• Haberler
  • Genel
  • Kanser evrensel rahatsızlık – Kocatepe Gazetesi

Kanser evrensel rahatsızlık – Kocatepe Gazetesi

Evrensel bir sağlık sorunu olan kanser hastalığında erken tanı, sağlıklı beslenme ve yaşam şartlarına dikkatin önemine değinen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, kanserin, günümüzde eski zamanlardaki kadar korkulan bir hastalık olmadığını, bu sebeple hastalıktan korkmayıp elden geldiğince onunla savaşılması mesajını verdi Kanser ayrım yapmıyor İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, kanser hastalığı konusunda halkın [&hellip]

Kanser evrensel rahatsızlık

Evrensel bir sağlık sorunu olan kanser hastalığında erken tanı, sağlıklı beslenme ve yaşam şartlarına dikkatin önemine değinen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, kanserin, günümüzde eski zamanlardaki kadar korkulan bir hastalık olmadığını, bu sebeple hastalıktan korkmayıp elden geldiğince onunla savaşılması mesajını verdi

Kanser ayrım yapmıyor
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, kanser hastalığı konusunda halkın bilinçlendirilmesi için 1–7 Nisan tarihlerinin “Kanser Haftası” olarak belirlendiğini ifade etti. Günümüzde her ülkede, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığının evrensel bir sorun niteliğinde olduğu gerçeğini hatırlatan Dr. Yemenici; “Asrımızın en korkunç hastalıklarından biri olan kanserden korunma ve kurtulma hususunda insanlar biraz bilinçli olsalar, o kadar korkulacak bir hastalık olmadığı görülür. Kanserle mücadele de esas amaç, kansere yakalanmadan kişileri uyarmak, gelecek nesilleri kanserden korumak için alınabilecek önlemler konusunda halkı bilgilendirmek olmalıdır. Kanserin tedavisi mümkün olmayan bir hastalık olarak düşünülmesi erken teşhisleri engelleyip tedaviyi güçleştirmektedir. İnsanlar kanser olduğunu öğrenme korkusunu yaşayarak kaybettikleri zamanı tedavi için geçirirlerse ve yaşam koşullarını iyileştirme yollarına giderlerse kanser korkulu rüya olmaktan çıkacaktır. Bu hastalık başta insanların kaybına neden olmakla beraber aynı zamanda ciddi ekonomik kayıplara da yol açmaktadır. Bu nedenle başlıca hedefimiz kanserin oluşumunu engellemek veya gelişen kanser hastalığını mümkün olduğunca erken teşhis etmek olmalıdır.”dedi.
Türkiye birinci sırada
Kanser türlerinden birinin oluşumunu engellemenin yolların başında, kanser yapıcı maddelerden, başlıca sigara olmak üzere, uzak durma zorunluluğuna temas eden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici; “Tüm kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 40’nın sigara içimi ile ilgisi bulunmuştur. Sigaranın yol açtığı ölümler, tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır. Türkiye’de 100 bin kişi erken yaşlarda sigara nedeniyle ölmektedir. Sigara içen bir kişinin evlatlarında içmeyene göre 10 katı fazla lösemi ve kansere yakalanma riski bulunmakla birlikte sigara içen her üç kişinin kansere yakalanma riski de oldukça yüksektir. Dünyada, kanserden ölen kişi sıralamasına bakıldığı zaman, ülkemiz birinci sıraya yerleşmiştir. Kanser, her geçen gün ülkemizde yayılmaktadır. Ülkemizde her yıl 400 kişi kansere yakalanıyor. Bu, ülkemiz açısından nüfusumuza göre yüksek bir rakamdır. Kansere yakalanmamak için beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmesi gerekir.”ifadelerine yer verdi.
Erken teşhis hayat kurtarıyor
Beslenmenin kanserden korunmada büyük önemi bulunduğunu özellikle hazır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini ev yemekleri, meyve ile sebze yemenin posalı gıdalarla beslenilmesinin sağlık için dikkat edilmesini öneren Dr Yemenici sözlerine şöyle devam etti: “Güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda güneşe çıkılmamalı. Çünkü ozon tabakası delindiği için zararlı ışınlar vücudumuza direk temas halinde olur.
Cep telefonları, bilgisayar ve fazla televizyon izlemekten kaçınmak ta zararlı ışın ve sinyallerin yaydığı zararlardan korunmuş olunmaktadır. Erken teşhis etmenin yolu ise kanser tarama programlarına katılmak, düzenli muayene olmak ve vücudumuzda meydana gelen herhangi bir anormal değişiklikte üşenmeden doktora gitmektir. Kanser, günümüzde eski zamanlardaki kadar korkulan bir hastalık değildir. Bu sebeple hastalıktan korkmamalı ve elden geldiğince onunla savaşılmalıdır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme