştirmek olarak tanımladı. Afyonkarahisar’da onkolojik hizmetlerin belli ölçüde başlamış olduğunu ifade eden Dr. Uysal; “Afyon’da hematoloji hizmeti yoktu. 2014 Yılından beri program konuşmacılarından Yardımcı Doçent Dr. Nuray Varol’un atanması ile birlikte hematolojik onkoloji hizmetleri başladı. Hematoloji derken lenf ve kan kanserlerini kast ediyoruz. Uzmanımız mecburi hizmet dolayısıyla sadece Salı günleri üniversite de diğer günler devlet hastanesinde hizmet vermektedir. Onkolojik tedavi sadece kemoterapi ile sınırlı değil. Cerrahi onkolojik hizmetlerde çok önemli. Bu konuda da bugün çok daha ilerideyiz. Çünkü laparoskopik cerrahi de dahil tüm ameliyatlar cerrahi onkolojik prensiplerle yapılmaktadır.” dedi.
KATILIMCILARA
BELGE VERİLDİ
Dr. Uysal’ın ardından sırasıyla; Doçent. Dr. Pınar Özuğuz “Deri Kanseri ve Korunma Yolları” başlığında sunum yaptı. Verilen ara sonrası “Jinekolojik Kanserler” hakkında Doçent. Dr. D. Tolga Arıöz sunum ” gerçekleştirdi. Meme Kanserine Yaklaşım” başlığında Prof. Dr. Yüksel Arıkan bilgiler verirken program “Kanser Hastası ve Yakınlarına Psikososyal Destek” konusunda da Uzman Dr. Ekrem Güney’in konuşması ile sona erdi. Katılımcılara katılım belgesi verildi. >> Burcu AYDIN’ın haberi