Kanser tedavisi erken teşhisle kolay

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kanserin erken teşhisle üstesinden gelinebileceğini söyledi İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kanserin tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunun altını çizdi. Akgün, “Erken teşhis içinmeme kanseri için 40-69 yaş aralığındaki kadınlar, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, bağırsak kanseri için 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerin hasta [&hellip]

Kanser tedavisi erken teşhisle kolay

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kanserin erken teşhisle üstesinden gelinebileceğini söyledi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kanserin tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunun altını çizdi. Akgün, “Erken teşhis için;meme kanseri için 40-69 yaş aralığındaki kadınlar, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, bağırsak kanseri için 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerin hasta olmadan da belli aralıklarla tarama yaptırmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) oluşturulmuştur. İlimizde de Müdürlüğümüze bağlı olarak Afyonkarahisar Devlet Hastanesi binasında hizmet vermekte olan KETEM tarama ve eğitim faaliyetlerini hızla sürdürmektedir” dedi.
HAVA
KİRLİLİĞİ DE
KANSER SEBEBİ
Kanserin birçok nedenin olabileceğini aktaran Akgün, “Kanser; vücuttaki hücrelerin anormal bir şekilde, kontrolsüz olarak çoğalması ve bölünmesiyle oluşan bir hastalıktır ve erken teşhisin tedavide çok büyük önemi vardır. Kanser sonucu ölümler, sebebi bilinen ölümler sıralamasında ikinci sırada yer almaktadır.Kanserin sebebi kesin olarak belli değildir. Ancak kanserde 2 grup risk faktörü vardır. Bunlar; yaş, cinsiyet ve kalıtım gibi değiştirilemeyen faktörler ve daha çok çevresel etkilerden ve hayat tarzından oluşan değiştirilebilir faktörlerdir. Değiştirilebilen faktörleri; sigara ve alkol kullanımı, gereksiz ilaç alımı, yüksek kalorili diyet, katkı maddeli besinler tüketilmesi, hareketsiz bir hayat, gereksiz radyolojik tetkikler, uzun süre güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalmak, hava kirliliği ve bazı kimyasal maddeler olarak sayabiliriz” diye konuştu.
STRESTEN UZAK DURUN
Kanserden korunmak için bireylere de görev düştüğünü anımsatan Akgün, “Bu faktörler kanserin kesin sebebi olmasa da kansere yakalanma riskini arttırmaktadır.Sebepler arasında kalıtımın yüzde 10’luk bir payı varken değiştirilebilen faktörlerin payı yüzde 90’dır. Bu demek oluyor ki kanser olmamak büyük oranda kişinin elindedir. Düzenli ve dengeli beslenme, bilinçli yapılan fiziksel aktivite, düzenli bir hayat tarzı, yeterli uyku, stresten uzak durma ile kansere yakalanma riski oldukça azalmaktadır” ifadelerini kullandı.
BELİRTİLERİ VAR
Kanserin bazı belirtilerinin bulunduğunu, bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Akgün, “Açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, memede veya vücudun başka yerlerinde hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, ben ve siğillerdeki değişiklikler kanama, dışkılama veya idrar yapma alışkanlıklarında değişiklikler, öksürük, ses kısıklığı ve yutma zorluğu kanserde görülebilen belirtiler olmakla birlikte bunlardan bir veya birkaçının görülmesi kişinin kanser olduğunu da göstermez. Kanser teşhisi konması için bazı özel tetkikler gerekmektedir” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme