• Haberler
  • Gündem
  • Kanser bulaşıcı değil ama bazı virüsler kanser oluşturabilir

Kanser bulaşıcı değil ama bazı virüsler kanser oluşturabilir

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen ve Afyonkarahisar'da Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi'nce organize edilen 'Bilim Söyleşileri' kapsamında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Gökhan Özyiğit tarafından Afyon Lisesi konferans salonunda 'Kanseri Önleyebiliriz' başlıklı konferans verildi.EĞİTİM VE AHLAKİ EĞİTİM ÖNEMLİProf. Dr. Gökhan Özyiğit, gelişmiş ve rahat bir yaşam için özlenilen ve arzu edilen çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için [&hellip]

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen ve Afyonkarahisar’da Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’nce organize edilen “Bilim Söyleşileri” kapsamında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Gökhan Özyiğit tarafından Afyon Lisesi konferans salonunda “Kanseri Önleyebiliriz” başlıklı konferans verildi.
EĞİTİM VE AHLAKİ EĞİTİM ÖNEMLİ
Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, gelişmiş ve rahat bir yaşam için özlenilen ve arzu edilen çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için eğitime önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Eğitimde akıl yönünden eğitim vermek kadar ahlaki eğitimin de büyük önem taşıdığına değinen Özyiğit, “Eğer sadece akıl yönünden eğitim veriyor insanları ahlak yönünden eğitmiyorsanız toplumun başına bir yalnızca bir bela yetiştiriyorsunuz demektir. Eğitim derken özellikle ahlak kısmını da vurguluyorum. Kısa zamanda yaşadığımız olaylardan ne demek istediğim anlaşılacaktır” dedi.
ROL MODELLER İYİ ÖRNEK DEĞİL
Kanserin kelime ve konu olarak ürkütücü olduğuna değinen Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, bazı konuların bilinmek zorunda olduğunu dile getirdi. Bir kanser paranoyası oluştuğuna dikkat çeken Özyiğit, “Maalesef bir kanser paranoyası oluştu. Her tuttuğumuz şeyin cep telefonundan, yediklerimize kadar kanser yaptığı yönünde tamamen bir paranoya içerisindeyiz. Benim sahama büyükler girmiyor. Onlara harcayacak enerjim yok. Çünkü ben onlara ne kadar anlatımda bulunursam bulunayım bildiklerini okuyorlar.  Örneğin bir konferansı tamamladıktan sonra dışarıda sigaralarını yakmış oluyorlar. Rol model olması gereken öğretmenlerimiz ve maalesef bizim mesleğimizde de sigara içen çok sayıda kişi var” diye konuştu.
KANSER BULAŞICI DEĞİL
Bir diğer problemi de uzman olmayan kişilerin çok müdahil olup ahkâm kesmeleri olmaları şeklinde açıklayan Özyiğit, “Bir bakıyorsunuz bir kardiyalog kanserin bin bir türlüsünü tedavi etmiş gibi konuşabiliyor. Birde işin tamamlayıcı kısmı var. Tıbbın bizlerin kanser konusunda çaresiz kaldığımız anlar var. Her şeyi tedavi etmemiz mümkün değil. En azından kanserin yüzde 60’nı şu anda tedavi olanağımız var. Yüzde 40’da hala problemlerimiz var. İşte o yüzde 40’lık dilimde de ciddi bir sömürü aracı var. Öncelikle kanserin ne olmadığının çok iyi sindirilmesi gerekiyor. Birincisi bulaşıcı hastalık değildir. Ben kanser oldum yanımdakine bulaşmaz. Kanser bulaşıcı hastalık değil. Ancak bazı virüsler ve bakterilerden kaynaklanan kanserler oluşabilir. Kanser sıradan bir hastalık değildir. Tedavi edilmezse öldürür” şeklinde konuştu.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme